Beneficiarii creditelor ipotecare vor putea sa-si aleaga fara restrictii societatea de asigurari cu care incheie polita pentru riscurile aferente imobilului, iar institutiile de credit nu vor avea dreptul sa conditioneze acordarea creditului de vanzarea altor produse si servicii bancare.

Potrivit unui proiect aprobat de Guvern pentru modificarea si completarea Legii190/1999 privind creditul ipotecar, imprumutatorul nu va avea dreptul sa impuna un anumit asigurator, iar bancile vor fi obligate prin lege sa puna la dispozitia clientului, inainte de semnarea contractului, o oferta scrisa cu o valabilitate de zece zile.

Proiectul de lege stabileste ca este interzisa conditionarea acordarii de credite ipotecare pentru investitii imobiliare de acceptarea de catre client a altor servicii care nu au legatura cu operatiunea de creditare respectiva sau de vanzarea - cumpararea de valori mobiliare emise de institutia autorizata.

Astfel, bancherii vor fi obligati sa reduca pretul produselor si serviciilor bancare pentru a le face atractive.

Tot pentru protectia asiguratului, legea va stabili criterii clare de determinare in cazul imprumuturilor cu dobanda variabila.

Astfel, rata dobanzii va fi legata de fluctuatiile unui indice de referinta mentionat in contract.

Prin contract poate fi stabilita si o diferenta minimala de variatie a indicatorului de referinta sub care dobanda nu va fi modificata. O alta noutate pe care o aduce actul normativ este dreptul la o buna informare si la ale-gerea unei oferte de finantare in deplina cunostinta de cauza.

Potrivit noului proiect, institutiile de credit sunt obligate sa puna la dispozitia clientului inainte de semnarea contractului o oferta scrisa care sa curpinda toate conditiile si sa aiba o valabilitate de minimum zece zile.

Noua forma a legii protejeaza in egala masura si creditorul pentru ca permite executarea silita a obligatiilor imprumutatului fara conditionarea de atribuire a unui alt spatiu de locuit. Totusi, sunt prevazute situatii exceptionale, in care instanta poate acorda un termen de 90 de zile pentru ca debitorul sa-si gaseasca o alta locuinta.

Exceptiile se aplica doar persoanelor fizice.