In Vrancea, dezastrul vazut din elicopter paleste cand cobori pe pamant sau... pe ape: mii de oameni isi traiesc dramele personale

Dupa revarsarea apelor, in urma a ramas multa tristete. Supravietuitorii povestesc despre momentele de groaza prin care au trecut. Convoaiele militare transporta sinistratii, iar bisericile sunt pline de mal. In zona Vrancea a fost iadul pe pamant, acum incep minunile

Dumitru, Costica si Gheorghe Boldeanu, barbati in toata firea din Belciugele, Vrancea, jelesc ca la mort: in casa, picioarele li se-afunda pana la genunchi in namolul adus de Siret. In Vadu Rosca apele s-au umflat pana la acoperis. Au navalit in biserica si au sters culorile sfintilor atarnati de portile imparatesti.

La scoala din Vulturu, familiile de sinistrati zac pe saltele, cu chipuri impietrite de durere. Viitura i-a lasat doar cu suflarea din ei - mai bine deloc, soptesc ragusit batranii.

Cu dormeza-n sosea

Vama Focsani: la prima ora, militarii incarca in camioane apa, paine, zahar, conserve, colecta a prefecturii. Transportul ia drumul localitatilor sinistrate din judet. Satele complet rupte de lume sunt aprovizionate cu elicopterul.

Camionul in care ne urcam apartine UM 01333 din Focsani si are drept punct terminus comuna Maicanesti, pe drumul spre Braila. „Luati-va paturi”, avertizeaza un gradat. „Daca apa e mare, ne intoarcem abia maine”.

In Rastoaca, pe Milcov, casele sunt inundate pana la ferestre. Oamenii si-au scos tot in sosea: frigidere, masini de splalat, dormeze, carpete. Tot ce-au putut recupera de sub peretii naruiti. Gainile moarte au fost stivuite ca lemnele. Doua motopompe se caznesc sa scuipe zeama murdara. De la Bucuresti, a mai fost adusa una, de capacitate mare. Alte 15 urmeaza sa fie montate unde e nevoie.

Spre mijlocul satului, un tablou incredibil: o casa nou-nouta, rupta in doua. Se casca haul sub jumatatea ramasa in picioare. Undeva, mai afund, se zvarcoleste Milcovul.

„De trei ori a fugit pamantul”

„Saptamana asta, trebuia sa-i facem inaugurarea”, spune plat Buzoi Vasile. „De trei ori a fugit pamantul”, explica omul. Ultima data s-a intamplat chiar azi-dimineata: malul s-a desprins cu tot cu gospodarie. Un barbat care lucra pe acoperis a fost si el tarat in rapa - acum e internat in spital.

In Vulturu, ciopor de oameni la primarie. Sunt sinistratii din Vadu Rosca. Crucea Rosie imparte ajutoare. La iesirea din sat, cativa sateni cosesc iarba pentru vite.

La iesirea din Calieni, e ca la mare: paraul Leica, revarsat peste dig, a inghitit soseaua de tot. Pana acum o zi, nu treceau decat camioanele armatei. Pe mal, se zvanta la soare barci de cauciuc - spre Lungoci sau Namoloasa se ajunge numai pe apa.

Militarii se bucura, viitura a scazut: „Vedeti fantana asta? Ieri nu i se zarea decat caciula”.

„De patru nopti dorm in caruta”

La Nanesti, alte imagini ale dezastrului: case intr-o rana, calabalac pe marginea drumului, porci priponiti de mobilier, Dacii transformate-n dormitor. Catelandri cu blana uda se rostogolesc, innebuniti de placere, pe asfaltul incins.

Maicanesti, punct terminus: proviziile sunt descarcate la primarie. Edilul comunei face bilantul: Belciugele - 100a inundat, Ramniceni - 80a, Slobozia - tot asa. Posibil, o victima - un localnic care a fost trasnit. Celularul primarului suna din minunt in minut: „Cum? Si vedi calu’... am inteles... Da’ ala mort si vedi?”.

Cu Wolla ajungem in Belciugele, unde armata ii ajuta pe de-alde Boldeanu sa-si care avutul din casa. „De patru nopti dorm in caruta”, zice al batran, si-si striveste lacrimile mari cu palma.

