Premierul Calin Popescu Tariceanu a confirmat, in editia speciala de la TVR 1 (ora 20.00), "Demisia anulata de ape", ca decizia de a nu mai demisiona a fost luata din cauza inundatiilor. Tariceanu nu a exclus insa posibilitatea revenirii la ideea anticipatelor, spunand ca va prezenta miercuri, in Parlament, o declaratie prin care va cere un vot de incredere pentru actualul Guvern.

In acelasi timp, Guvernul a modificat Legea referendumului, astfel incit populatia sa poata fi consultata pe teme de justitie. Referendumul s-ar putea suprapune peste campania electorala a anticipatelor.

Editia speciala de la TVR 1 (ora 20.00), "Demisia anulata de ape", i-a avut ca invitati pe sociologul Sebastian Lazaroiu, Alina Mungiu-Pippidi si Adrian Ursu. Cei trei au intrat in dialog prin telefon cu proaspatul premier nedemisionar, Calin Popescu Tariceanu, care se afla la acea ora in zonele sinistrate din judetul Bacau, precum si cu alti lideri politici.

Moderatorii emisiunii au fost Monica Ghiurco si Mihai Radulescu.

Premierul Calin Popescu Tariceanu (aflat la Comanesti - Bacau) a confirmat ca decizia de a nu mai demisiona a fost luata din cauza inundatiilor. Tariceanu nu a exclus insa posibilitatea revenirii la ideea anticipatelor, spunand ca se va prezenta joi, in Parlament pentru a-si asuma raspunderea pentru o declaratie politica.

Declaratia politica se va referi la reformele necesare integrarii Romaniei in UE si la reconstructia zonelor afectate de inundatii.

Opiniile altor lideri politici

  • Marko Bela (UDMR): "Nu cred ca vom mai avea anticipate."

  • Dan Voiculescu (PUR): "Cred ca premierul a luat o decizie buna."

  • Emil Boc (PD): "PD respecta decizia premierului, dar cred ca s-a pierdut un moment favorabil pentru obtinerea unei majoritati parlamentare."

  • CV Tudor (PRM): "Moral si patriotic era sa se decreteze stare de urgenta in judetele afectate de inundatii."

  • Mircea Geoana (PSD): "Calin Popescu Tariceanu a avut de ales intre doua rele: sa lase tara neguvernata sau sa mai guverneze o perioada scurta. Consider, in continuare, ca acest guvern este incompetent."

    Cine pierde, cine castiga din decizia premierului

    Sociologul Sebastian Lazaroiu considera ca, pe plan politic, va pierde Alianta DA si in special PNL-ul.

    Ce urmeaza pe termen scurt

    Jurnalistul Adrian Ursu (Gandul) considera ca dupa ce vor trece inundatiile va urma o "vacanta ": PSD va rasufla usurata ca a scapat de momentul nefavorabil al anticipatelor, iar Tariceanu si echipa sa vor relua relaxati programul de guvernare.

    Tot Adrian Ursu remarca in debutul emisiunii ca "s-a retras viitura din Palatul Victoria, dar a ramas milul. Si probabil ca in curand se vor vedea si cateva hoituri".

    D.P.