Un nou val de ploi va matura Romania, incepind cu aceasta dupa-amiaza, de la vest la est. Autoritatile se feresc sa vorbeasca de alte inundatii, pentru ca nu stiu exact unde se vor produce.

Precipitatiile vor acoperi astazi intreaga tara. Aseara nu se stia in ce loc se vor inregistra cele mai mari cantitati de apa, dar erau avansate extreme: 50 de litri/mp in intervale scurte de timp. Atentionarile hidrologice fac referire la riurile care au produs deja pagube in ultimele saptamini: Oltul, Muresul si afluentii Siretului. Autoritatile din toate judetele au fost avertizate.

Ultimul bilant al inundatiilor din Moldova a mai scos la iveala un mort, ridicind numarul victimelor la 21. Pagubele materiale inca se mai contabilizeaza. Numai inundatiile din Banat au pagubit tara cu 15.000 de miliarde de lei vechi. Apele au facut pagube mult mai mari in Moldova si Oltenia.

Ministerul Lucrarilor Publice incearca sa gaseasca solutii si pentru reconstructia caselor, in timp ce pentru infrastructura s-au gasit fonduri externe.

„Perioada critica va fi noaptea de marti spre miercuri, cind ploaia va ajunge in sudul si in estul tarii. Pot cadea cantitati foarte mari de apa, dar numai izolat. Instabilitatea atmosferica va fi foarte mare“, a declarat Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie.

El sustine ca aceste averse nu ar ridica probleme daca debitele riurilor nu ar fi fost deja crescute din perioda 9 - 14 iulie. Inundatiile vor proveni mai mult din scurgerile de pe versanti.

„Siretul, cu afluentii sai, este vulnerabil in mod deosebit la precipitatii“, a adaugat Lucia Ana Varga, secretar de stat la Ministerul Mediului. Ea mai spune ca Hidroelectrica va deschide mai mult „robinetul“ de la acumularea Calimanesti, pentru ca aceasta sa poata prelua cresterile de debite rezultate din ploile de marti si miercuri.

„Iar fac astia simulari de inundatii“

Ca sa nu panicheze populatia, autoritatile au ales de data asta sa fie mai rezervate cu prognoza meteo. Retinerile sint insa inutile, de vreme ce in Romania sistemul de avertizare a cetatenilor in cazuri extreme, cum ar fi inundatiile, este arhaic. Goarna, clopotele si viul grai sint modalitatile de avertizare in caz de inundatii.

Sistemele de tip sirena, daca functioneaza, nu sint luate in serios de oameni, acestia spunind ca „iar fac astia exercitii si simulari“. „Se anunta din bloc in bloc, iar la sate vestea circula din om in om“, spune Gabriel Berca, prefectul de Bacau.

Nu exista planuri clare de evacuare

Daca sistemul de preconizare si de informare la nivel de judet este performant, potrivit autoritatilor, in orase si comune el nu exista sau consta in mijloace clasice. La baza, informatia e „fabricata“ de Institutul National de Meteorologie si Hidrologie si trimisa catre toate institutiile implicate ale statului: ministere si guvern.

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) din subordinea MAI transmite informatia la prefecturi. In plus, exista un sistem paralel de informare teritoriala cu cel al INMH, al IGSU. Acesta transmite informatia in sapte judete-centre, iar ele au atributia de a dispersa informatia pe intreg teritoriul. Daca pina la nivel de judet totul este clar, in localitati parerile sint impartite.

Autoritatile spun ca la fiecare primarie exista un post numit «guard», care are rolul de a anunta populatia in asemenea situatii. „Cind guardul suna goarna oamenii stiu ca se intimpla ceva si vin la primarie“, explica Nicolae Giugea.

Nu de aceeasi parere este generalul de brigada Viorel Nemes, comandantul Protectiei Civile: „Cei care au in administrare digurile ar trebui sa dispuna de un sistem de avertizare sonor“. Contradictia scoate la iveala faptul ca planurile de evacuare a populatiei in caz de calamitate lipsesc.

Ele au fost transmise punctual de la Bucuresti, in cazul ultimelor inundatii, impreuna cu avertizarea hidrologica: daca un sat a fost amenintat de ape, li s-a spus oamenilor unde ar putea sa se adaposteasca. Asta daca oamenii si-au luat primarul in serios si au fugit din calea apelor.

