Sanda Tatarascu Negropontes, 85 de ani, urmasa unei vechi familii aristocratice, a reusit ieri sa il alunge pe magnatul Ovidiu Tender din casa pe care comunistii i-au confiscat-o abuziv si pe care Justitia i-a inapoiat-o dupa sapte ani de procese.

Executarea silita a fost singura cale prin care firma SC Palace SA, controlata 100% de omul de afaceri Ovidiu Tender, a fost fortata sa elibereze vechea casa boiereasca a familiei Negropontes, confiscata abuziv in 1948 de regimul comunist. Firma lui Tender ocupa cladirea si terenul aferent, de aproximativ 4.

000 de metri patrati, tot abuziv, in baza unui contract ilegal incheiat in 2002 cu CNSLR-Fratia, centrala sindicala care „mostenise“ bunurile familiei Negropontes de la sindicatele existente pe vremea comunismului. Pina ieri, aici au functionat restaurantul „Johann Strauss“ si hotelul cu acelasi nume, ambele patronate de Ovidiu Tender.

Ticalosie sindicala

In 2002, cu putin timp inainte ca Tender sa se instapineasca pe intregul complex, situat in cartierul Floreasca, Sanda Negropontes, fiica a fostului prim-ministru liberal interbelic Gheorghe Tatarascu, reusise sa obtina in Justitie o hotarire definitiva prin care i se recunostea dreptul de proprietate asupra casei si terenului aferent.

In loc sa-i restituie proprietatea, liderii CNSLR-Fratia au inchiriat-o pe o perioada de 15 ani lui Ovidiu Tender.

„Chemam securitatea noastra“

A mai durat inca doi ani pina cind avocatii octogenarei Sanda Negropontes au reusit sa obtina un nou cistig de cauza, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) si sa dovedeasca nulitatea contractului incheiat de CNSLR-Fratia cu societatea lui Tender.

„Acest contract nu este intabulat si nici nu este inregistrat la Administratia Financiara“, a incercat sa le explice, ieri, executorul judecatoresc reprezentantilor CNSLR si SC Palace, care refuzau cu indirjire sa se supuna executarii silite.

Sanda Negropontes si avocatii sai, impreuna cu executorul judecatoresc si echipe ale Jandarmeriei si Politiei, au sosit ieri-dimineata, in jurul orei 10.00, in fata restaurantului „Johann Strauss“. N-au putut patrunde insa de la inceput dincolo de portile bine ferecate.

Executorul si avocatii au patruns pe o alta intrare, din spate, si s-au intilnit cu oamenii lui Tender, incercind sa-i convinga sa deschida usile. Dupa doua ore de discutii nu s-a ajuns la nici o solutie, negocierile degenerind in certuri violente intre avocatii celor doua parti.

Folosindu-se de diverse tertipuri si amenintari voalate de genul „O sa chemam fortele noastre de securitate“, „Intrati peste noi doar cu forta“ sau „Noi sintem doar niste umili chiriasi, nu aveti dreptul sa ne dati afara“, avocata CNSLR-Fratia, Mariana Stefan, si reprezentantul firmei SC Palace, Ionel Marchis, s-au opus ore intregi executarii silite dar, incet-incet, au fost nevoiti sa cedeze.

Mai intii, au permis accesul autoritatilor in restaurant si apoi si in celelalte incaperi, dar numai dupa ce un lacatus a spart usa care dadea spre bucatarie. Executorul judecatoresc a inceput inventarierea tuturor obiectelor din cladire. •

O familie nobila

In 1950, Sanda Negropontes, fiica a fostului prim-ministru liberal din perioada interbelica, Gheorghe Tatarascu, a fost declarata „dusman al poporului“ si intemnitata in inchisoarea de la Tirgsor. Avea sa fie eliberata dupa trei ani si trimisa la „reeducare“, fiind angajata la deratizare.

Pina in 1990, casa si terenul din Floreasca au fost folosite de Uniunea Generala a Sindicatelor din Romania (UGSR), dupa care au trecut in patrimoniul CNSLR-Fratia. Familia Negropontes are trei ramuri: romaneasca, franceza si elvetiana.

Din ramura elvetiana fac parte John Negroponte, actualul director al serviciilor nationale de informatii din SUA, si Nicholas Negroponte, director fondator al Massachusetts Institute of Technology (MIT) si unul dintre inventatorii Internetului.