Am facut un tur de orizont de asteptari prin PD. De la Falca pina la Blaga si Berceanu, vin cu totii-ntr-o vorbire ca sa se faca anticipate. De ce? Ca e in vizita Dumnezeu la sediul PD, dupa Falca.

Falca, primarul Aradului

Reporter: Cum a coborit Dumnezeu pe pamint?

Falca: A coborit in 2004 si, prin sufletul cetatenilor, in alegerile generale si locale, am reusit ca acea coruptie din PSD sa plece de la putere.

Rep.: Cu anticipatele astea, coboara Dumnezeu a doua oara?

F.: Tot aceasta dorinta de a schimba pe marii vinovati il face pe Dumnezeu sa coboare a doua oara pe Pamint. Dumnezeu e dorinta de a schimba, si mai e mult de lucru de a schimba aceasta societate stapinita de acel partid-stat, PSD. |n toate structurile, oamenii lor sint foarte conservatori, iar tara are nevoie de oameni reformatori.

Rapiditatea cu care trebuie sa ne miscam in acesti ani este foarte mare, pentru ca ne-am miscat incet pina acum, ne-am miscat in functie de interesele lor. Cu cit prelungesti reforma, cu atit beneficiile acesteia se duc in buzunarele politicienilor. E nevoie de o intoarcere la cetateni!

Rep.: PD e un slabanog batut de vintul Cotrocenilor.

F.: Eu cred ca PD e un partid puternic, pentru simplul fapt ca a inteles sa schimbe garnitura de oameni politici. Azi exista o garnitura de oameni tineri ce vrea sa aduca performanta la nivelul intregii natiuni.

Rep.: {i Basescu va conduce!

F.: Basescu este presedintele tuturor romånilor. La finalul celor doua mandate de la Cotroceni va fi declarat cel mai bun presedinte ce l-a avut Romånia vreodata.

Seculici, vicepremier

Rep.: Daca se fac anticipate, adio Seculici din guvern.

Seculici: E posibil sa nu mai fiu in viitorul guvern si asta si datorita faptului ca…

Rep.: Ati fost slabut.

S.: E un punct de vedere. Probabil ca nu am fost suficient de energic pentru ca functia de vicepremier e de asa maniera. E o functie politica, de urmarire a programului de guvernare. Responsabilitati directe nu am, cabinetul meu nu e ordonator de credite.

Rep.: Seculici, un umeras!

S.: Nu cred ca am avut o activitate de forma. Am avut un numar important de propuneri la nivelul activitatii guvernului.

Rep.: V-a placut?

S.: Nu. A fost o experienta si chiar m-a stresat.

Rep.: Ati fost un ministru pedant!

S.: Imi place sa fiu pedant. Asa am fost educat. |nainte de orice, hainele si infatisarea ta placuta reprezinta un respect fata de tine.

Rep.: Un umeras.

S.: Unde m-ati vazut daca spuneti ca am fost slab ministru?

Rep.: In multimi, pe la televizor.

S.: Da, v-am raspuns.

Berceanu,membru PD

Rep.: Cunoasteti mataraia asta din PD. Cum e el condus de la Cotroceni?

Berceanu: Partidul nu mai e condus de Basescu. Daca in continuare oamenii din partid adopta liniile lui Basescu, pe care le afla din presa, este pentru ca Basescu, de cind a luat acest partid, l-a dus din victorie in victorie si atunci oamenii rationeaza simplu: cind Basescu a gindit, ne-a facut cistigatori, in continuare trebuie sa ne luam dupa intuitiile lui ca sa fim in continuare cistigatori.

..

Rep.: Partidul ca un ciine in lesa.

B.: Nu e nici un fel de lesa. Dar daca vreti, exista o legatura ce nu poate disparea dintr-o data, nici dinspre Basescu spre partid, nici dinspre partid spre Basescu. Oricit ar spune Constitutia ca se rup legaturile intre presedinte si partid, sentimente, prietenii sau amintiri ramin. Pe astea nu le impiedica legea.

