Nici nu s-au retras bine apele ca s-au si reluat taierile de copaci din padurile Bacaului. Localnicii de pe vaile raurilor Trotus si Tazlau, ramasi fara agoniseala de-o viata, sunt neputinciosi in fata lacomiei firmelor profilate pe exploatarea padurilor. Situatia este asemanatoare si pe Valea Nehoiului. In aceste zone exista o multime de fabricute, patronate in special de arabi.

Dupa inundatiile de anul trecut, s-au taiat bustenii sub pretextul recoltarii copacilor smulsi de furtuni. Pe cele trei vai, intre cei mai mari exploatatori forestieri figureaza sirianul Hayssam Omar si Dumitru Sechelariu, protejatii liderului PSD Viorel Hrebenciuc. Omar si Sechelariu au ramas cu castigurile, localnicii cu pagubele.

Pe Valea Tazlaului si pe Valea Trotusului, an de an sunt inundatii din ce in ce mai violente. An de an, totodata, s-au taiat tot mai multi copaci. Pentru a impiedica defrisarile masive, localnicii au protestat anul trecut, pe strazile orasului Comanesti. Inutil insa. Nu au fost bagati in seama de Guvernul PSD. Acum, orasul a fost izolat de ape.

Oamenii spun ca de vina ar fi despaduririle desantate, practicate pentru fabricile clientilor PSD intre 2001-2004, de catre fosta conducere a „Romsilva“. Una dintre fabricile de cherestea incriminate este cea de la Beresti-Tazlau, situata la 25 de kilometri de Bacau. Pana anul trecut inclusiv, nimeni nu se putea apropia cu vreun control de aceasta firma.

Nimeni nu indraznea sa tempereze zelul exploatarii padurilor. Aici se taiau bustenii pe banda rulanta pentru a lua drumul tarilor arabe. Acum, zona este inundata. Smaranda Atodiresei a avut noroc. Casa ei a scapat si anul acesta de prapad. E revoltata insa ca cei de la carma tarii nu ii pedepsesc pe vinovati.

Pe deasupra, spune ea, muncitorii de la fabricile de cherestea au fost pusi iar la lucru, in padurile care au mai ramas in picioare, pe munte.

„Calaii“ padurilor au reluat defrisarile in judetul Bacau, cu toate ca apele nu s-au retras inca

„Fabrica de cherestea de la Beresti-Tazlau e a lui Omar Hayssam. Pana sa fie arestat sub acuzatia ca ar fi aranjat rapirea jurnalistilor romani la Bagdad, Omar facea productie si exploatare. Cele mai mari afaceri ale lui le-a facut intre 2001-2004. Productia era foarte mare. Castiga licitatii de la Romsilva. Eh, erau aranjate, ca doar asa se facea treaba.

A fost favoritul lui Florin Georgescu si a lui Ion Dumitru, fosti sefi pusi de PSD la Romsilva. Omar se intelegea foarte bine si cu Seche (Dumitru Sechelariu, fost primar PSD la Bacau intre 1996-2004 -n.n.). Seche avea nevoie de lemn pentru fabrica de hartie de la Letea-Bacau si pentru constructii, ca avea firma de profil.

Omar si Seche erau prieteni, imparteau frateste lemnul din padurile de pe Valea Trotusului. Imparteau frateste bustenii din zonele astea, ale noastre, adica de la Agas, Asau, Comanesti, Brusturoasa, Preluci, unde e si o manastire izolata acum de ape. Cand mergeai la Diaconesti, care-i un satuc, urcai pe munte, la manastire; traversai un parau de trei-patru metri latime.

Acum, latimea acelui parau e de 70-100 de metri. Totul este inundat. S-a rupt si drumul la intrarea in comuna Zemes (Bacau), unde se afla schela petroliera si s-a mai rupt acum un pod chiar langa schela. Numai nenorociri, mai ales din cauza defrisarilor. Noi am incercat sa ne organizam, sa protestam, sa cautam argumente sa-l oprim din defrisat pe Omar.

Mai ales pentru casele parintilor nostrii in varsta. Am descoperit ca pentru Omar padurile erau afaceri „the best“. Asa si-a numit el fabricile de cherestea. Best Wood Beresti Tazlau, Best Wood Production Comanesti, Best Wood Nehoiu (Buzau), Best Wood Moldovita (Suceava), Best Wood Tarcau (Neamt). Toata Moldova era a lui Omar, era zona PSD-ului Best. Pentru noi a insemnat insa un dezastru.

Daca se mai taie si copacii care au mai ramas, tot muntele se va pravali mai devreme sau mai tarziu peste noi“, povesteste Atodiresei.

In 2001, Hayssam Omar privea zambitor ca „presedinte“, „doctor“, „inginer“ dintr-un catalog publicitar „al consortiului de firme Manhattan Group“. In catalog se spunea ca acest consortiu are filiale si reprezentante pe intreg cuprinsul Romaniei si in multe tari ale „mapamondului“ ca Siria, Rusia, Germania, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudita.

