Ucigasul lui Teo Peter, puscasul marin Robert Christopher VanGoethem, va fi audiat in perioada 25-29 iulie, la sediul din Quantico, Virginia, al Detasamentului de Infanterie Marina a SUA, in cadrul investigatiei prealabile procesului. "Comandantul Batalionului Corpului de Infanterie Marina a Statelor Unite pentru Securitatea Ambasadelor SUA a hotarat (...

) demararea unei investigatii preliminare procesului pentru a analiza acuzatiile rezultate in urma accidentului rutier care a condus la decesul unui cetatean roman, iarna trecuta, in Bucuresti, Romania.

La data de 18 aprilie, sergentul Robert Christopher VanGoethem a fost acuzat de incalcarea unor prevederi ale Codului de Justitie Militara al Fortelor Armate ale SUA, in urma implicarii sale in decesul lui Teofil Peter, din data de 4 decembrie 2004", se precizeaza intr-un comunicat al Biroului Central al Detasamentului de Infanterie Marina al Armatei SUA de la Quantico, Virginia.

Incalcarea Codului de Justitie Militara

Pe langa invinuirile direct legate de accident, VanGoethem este acuzat de incalcarea unor articole din Codul de Justitie Militara al Fortelor Armate, printre care unul referitor la conducerea "imprudenta" a unui autovehicul, la "furnizarea unor informatii oficiale false" si cel privind omorul din culpa si obstructionarea justitiei.

"Printre acuzatiile care nu sunt legate direct de accidentul rutier din data de 4 decembrie se numara incalcarea articolului 92 privind nerespectarea unui ordin sau a unei reguli, articolul 111 privind conducerea unui autovehicul sub influenta alcoolului si articolul 134 privind adulterul si comportamentul reprobabil sub influenta alcoolului", se mai precizeaza in acelasi comunicat.

Cu toate acestea, Biroul Central al Detasamentului de Infanterie Marina al Armatei SUA de la Quantico, Virginia, subliniaza faptul ca militarul american "beneficiaza de prezumtia de nevinovatie pana la demonstrarea vinovatiei" sale.

Cazul lui VanGoethem va fi analizat de un ofiter in cadrul investigatiei prealabile procesului, in conformitate cu Articolul 32 al Codului de Justitie Militara al Fortelor Armate ale SUA.

"Aceasta procedura este asemanatoare cu cea a unui complet penal de jurati; cu toate acestea, in cadrul unei audieri realizate in baza articolului 32, acuzatul are dreptul sa solicite prezenta avocatului la audiere", se mai precizeaza in comunicat.

Beat la volan

Basistul trupei Compact Teo Peter a murit la inceputul lunii decembrie a anului trecut dupa ce taxiul in care se afla a fost lovit in plin de un autoturism "Ford Expedition", care apartinea Ambasadei si care era condus de comandantul Detasamentului Puscasilor Marini de la Ambasada SUA, Robert Christopher VanGoethem.

Politistii veniti la locul accidentului, pe strada Polona, au stabilit ca vina ii apartine in totalitate lui VanGoethem. Astfel, acesta nu a acordat prioritate taximetrului in care se afla Teo Peter, al carui sofer, de altfel ranit si el usor in accident, circula regulamentar.

De asemenea, in urma testarii celor doi conducatori auto cu etilotestul, s-a constatat ca americanul se afla la volan sub influenta bauturilor alcoolice, stabilindu-se o alcoolemie de 0,09 miligrame/litru alcool in aerul expirat. Investigatiile in acest caz au fost efectuate de politistii romani dar si de o echipa a Serviciului pentru Anchete Penale al Marinei venita in Romania.

In luna februarie a acestui an, publicatia militara americana "Stars and Stripes" anunta ca ancheta desfasurata de Marina americana a fost incheiata si ca probele au fost inmanate comandantului batalionului din care face parte VanGoethem.