Premierul Calin Popescu-Tariceanu a prezentat luni, la sediul Guvernului, intr-o conferinta de presa ce a urmat sedintei Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, un nou bilant al ultimelor evolutii din zonele afectate de inundatii.

Numarul victimelor datorate inundatiilor din Moldova s-a ridicat la 21. S-a inregistrat inca o victima, un barbat din localitatea Maicanesti.

Primul ministru a declarat ca exista in continuare probleme cu furnizarea apei potabile in Orasele Bacau, Comanesti si Onesti, precum si cartiere din municipiul Galati au inca probleme cu furnizarea apei potabile. Lucrarile de refacere a retelelor de alimentare cu apa sunt in curs de desfasurare.

Tariceanu a declarat ca in continuare exista 106 localitati fara energie electrica, desi 26 au fost rebransate la retea in ultimele 24 de ore.

De asemenea, 34 de localitati din Moldova nu au inca acces la telefonia fixa.

Referindu-se la situatia rutiera din zonele afectate, primul-ministru a informat ca in 17-18 iulie s-a reluat circulatia pe tronsoanele Adjud-Onesti, Tecuci-Marasesti, Focsani-Braila si Onesti-Comanesti. si ca se lucreaza, la redarea in circulatie a tuturor drumurilor blocate.

Ministrul Internelor si Administratiei, Vasile Blaga, a anuntat acceptul Comisiei Europene pentru utilizarea a 70 milioane euro din fondurile SAPARD si ISPA pentru refacerea infrastructurii distruse.

Vasile Blaga a mai anuntat ca mai multe concerne multinationale prezente in Romania si-au anuntat disponibilitatea de a ajuta la refacerea infrastructurii distruse. De altfel, 500.000 de dolari au intrat deja in contul Consiliului Judetean Bacau din partea a doua astfel de concerne.

Blaga a spus ca Ungaria si Polonia au trimis deja ajutoare in specialisti si utilaje, iar Elvetia si Germania si-au anuntat disponibilitatea de ajutor.

In ceea ce priveste reconstructia infrastructurii, Blaga a anuntat ca selectarea firmelor care vor primi contracte nu se va face prin licitatie, deoarece aceasta ar dura prea mult.