Ideea potrivit careia e imoral sa planuiesti o runda electorala in conditiile in care citeva zeci de mii de oameni s-au confruntat cu dezastre naturale de proportii, desi pare de bun-simt, este eronata.

Pentru guvernarea PNL-PD, condusa de Calin Popescu Tariceanu si Traian Basescu, inundatiile sint cea mai buna ocazie spre a dovedi de ce este in stare. Desi poate parea paradoxal, inundatiile reprezinta un motiv in plus pentru provocarea de alegeri anticipate. Iar daca actuala putere ar gestiona eficient aceasta catastrofa, faptul ar reprezenta cel mai scurt drum spre cistigarea alegerilor.

Din punct de vedere tactic, Alianta are o criza. Nu trebuie decit sa o rezolve. Ea se afla la putere si are mina libera in ceea ce priveste bugetul de stat.

Cine ar avea curajul sa-i reproseze guvernului ca dirijeaza fonduri pentru refacerea zonelor calamitate? Mai mult, e greu de crezut ca Alianta PNL-PD va intilni o mai buna ocazie de a submina traditionale fiefuri electorale ale PSD, pompind fonduri guvernamentale in Vrancea, Bacau si Galati.

Descinderile in teritoriu, care stau la indemina ministrilor si parlamentarilor puterii, insotite de ajutoare concrete, pot sa aiba mai multe efecte decit sutele de bannere si afise cu care Mitrea si Hrebenciuc ar impinzi Vrancea si Bacaul.

Sa ne amintim ca Ion Iliescu avea nevoie sa isi creeze pretexte precum nesfirsite lansari de carte pentru a se putea plimba prin tara sa faca partidului campanie. Traian Basescu nu are nevoie decit sa faca un tur al tuturor judetelor inundate, sub pretextul supravegherii operatiunilor de ajutorare a oamenilor, de refacere a infrastructurii si de reinviere a zonelor calamitate.

Ar putea gasi un motiv mai bun pentru a se afisa cu Tariceanu, Stolojan si Blaga?

Dupa cum au observat si altii, intre inundatii si disputele politice nu exista nici o legatura. Ea poate fi facuta insa. Si, deja, unele formatiuni politice au legat cele doua situatii, cu oarecare succes, se poate spune.

Din momentul in care Tariceanu si-a exprimat intentia de a demisiona si de a merge intr-o noua confruntare electorala, atit PSD, principalul partid de opozitie, cit si Partidul Conservator au inclus in arsenalul lor propagandistic ideea ca puterea dovedeste o mare nesimtire pregatindu-se de anticipate intr-o perioada in care tara e sub ape.

PSD si PC au recurs la aceasta strategie pentru a decredibiliza anticipatele, pe care nu si le doresc. Spre deosebire de guvern, ele nu pot juca aceasta carte decit in plan retoric, sperind ca vor beneficia si de mediatizare.

Mai mult, strategia lor electorala se va baza exclusiv pe buletinele meteo, in timp ce, intre doua eventuale viituri, actuala putere poate reactiva vechile teme de campanie, cea mai importanta fiind cea a coruptiei care a inundat Romania in timpul guvernarii Nastase.