Sotia boss-ului PRO TV-ist a incurcat versurile 2 si 4 ale primei strofe

Inaintea meciului Romania ‘94-Brazilia ‘94, Ioan Gyuri Pascu a interpretat ireprosabil imnul Braziliei, in limba portugheza.

In schimb, Loredana Groza a stalcit imnul Romaniei inca de la prima strofa, provocand murmure in randul celor peste 30.000 de spectatori si stupefactie printre milioanele de telespectatori care urmareau meciul la PRO TV.

Ieri, Loredana a pus gafa pe seama emotiei. Emotie care, probabil, n-a parasit-o nici la o zi dupa spectacolul de la Timisoara, dovada ca ieri sustinea ca versurile actualului imn al Romaniei a fost scris de Anton Pann!

Sotia lui Andrei Boncea (director in MediaPro, trustul lui Adrian Sarbu) l-a deposedat astfel de „drepturile de autor” pe Andrei Muresanu.

EROAREA

Prima strofa a imnului national („Desteapta-te romane”)

Varianta corecta

Desteapta-te, romane, din somnul cel de moarte,

In care te-adancira barbarii de tirani!

Acum ori niciodata, croieste-ti alta soarta,

La care sa se-nchine si cruzii tai dusmani!

Varianta Loredana Groza

Desteapta-te, romane, din somnul cel de moarte,

In care te-adancira si cruzii tai dusmani!

Acum ori niciodata, croieste-ti alta soarta,

La care sa se-nchine barbarii de tirani!ISTORIE

Versuri scrise „la pasopt”

„Desteapta-te romane!” este imnul national al Romaniei si unul dintre simbolurile tarii, alaturi de drapel si stema, potrivit articolului 12 din Constitutie. Intitulata iniatial „Un rasunet”, poezia imnului avea 11 strofe (prin lege, astazi se intoneaza doar doua) si a fost scrisa la Brasov de Andrei Muresanu, dupa Adunarea de la Blaj, din luna mai 1848.

Andrei Muresanu, George Ucenescu si Anton Pann sunt posibilii compozitori ai muzicii imnului, potrivit istoricilor. Mars al revolutionarilor romani din 1848 si 1989, „Desteapta-te, romane!” este „imn de stat” din ianuarie 1990.

Loredana: „Am gresit? A fost licenta poetica!”

EVZ: Cine a venit cu ideea ca tu sa canti imnul Romaniei?

Loredana Groza: Agentia McCann Erickson, care s-a ocupat de organizare. A mai existat o astfel de propunere cu doi ani in urma, insa eram ocupata in perioada aceea si n-am putut sa o onorez.

EVZ: Ce s-a intamplat, ai avut emotii?

Loredana Groza: Au fost emotii mai mari decat de obicei, este un lucru diferit de un concert obisnuit. Dar se pare ca le-am purtat noroc tricolorilor, din moment ce au castigat.

EVZ: Cum te-ai pregatit pentru acest moment? Ai repetat?

Loredana Groza: Da, m-am pregatit, insa am facut o schimbare de ultim moment. Initial, am vrut sa cant „a cappela” - doar cu voce -, insa pe drumul spre Timisoara m-am gandit sa fac ceva diferit. L-am sunat pe un prieten de-al meu, Ionut, un chitarist din Timisoara, si el a fost de acord. Ne-am intalnit la stadion, am intrat si am cantat.

EVZ: Ai gresit ordinea versurilor din prima strofa.

Loredana Groza: Da? A fost licenta poetica! (rade) Nici nu m-am gandit la asta, dar nu stiu daca mai conta, la ce atmosfera frumoasa era pe stadion. Cred ca ma descurc mai bine cu „Trei culori cunosc pe lume”.

EVZ: Cine a scris muzica si versurile imnului „Desteapta-te romane”?

Loredana Groza: Anton Pann si Gheorghe Ucenescu au scris muzica, iar versurile sunt de Anton Pann. Se stie doar. Am trecut testul?

EVZ: Nu!