Donatii in bunuri si bani

Prefectura Vrancea lanseaza un apel la solidaritate pentru sprijinirea persoanelor afectate de inundatii. La Vama Focsani s-a organizat un centru de colectare a bunurilor, donatii de la cetateni. Sinistratii au nevoie, in primul rand, de alimente, medicamente, paturi si bani.

Donatiile in bani se pot face in urmatoarele conturi: 50054298040 (pentru donatiile in lei), deschis la Trezoreria Focsani, RO42RNCB4900000018830014 (pentru donatiile in euro), RO15RNCB4900000018830015 (pentru donatiile in dolari SUA), deschise la BCR Vrancea-Focsani, cu specificatia „PENTRU INUNDATII”. Tot prefectura anunta ca, de la Rompetrol, a primit o donatie de 10 tone de motorina.

Iadul din Vadu Rosca: „Asa ceva n-a mai fost niciodata”

Pe cei din Vadu Rosca - sat rasarit, cu cablu, robinet si jumatate din suflare la lucru-n Italia -, nenorocirea i-a izbit din doua parti. Puhoaiele revarsate din Putna si din Siret au prins localitatea intr-un iures inspaimantator. In numai o ora, povestesc oamenii, apa s-a ridicat mai sus de-un stat de om. „Asa ceva n-a mai fost niciodata”, zice Mihai Dragomir.

Mosul stie ce spune, doar a apucat inundatiile din ‘70. Pe nevasta-sa, bolnava de diabet, a urcat-o in pod. De acolo a recuperat-o mai tarziu salupa din fibra de sticla a baronului Oprisan.

Satul scufundat

Din comuna Vulturu pana in Vadu Rosca sunt vreo 5 km. Masinile nu pot trece. Doar tractoarele si carutele se incumeta sa despice undele murdare. Sinistratii, disperati sa afle ce le-a mai ramas din agoniseala, o iau pe jos, prin apa. Unii isi cara, tinandu-le sus, deasupra capului, bulendre si covoare din care siroiesc zoaie.

E un du-te-vino ca dupa bombardament. Oamenii gafaie tacut, sub povara putinelor lucruri recuperate. Carutele gem de saci cu nisip, porci, gaste, sticle cu apa minerala.

Pe ulite, mai mult se navigheaza decat se merge. Din casele batranesti se mai vad doar tiglele din varf. Norocul oamenilor au fost casoaiele din beton, cu etaj - locuintele celor care lucreaza in Italia. Au fost putinele pe care potopul nu le-a putut dobori. In balcoane si podurile acestora s-au refugiat zeci de familii si au rabdat asa pana au venit primele barci de salvare.

In poarta casei, Adrian Ionascu se chinuieste sa curete de namol carcasa de la calculatorul copiilor. Prin zoaiele din curte plutesc papusi. Ionascu are doua fetite gemene. „M-am straduit sa le asigur conditii. S-a dus totul de rapa”.

„Nu mai am nici un fel de curaj”

Habar n-a avut ca e viitura, nu l-a anuntat nimeni. Marti de dimineata, toata familia a plecat in Vulturu, la niste rude. La pranz, a venit prapadul. Azi e prima zi in care a reusit sa vina, sa vada ce a ramas. A recuperat ceva mobilier umflat de ape, bibelouri, un tablou cu o casa pe o insula.

Sotia are ochii rosii: „Daca stiam... Vine iarna acu’, unde ne ducem? Eu sunt casnica, doar sotul e salariat... Nu mai am nici un fel de curaj sa o iau de la capat”. Barbatul o aproba: „Nu cred ca ne mai intoarcem aici. O data in viata, daca ti se intampla asa ceva, e de ajuns”.

Ion Dumitru a vazut cu ochii lui cum ograda ii dispare sub ape. „A venit dintr-o data... era marti pe la pranz... intr-o ora ne-a potopit”. S-a refugiat cu familia - nevasta si trei copii mici - in pod. N-a apucat sa ia nimic cu el. „Patru vaci, porci... nu mai stiu ce s-a ales de animale”. I-au scos pe toti cu barca. „In casa nu pot sa intru, mi-i frica. Peretii sunt ca hartia”.

