Inundatiile, dar si indecizia guvernului referitoare la valoarea TVA ridica indoieli cu privire la nivelul indicatorilor macroeconomici. Tintele de inflatie din 2005 si 2006 ar putea fi depasite.Cursul valutar nu va oscila foarte mult fata de cel actual.

„Tinta de inflatie pentru 2005 cred ca o vom mentine pina in 8%“, a declarat ieri Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. Pentru anul viitor, valoarea acestui indicator va depinde insa de politica fiscala pe care Executivul o va adopta in aceasta perioada. „Guvernul are nevoie de resurse bugetare.

Daca le va gasi, altfel decit in TVA, ne ajuta la dezinflatie si vom atinge 5% (tinta inflatiei pentru 2006 - n.r.). Daca va creste TVA, atunci tinta se va modifica“, a mai spus Isarescu, potrivit caruia tinta este in pericol si daca se va face „miscarea de la impozitele directe catre cele indirecte“.

Leul este lasat sa pluteasca

In ceea ce priveste „soarta“ leului, BNR va duce o politica de flexibilizare mai mare a cursului de schimb, in contextul mentinerii regimului de flotare controlata. „Vom actiona fie asupra cererii, fie asupra ofertei, dar cursul trebuie lasat sa pluteasca“, a declarat Isarescu, adaugind ca leul are o tendinta de apreciere.

Calculele Finantelor nu se potrivesc cu ale FMI

Pe de alta parte, ministrul Finantelor, Ionut Popescu, a precizat ca valoarea TVA se va discuta in interiorul guvernului, urmind ca, peste citeva saptamini, odata cu toate prevederile din strategia fiscala, sa fie discutata si cu partenerii sociali.

Din cauza inundatiilor si, implicit, a presiunii care exista pe deficitul bugetar, guvernul a aminat trimiterea scrisorii de intentie catre boardul FMI, demers care era prevazut pentru luna august. „Am discutat cu Fondul. Ei inteleg ce se intimpla, dar, din pacate, noi nu am terminat evaluarile (pagubelor provocate de inundatii - n.r.).

E bine ca deficitul bugetar pe 2005 sa fie sub 1%“, a precizat Popescu. Guvernul a negociat cu FMI, pentru anul acesta, un deficit bugetar de 0,7%.