Ieri, cu o zi inainte de anuntata demisie a lui Calin Popescu-Tariceanu, partidele Aliantei au intrat intr-o tacere suspecta. PNL si PD, desi au avut intalniri separate la nivel inalt, au sustinut ca nu au atins subiectul demisiei premierului si nici a strategiei politice pentru perioada urmatoare.

Brusc, politicienii au imbratisat teoria „inundatiilor”, fata de care trebuie sa arate preocupare pentru a se feri de fapt de declaratii politice. Insusi Tariceanu, care a plecat la pranz la Bruxelles, insotit de ziaristi, a evitat contactul cu presa. „Orice ma puteti intreba, mai putin de ziua de maine”, a fost atitudinea purtatorului de cuvant al guvernului, Oana Marinescu.

Practic, confuzia a domnit ieri toata ziua, lucru speculat de liderii PSD care sustineau ca Tariceanu s-a razgandit. Spre seara a venit o singura confirmare. Ministrul de externe, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat pentru agentia de presa Reuters ca demisia lui Tariceanu se va produce in cateva ore.

Inundatii si numai inundatii

Biroul Permanent National al PD a discutat, in sedinta de luni, exclusiv despre probleme generate de inundatii si modul in care membrii partidului se vor implica in rezolvarea acestora, a declarat, la finalul reuniunii, liderul PD Emil Boc.

Pe de alta parte, liderii partidului au sustinut ca in sedinta BPN nu a fost abordat nici un alt subiect, Emil Boc si Cristian Radulescu refuzand sa raspunda intrebarilor privind posibilitatea ca premierul Calin Popescu-Tariceanu sa nu-si inainteze demisia in zilele urmatoare.

Cat despre PNL, purtatorul de cuvant al partidului a sustinut ca subiectele dezbatute s-au referit la inundatii si integrare. De altfel, declaratiile de ieri pareau a fi copia indemnului vicepresedintelui PNL Mona Musca de a acorda prioritate inundatiilor si nu temelor politice.

Ungureanu: demisie in scurt timp

Primul-ministru roman Calin Popescu-Tariceanu ar putea demisiona in foarte scurt timp, asa dupa cum a anuntat anterior, a declarat ieri-seara, la Bruxelles, ministrul roman de externe Mihai Razvan Ungureanu, care a tinut sa sublinieze ca gestul nu va afecta capacitatea Romaniei de a adera la Uniunea Europeana in 2007.

Ministrul Ungureanu, prezent la Bruxelles pentru a participa la reuniunea omologilor sai din statele membre ale UE, a afirmat, intr-o intalnire cu presa, ca premierul roman este decis sa demisioneze si ca acest lucru se va intampla, in opinia sa, in termen de ore.

Anticipatele depind de PRM

Nici in al 12-lea ceas, Alianta nu stie daca are de partea sa majoritatea parlamentara pentru a-si putea atinge scopul declansarii alegerilor. Partidul de care atarna soarta reluarii alegerilor este PRM. In functie de voturile acestui partid vor fi alegeri sau nu. Este de altfel si singurul partid care nu a spus ferm de ce parte a baricadei se afla.

PRM numara in Camera Deputatilor si Senat 51 de membri, care vor inclina balanta intr-o parte sau alta. Nici PSD cu PC nu au voturile necesare pentru a valida noul guvern, si nici PNL cu PD si cu UDMR plus minoritati nu insumeaza suficiente voturi negative pentru respingerea constituirii viitorului cabinet.

Ori unii, ori altii trebuie sa stringa 235 de voturi (majoritate calificata obligatorie pentru numirea noului guvern) pentru a-si atinge scopul. Cei grupati in jurul PSD, adica militantii anti-anticipate, au doar 206 parlamentari. Ceilalti, sustinatorii alegerilor, au 210. In consecinta, diferenta pina la 235 - majoritatea calificata - este data de PRM.

Desi se afla in negocieri cu PRM, Alianta nu a obtinut un raspuns favorabil. Intrebat daca se va alatura planului Aliantei de a demite doua guverne pentru a intra in anticipate, vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, a mentionat ca nu s-a luat o decizie, iar aceasta va fi urmarea unei „mature chibzuinte”.

„Nu va pot raspunde la aceasta intrebare, intrucit aceste aspecte au caracter de confidentialitate”, a evitat sa confirme negocierile cu Alianta PNL-PD sau cu PSD Bolcas.

Demisia, pusa sub semnul intrebarii

Presedintele executiv al PSD Adrian Nastase crede ca este posibil ca la intoarcerea de la Bruxelles premierul sa nu mai demisioneze. „Ar putea sa apara o surpriza pentru ca, in ceea ce-l priveste, credibilitatea sa ar fi afectata mai mult de revenirea la demisie decat de mentinerea anuntului privind demisia”.

In opinia lui Nastase, „responsabilitatea va fi tema principala care ar trebui avuta in vedere de Calin Popescu-Tariceanu, maine, dupa vizita la Bruxelles (astazi - n.r.)”.