Cele cateva zile cu soare dintre reprizele de ploi s-au scurs in asteptarea demisiei premierului Tariceanu, pe seama careia circulau cele mai diverse variante. Fostul premier Nastase n-a exclus nici "aparitia unei surprize" anume ca aceasta sa nu mai aiba loc.

Cum pana si cele mai bune "surprize-surprize" sunt dinainte inregistrate si se bazeaza pe complici - s-a dovedit ca PSD stie inaintea Aliantei ce vor face dnii Basescu si Tariceanu.

Bruxelles e singurul loc de unde s-ar fi putut obtine cateva indicii dupa intalnirile dlui Tariceanu cu oficialii UE in urma carora comisarul Rehn n-a parut deloc entuziasmat ci nemultumit: "inteleg ca exista motive pentru demisie dar e datoria mea sa-mi exprim ingrijorarea cu privire la situatia politica din Romania". In traducere libera: ati facut-o fiarta.

Adevarul e ca atunci cand s-a declansat criza anticipatelor, presedintele Basescu si liderii Aliantei ori n-au cerut prognoza meteo, ori n-au respectat avertismentele specialistilor - si s-au trezit in doua crize simultan.

Oricat de iubitor de crize ar fi presedintele Basescu, doua crize deodata - una legitima si alta adulterina - sunt cam mult si pentru dansul - drept care in ultimele zile aliatii si-au ascuns anticipatele in locuri conspirative. Nici Musca nu s-a mai auzit, nici Flutur n-a mai zburat in zona lexicala interzisa.

Nici macar dl Basescu, aparut la TVR, n-a scos o vorba despre anticipate, dedicandu-se in exclusivitate schimbarilor climaterice, ajutorarii sinistratilor, refacerii infrastructurii si increderii in structuri: "am rugamintea ca populatia din zonele afectate sa nu se sperie daca incepe sa ploua". Totul e sa nu se sperie autoritatile. Caci ceea ce au de rezolvat nu e deloc usor.

Cu aceasta ocazie presedintele a explicat de ce starea de urgenta nu e necesara: fiindca civilii trec sub comanda militara, se guverneaza prin decrete, se limiteaza libertatea presei - intr-un cuvant, se pasea spre dictatura. Exact ce-i place PSD. Probabil de aceea o tot sustine. Schimbarea regimului climateric a influentat si atmosfera politica.

Liderii PSD evoca insistent modelul bulgar unde socialistii castigatori si premierul lor fac coalitie cu partidul de dreapta al fostului premier Simeon. E o diferenta: la noi cand castiga socialistii nu impart puterea cu nimeni, iar cand pierd, vor sa pastreze trei sferturi din ea. Cu alte cuvinte, ce-i al nostru e al nostru, ce-i al vostru e si-al nostru.

In ce priveste demisia expirata a dlui Tariceanu, purtatoarea sa de cuvant n-a oferit nici un detaliu ziaristilor: "orice ma puteti intreba mai putin de ziua de maine". Iata ca au ajuns si premierii sa se teama de ziua de maine. Un lucru e sigur: maine va ploua.