Rep.: Partid slab.

B.: Sondajele il arata cel mai puternic.

Rep.: Atunci, dumneavoastra de ce sinteti intr-o semiumbra? Nici ministru nu mai sinteti...

B.: Dupa ce esti mult timp in lumina reflectoarelor, urmeaza o perioada de umbra, ce are o anumita justificare, sau daca vreti, dupa ce ai dus multe batalii, ai cicatrice si nu mai esti foarte frumos. Sint mai curati la obraz cei ce nu au dus batalii.

Rep.: De ce aveti averi?

B.: Eu am inceput cu o intreprindere mica ce s-a dezvoltat. Presa din Craiova stie bine cum m-am dezvoltat.

Rep.: Va ajuta anticipatele?

B.: Da. Nu pe mine personal. Trebuie sa vedem in anticipate faptul ca s-a dat anul trecut o solutie intr-un echilibru precar, cu un astfel de echilibru o guvernare e imposibil sa ia masurile de forta necesare pentru admiterea cu bine in UE. Noi, pedistii, am spus mereu ca e bine ca electoratul sa mai traga o data.

Rep.: Poate vi se infunda.

B.: Se prea poate.

Rep.: Veti fi aplaudati ca ati pierdut?

B.: Ne vom da seama ca am facut o mare greseala. Riscul face parte din meseria de politician.

Rep.: Anticipatele nu sint o dictatura a politicului?

B.: Nu, cind ceva ti se pare in neregula, nu accepti. Nu putem accepta ca tara asta sa fie condusa de Curtea Constitutionala, de 7-8 pelicani rosii, arhicunoscuti.

Rep.: Tara sa fie condusa de PD.

B.: Nu, ca PD-ul nu are nici un membru in Curte. Sint toti ai lui Iliescu.

Rep.: Cind tradati Partidul Democrat?

B.: Niciodata. Eu sint incapatinat de felul meu.

Rep.: Va place pe banca de rezerve?

B.: Mai bine pe banca decit in alt partid. Iar daca chiar se va pune problema, voi pleca acasa. Am fost in Partidul Comunist ca m-au bagat, am intrat aici, un al treilea partid nu mai vreau.

Blaga,

ministru de Interne

Rep.: Ce partid e asta, condus in halul asta de la Cotroceni?

Blaga: Nu e nici un partid condus de la Cotroceni, va spun sub cuvint de onoare.

Rep.: Anticipatele PD-ului au fost anticipate de Basescu. PD-ul a fost un papagal ce a repetat basestiana.

B.: Ce ati fi facut in locul nostru? Eu ascult multe puncte de vedere, dar as vrea sa revenim la momentul incheierii negocierilor cu UE. Cu clauza de salvgardare. Care sint cele 11 conditii? 4 se refera la concurenta. Ce spun clauzele? Eliminarea ajutoarelor de stat, adica scumpiri peste tot. Ce inseamna celelalte clauze? Trei la Justitie, doua la Interne…

Rep.: Ce sinteti asa suparat? Mai relaxat, mai relaxat, mai politician…

B.: Nu sint deloc suparat, dar vad si ma distreaza anumiti oameni politici…

Rep.: Asa e politica, smecherie!

B.: Bine, dar avem o clauza privind eradicarea coruptiei, adica condamnari.

Rep.: Ati cam arestat ceva.

B.: Degeaba! E nevoie de condamnari!

Rep.: Partidul e condus de Basescu… Blaga si Boc se joaca si ei de-a partidul, de-a guvernarea… aveti, n-aveti treaba, mergeti de doua ori pe zi la Cotroceni!

B.: Eu, ca si membru al Consiliului de Aparare a Tarii, merg de cite ori trebuie.

Rep.: Ce vreti, de fapt, sa taiati de pe liste iubitele si prietenii Curtii Constitutionale?

B.: Cind e vorba de Dreptate si Adevar, trebuie sa taiem iubirea!

Eugen ISTODOR