Economia mondiala va cunoaste anul acesta un nivel moderat de dezvoltare dupa 2004, cand s-a inregistrat cea mai buna performanta din ultimii ani, potrivit unui raport transmis de Reuters.

Cauza principala a stagnarii este cresterea pretului petrolului pe piata mondiala si a ratelor dobanzilor bancare.

Prognozele pe luna iulie a unui numar de 22 de specialisti a celor mai importante banci din lume arata o crestere a PIB-ului mondial de doar 4% in 2005, fata de 5,1% in 2004, dar putin mai bine fata de media anuala din ultimii 20 de ani, 3,5%, infirmandu-se previziunile realizate anul trecut care anuntau o continuare a cresterii economice in 2005.

„Cresterea este incetinita de politica fiscala dura, ratele crescute ale dobanzilor, pretul urias al petrolului.“, a afirmat James Shugg de la Westpac London.

China va cunoaste o crestere probabila de 8,8% anul acesta, in comparatie cu tarile din zona euro care vor inregistra in 2005 o crestere de doar 1,5%.

„Asteptam ca Statele Unite si China sa continue sa fie liderii dezvoltarii globale, Statele Unite fiind motorul principal al dezvoltarii“, a afirmat Maxine Koster de la CSFB din Londra.

Majoritatea specialistilor considera ca nu se pune problema unei recesiunii economice, dar nici ca se va inregistra vreo schimbare pozitiva pana anul viitor, estimandu-se o un nivel de crestere a PIB-ului de 3,9 in 2006.

„Anticipam o reechilibrare graduala a dezvoltarii economice, o reabilitare a zonei euro, de mult asteptata, care va compensa regresul economic cu care se vor confrunta Statele Unite“, afirma Erik Nelson de la Scotia Capital din Toronto.

Previziunile pentru 2006 situeaza cresterea economica intre 2,5 si 4,2%. Estimarile realizate de FMI, actualizate in aprilie, arata o crestere de 4,3% pentru anul acesta si 4,4% pentru 2006.