Cel mic i-a adormit in brate. „Primarul ne-a anuntat, saracul, cu cateva ore inainte, auzise si el ca vin inundatii... Da’ s-a tras clopotul cand apa era deja de doi metri”. A primit adapost la scoala din Vulturu, pe o saltea. Cat mai sta acolo? „Pana ne-o lua moartea”, arunca el.

„Plangeam cu totii!”

Nu departe de biserica, cateva femei si un jandarm sprijina pe brate doi baieti. Pustilor le este vizibil rau. Au fost vaccinati antitetanos.

Pe Mihalcea Alexandru, primarul din Vulturu, napasta l-a prins in Vadu Rosca. Venise cu Salvarea, sa-i previna pe oameni. „Haideti in centru!”, ii indemna el pe sateni, avertizandu-i ca o sa se reverse Lacul de acumulare Calimanesti. Dar putini l-au ascultat.

„A fost o noapte de cosmar”, isi aminteste primarul. „Eram cu 30 de oameni intr-o camera, se auzeau de afara strigatele de ajutor. Plangeam cu totii”.

Face bilantul nenorocirilor: morti, disparuti, 100 de case avariate, 300 distruse mai mult de trei sferturi, 40 pe jumatate in picioare. La scoala din comuna au primit casa si masa 150 de sinistrati. Nu stie daca oamenii vor primi ajutoare.

Facem semn unei carute, sa ne scoata din Vadu Rosca. O femeie intra in vorba cu mosul care tine haturile. Il intreaba de vite, de nevasta. „Oprisan asta, de la Consiliul Judetean, a fost de treaba”, spune ea. „A fost primul care a venit cu barca, a salvat oameni. Oprea, prefectul, a stat vreo zece minute la dig. Tariceanu s-a oprit la pod, la Vulturu. Basescu ne-a facut cu mana din elicopter”.

Comuna cu primarul paralizat

Comuna cea mai afectata de inundatii din judetul Galati, Namoloasa, e condusa de un primar grav bolnav. Consatenii l-au reales pe Valerian Todita (foto) in 2004, desi stiau ca e suferind, deoarece reusise sa refaca un pod care lega satul de restul judetului. Acum, primarul nu le-a putut fi de folos cu nimic.

Ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, a criticat ieri modul in care unii primari din judetele inundate isi fac treaba, dar si lipsa de solidaritate de care dau dovada satenii.

Blaga a vizitat, sambata, localitatile afectate din judetul Galati, prilej cu care a constatat ca in comuna Tudor Vladimirescu „o treime din sat plangea, iar doua treimi chefuiau”, in vreme ce la Namoloasa, comuna din care au fost evacuati peste 1.

000 de oameni, „primarul este o leguma”: „O zi din 60 este dus cu targa sa semneze statul de plata, ca sa nu-l putem da afara, dupa care alte 60 de zile sta acasa”, a afirmat ministrul. El a declarat ca astfel de situatii trebuie avute in vedere la modificarea pachetului de legi privind administratia locala.

Administratie 100% PSD

Primarul din Namoloasa, Valerian Todita, este imobilizat la pat in urma unui atac cerebral care i-a provocat o pareza severa. Profesorul Todita a fost primar si in mandatul 2000-2004. Ales initial pe listele PD, el a „dezertat” in 2001 la PSD, asemenea multor alti edili din judet.

In timpul mandatului, acesta a primit sprijin din partea autoritatilor judetene pentru construirea unui pod, lucru care avea sa cantareasca greu in realegerea sa din 2004. Astfel, desi la alegerile din primavara anului trecut era deja bolnav, el a obtinut o victorie zdrobitoare, adunand din primul tur peste 90a din voturile celor din Namoloasa.

Mai mult decat atat, Todita a jucat rolul unei veritabile locomotive pentru PSD. Administratia locala din Namoloasa e monocolora, pe langa primar, PSD detinand toate cele 11 posturi de consilier comunal.

(Adriana Tomasevici)

Loreta Budin, Octavian Cocolos (foto)