Anuntul primului ministru, Calin Popescu Tariceanu, privind renuntarea la demisie a fost salutat cu bucurie de partidele care se temeau de anticipate. Printre acestea, cele mai expuse pericolului erau PSD si PC. Mai multi analisti politici explica de ce s-au bucurat cele doua partide ca premierul nu mai demisioneaza, dar si cine are de pierdut de pe urma acestei decizii.

Dan Pavel

"Premierul Calin Popescu Tariceanu a decis sa fie un politician jucator si sa iasa din ofsaidul in care l-a pus Basescu. Cand presedintele a declarat ca decizia ii apartine lui Tariceanu, toata lumea se astepta sa demisioneze. N-a facut-o pentru ca posibilitatea de a intra pe linie moarta dupa demisie era mare. A ales sa ramana la guvernare si sa incerce sa-si consolideze pozitia.

In al doilea rand, Tariceanu a mizat pe faptul ca mult mai multe forte politice erau impotriva anticipatelor decat pentru ele, asadar e o decizie de tip contextual. In al treilea rand, presiunile mai mari din partea grupurilor de interese pentru a ramane la putere.

O prelungire a acestor grupuri e reprezentata de PC, care e legatura intre aceste grupuri de interese si actuala coalitie de guvernare. Din informatiile mele, au fost si intalniri in acest sens. Tariceanu si-a insusit mesajul dat de Dan Voiculescu cu o zi inainte, dar si mesajul celor din PSD.

De aici a castigat partidul cel mai slab din Coalitie, PC, care in eventualitatea alegerilor era in imposibilitatea de a intra in Parlament in conditiile in care nimeni nu intra cu el in coalitie, ci doar daca accepta fuziunea. De castigat are PSD care ar fi avut mai mult de pierdut decat de castigat din anticipate in acest context in care lucrurile sunt neclare in partid.

De pierdut au pierdut fortele politice extraparlamentare care ar fi incercat sa-si faca loc si aveau posibilitatea de a critica atat puterea, cat si opozitia. Acum nu se vor putea manifesta ca forte de sine statatoare si se vor indrepta catre fuziune. Divortul Palatul Victoria - Cotroceni e o ipoteza, asteptam declaratia lui Basescu ca sa vedem in ce masura e un divort.

In contextul actual, Basescu, desi prefera anticipatele, a pasat responsabilitatea lui Tariceanu. Doar desfasurarile ulterioare vor lasa sa se vada daca se va repeta istoria Conventiei. Atunci PNL a parasit CDR, acum PD are sa paraseasca Alianta."

Alina Mungiu

"Castiga PC, care nu stia daca se mai regasea in Parlament in conditiile in care erau anticipate, castiga PSD, care statea prost in sondaje, PRM si UDMR, deoarece nu voiau sa se confrunte cu electoratul. Pierde Alianta, nici nu fac referire la fiecare partid in parte, prin dihonia, ruptura dintre PNL si PD, dintre palatul Victoria si Cotroceni.

Nu stim cum se va repara aceasta ruptura si nu stim daca merita reparata. In perioada urmatoare se poate intampla absolut orice. De altfel, nu e exclus ca Tariceanu, care s-a razgandit de patru ori, sa se razgandeasca si a cincea oara, daca circumstantele se schimba. Nimeni nu va depune nici o motiune de cenzura, deja diferitele aprobari fata de Taricenau au inceput cu o zi in urma.

Tare mi-e sa nu asistam la o alianta prin puncte informale intre PSD si o parte din PNL, acea parte care nu a vrut sa-si asume gestul demisiei".

Cristian Preda

"Au castigat PSD si PC, primul pentru ca a fost vadit impotriva anticipatelor, iar conservatorii pentru ca, desi faceau parte din majoritatea parlamentara, erau in consens cu PSD. E evident ca Tariceanu n-a mers mai departe, pentru ca nu se poate baza pe majoritate pentru a ajunge la anticipate. Acesta e motivul, iar nu integrarea sau inundatiile.

Iar acest lucur s-a intamplat in primul rand din cauza PC. UDMR ar fi mers inainte, dar pe PRM nu se putea conta, iar PSD nu a vrut anticipate. Este o consolidare a eficientei santajului in politica de la noi. Despre relatia dintre Palatul Victoria si Cotroceni, au mai fost si inainte avertizari ale presedintelui catre Guvern.

E un fenomen mai amplu care e inevitabil, pentru ca presedintele se simte atras si prin functia sa, si prin personalitate catre o pozitie mai activa. Dincolo de acest aspect oarecum natural de a se impune in relatia cu palatul Victoria, Basescu vrea o majoritate bicolora, in timp ce Tariceanu e mai degraba adeptul unei variante eclectice.

PD nu va ataca PNL, ci va incerca erodarea bucata cu bucata, cu picatura, a lui Tariceanu. Nu pot castiga singuri, au nevoie de PNL, dar de Tariceanu vor incerca sa scape".