De exportul de cherestea se ocupau majoritatea firmelor lui Omar. Intre ele, tronau „Omar Company ltd. Syria“, cu sediul la Homs, „specializata in importul, comercializarea si distributia de cherestea si derivate din lemn“, precum si „Omar Treding ltd. Moscow“, care se ocupa de achizitionarea de busteni si de „exportul acestora pe pietele tarilor arabe si ale Orientului Mijlociu“.

De export de cherestea se mai ocupau, de altfel, si SC „Manhattan Enterprises“ SRL, SC „Best Wood“ SRL (care exporta 170.000 metri cubi anual) si „Foresta“ Nehoiu SA (cu o capacitate de productie anuala de 300.000 mc, dupa cum se sustine in catalog). Omar isi exporta cheresteaua cu vapoarele de la o alta firma de-a sa din Siria si anume „Omar Company for Transport ltd. Homs“.

Dupa 2001, el si-a infiintat in estul tarii alte zeci de firme profilate pe „achizitionat busteni“ si export de cherestea. „Fac ce vreau eu in Romania, nu ai cum sa te pui cu mine. Eu sunt Politia si Justitia. Te si arestez, daca ma mai bati la cap“, ii spunea Omar, in 2002, lui Mihai Istrate, unul dintre fostii sai parteneri, care sustine ca a fost arestat la comanda sirianului.

Tot Istrate sustine ca „la Bacau, protectorul direct al lui Omar era Viorel Hrebenciuc, iar la Buzau era fostul prefect PSD Vasile Ion, tatal jurnalistei rapite la Bagdad la comanda lui Omar. La Presedintie, Omar se lauda ca-l cunoaste direct pe Iliescu, prin Talpes, la Guvern - pe Nastase, prin Priboi. Politia era tot a lui Omar pentru ca fiul sefului acestei institutii ii era asociat la firma.

Parchetul era tot al lui Omar, care a sponsorizat cu miliarde de lei PSD-ul, inclusiv filiala de la Suceava, de unde provine actualul parlamentar PSD Amarie, fratele Procurorului General al PNA“.

Mihai Istrate a facut plangeri la Consiliul Superior al Magistraturii impotriva procurorilor si judecatorilor care l-au favorizat pe Omar Hayssam, dar nu a primit raspuns, desi de mult a trecut termenul legal de 30 de zile.

Dumitru Sechelariu, fostul primar PSD de Bacau, s-a bucurat si el de averea „Romsilva“. Bustenii au fost castigati de Sechelariu sub paravanul amenajarii drumurilor forestiere. Cu alte cuvinte, „Romsilva“ avea posibilitatea legala sa cedeze, prin licitatie, masa lemnoasa (copaci doborati de furtuni si taieri controlate) unor firme private in schimbul amenajarii drumurilor forestiere.

Pana in 2004, in loc de licitatie, seful PSD al Romsilva, Ion Dumitru, a predat preferential masa lemnoasa unor societati apropiate PSD. „Dumitru Sechelariu a luat peste 600.000 mc lemn de celuloza fara licitatie si l-a dus la fabrica lui de hartie de la Letea. Ion Dumitru l-a ales direct pe Sechelariu.

Dupa ce a luat tot lemnul bun din judetele Bacau, Neamt si Suceava, Sechelariu s-a extins si in judetele Covasna si Harghita. Alti oameni de afaceri nu au mai avut loc de el pana in 2004. La fabrica de cartoane de la Dej era patron un austriac, la cea de la Suceava un francez, care au ramas fara lemne (...) Lemnul bun a ajuns, pe pret de nimic, la Letea, la Sechelariu.

Pe deasupra, dupa ce a luat lemnul la pret de batjocura, ocoalele silvice au fost obligate sa-i duca lui Sechelariu lemnul la Bacau, in gara, pe cand ceilalti, cand au apucat lemn, l-au luat „la picior“ (direct din padure - n.r.). Daca ar intra PNA in dosarul Romsilva ar avea de ce se cruci“, ne-a declarat un om de afaceri din domeniul prelucrarii lemnului.

Acum au fost inundate si zonele de unde au fost adunati bustenii pentru fabrica lui Sechelariu.

PNA nu a anuntat nici o ancheta de amploare, care sa vizeze defrisarile masive din zonele frecvent inundate. Si nici nu a fost verificat modul in care au fost cheltuiti banii alocati colmatarilor de rauri, indiguirilor, altor lucrari de imbunatatiri funciare.

„Pana cand Justitia noastra nu-i va pedepsi cu ani grei de puscarie pe criminalii care au distrus padurile, o sa ne cheleasca toti muntii si o sa ne trezim mereu cu glodul peste case“, a conchis, amarata, Smaranda Atodiresei.

Sirianul, eliberat in afacerea „Volvo“

Omar Hayssam a scapat de mandatul de arestare emis pe numele sau in dosarul „Volvo“, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis ieri, contestatia sirianului fata de prelungirea acestei masuri decise, saptamana trecuta, de magistratii Tribunalul Bucuresti.

Sirianul primise mandat de arestare si in acest caz, fiind acuzat ca ar fi inselat patru firme printre care si Volvo Truk Corporation, de la care a cumparat in leasing 22 de capete de tractor, pe care le-a exportat ulterior in Siria si Egipt, fara sa le plateasca.