Bani pentru modernizare

Romania va beneficia de un grant de trei milioane de euro prin Ministerul Administratiei si Internelor, pentru modernizarea sistemului de avertizare in caz de calamitati. „La nivel de judet, pina la ultimul catun va fi dotat cu sisteme performante de anuntare a oamenilor“, spune Nicolae Giugea. •

Riurile cu risc de producere a inundatiilor

Exista un pericol major de inundatii provocate de scurgeri de torente de pe versanti, dar si riscul de noi inundatii din cauza cresterilor importante de debite, in special pe riurile din bazinele Crasna, Barcau, Crisuri (judetele Salaj, Satu Mare, Bihor, Arad), pe Oltul superior si mijlociu, pe Muresul superior (judetele Covasna, Brasov, Sibiu, Harghita, Mures).

De asemeni, pot provoca inundatii riurile Prahova, Buzaul superior, Putna, Rimnicu Sarat si Trotus (judetele Prahova, Buzau, Vrancea si Bacau).

Infectiile apar in trei reprize

„In prima faza, pot aparea febra tifoida, dizenteria, aceasta din urma avind o perioada de incubatie de 24-48 de ore. Apoi se pot manifesta leptospirozele, cauzate de un germene vehiculat de sobolani si porcine. Perioada de incubatie este de 3-7 zile. Boala se manifesta prin stari febrile, icter, hemoragii etc.

Pe termen lung, se manifesta cel de-al treilea tip de infectii: hepatita A si cea cu virus E, care apar dupa 30-45 de zile“, ne-a explicat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals„ din Bucuresti.

Chiar daca populatia sinistrata este vaccinata zilele acestea, pina in momenul in care vaccinul actioneaza si in organism se formeaza anticorpi trec 10-14 zile, perioada in care oamenii sint expusi imbolnavirilor. Cei afectati de infectii trebuie izolati si tratati corespunzator cit mai repede, ca si cei cu care au fost in contact.

Pentru preintimpinarea infectiilor este absolut necesara clorinarea fintinilor, igienizarea surselor de apa, eliminarea focarelor de infectie. (G.R.) •

La PSD si PNL ploua cu acuzatii

PSD, in frunte cu seful filialei Galati, Dan Nica, a asistat 67 de localnici din Cosmesti sa depuna o plingere penala la Parchet pentru proasta gestionare a cursului riului Siret. Sint vizati Aurel Pana, directorul Directiei Generale a Apelor, si Sulfina Barbu, ministrul Mediului.

Ei sint acuzati ca nu au golit lacul de acumulare de la Calimanesti, desi au primit avertizari conform carora, in urma ploilor abundente, Siretul va avea debite foarte mari.

De asemeni, au declarat surse din PSD, departamentul economic si financiar al partidului investigheaza in aceste zile un zvon conform caruia au avut loc anumite tranzactii pe piata de capital, care ar fi adus cistiguri substantiale pentru anumiti intreprinzatori de la PNL-PD. La rindul sau, PNL a raspuns tot cu acuzatii.

Inundatiile sint puse pe seama unor presupuse tunuri pe care le-au dat firme conduse de membri PSD in constructia de diguri. In acest sens, secretarul general al PNL, Dan Motreanu, a cerut PNA sa se autosesizeze si sa declanseze cercetarile. (F.C.)

Doar sapte drumuri mai sint inchise

Din cele 11 drumuri cu circulatie inchisa, patru au fost redate circulatiei. Drumul European 85 ramine in continuare inchis in dreptul localitatii Maracineni (judetul Buzau) si intre Focsani si Adjud. Circulatia masinilor mai e oprita pe DN 25 Tecuci - Sendreni, DN 12A Miercurea Ciuc - Onesti, DN 12B Tg. Ocna - Slanic Moldova, DN 2L Tisita - Lepsa si DN 2M Odobesti - Andreiasu.

CFR Calatori a repus in circulatie sase trenuri personal ce fusesera anulate din cauza inundatiilor. Acestea fac legatura intre Adjud, Marasesti, Ciceu si Onesti. (G.L.) •

Refacerea caselor, inca incerta

Casele din zonele afectate de inundatiile din ultimele doua saptamini ar putea fi refacute. „Vom propune in guvern reconstructia infrastructurii, dar si a caselor“, spune Laszlo Borbely, secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Daca va fi luata in considerare, se va aplica sistemul din Banat, adica Ministerul Transporturilor va construi casele.

Problemele cele mai mari le ridica acele case care au fost afectate de inundatii partial, spune secretarul de stat. „Ele trebuie sa aiba o expertiza tehnica, pentru a putea beneficia de fonduri. Avind in vedere ca numarul este mare, va fi mai dificil, deoarece va dura mai mult timp ca in cazul caselor distruse total“, explica Laszlo Borbely.

Potrivit autoritatilor, apele revarsate au facut pagube de 15 mii de miliarde lei pina acum doua saptamini, evaluarea pagubelor provocate de inundatii saptamina trecuta urmind sa fie finalizata la sfirsitul saptaminii.

(Antoaneta Etves, Gilda Popa)