Vladimir Putin s-a declarat ieri impotriva oricarei forme de finantare externa a organizatiilor non-guvernamentale. "Sunt categoric impotriva finantarii externe a ONG-urilor care desfasoara activitati politice in Rusia", a declarat Putin, citat de Reuters.

"Nici un stat care se respecta nu permite asa ceva si nici noi nu vom face acest lucru. Lasati-ne sa ne rezolvam problemele interne singuri", a spus presedintele rus.

Dupa caderea comunismului, zeci de organizatii non-guvernamentale, printre care Fundatia pentru o Societate Deschisa, sustinuta financiar de George Soros, activeaza in fostul spatiu sovietic promovand democratia, transparenta si respectarea drepturilor omului.

In discursul sau anual, din mai 2005, Putin a lansat primul atac impotriva ONG-urilor, criticate pentru ca folosesc fonduri straine si pentru ca "servesc interesele unor grupari dubioase, care au in primul rand interese comerciale". Ieri, Putin a declarat: "Avem informatii specifice ca anumite fonduri vin din exterior pentru a sustine activitati politice specifice in Rusia".

Putin a oferit si o alternativa la fondurile externe: bani de la Kremlin. Astfel, Putin ar controla si ONG-urile, printre putinele forte politice din Rusia care nu se afla sub controlul strict al Kremlinului. In discursul sau de ieri, Putin s-a rafuit si cu ecologistii, care, prin expertizele pe care le fac, chipurile "afecteaza dezvoltarea economica a Rusiei".