Liderul regiunii separatiste transnistrene, Igor Smirnov s-a declarat favorabil implementarii planului Iuscenko pentru rezolvarea conflictului inghetat de pe Nistru, informeaza Rompres.

"Propunerea Kievului este studiata de Tiraspol ca o adevarata baza pentru a debloca procesul de negocieri intre Republica Moldova si Transnistria", a declarat el, marcand o schimbare de atitudine a autoritatilor transnistrene, foarte apropiate de Rusia.

Aceasta dorinta de a relua negocieri aflate in prezent in punctul mort survine dupa cateva zile de la vizita lui Igor Smirnov la Kiev, unde liderul transnistrean a avut convorbiri cu presedintele Viktor Iuscenko.

Belkovski remarca un pact Smirnov-Iuscenko

Politologul rus, Stanislav Belkovski, a declarat pentru publicatia electronica PSDP.ru ca eliminarea Rusiei din Transnistria corespunde planului lui Victor Iuscenko privind reglementarea conflictului transnistrean, care, fara indoiala, va fi implementat, deoarece nu are alternativa, informeaza agentia de presa Flux.

In opinia lui Belkovski, "planul Iuscenko" presupune pastrarea unor imputerniciri destul de extinse pentru autonomia transnistreana, in componenta Moldovei.

"In Transnistria a sosit timpul modernizarii elitelor, care va fi realizata in cadrul alegerilor parlamentare de la sfarsitul anului 2005", a precizat politologul, care nu exclude ca Smirnov a obtinut deja de la presedintele ucrainean garantii de securitate personala si economica.

Rusia a ratat initiativa politica in Transnistria, potrivit lui Belkovski, deoarece a propus un plan neviabil din start - cel al lui Dmitri Kozak -, elaborat de persoane incompetente, care nu s-au ocupat anterior de problema transnistreana.

In acelasi timp, Transnistria constientizeaza ca parghiile reale de influenta asupra destinului sau, atat cele economice, cat si cele militare, se afla in prezent in mainile Ucrainei.

"In momentul esecului memorandumului, Rusia s-a transformat din principalul mediator in Transnistria in doar o parte din fortele de pacificare. De jure, nimeni nu va marginaliza Rusia, lasandu-i doar rolul de pacificator nominal. De facto, insa, ea a nivelat procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

In aceste conditii, procesul de limitare a prezentei militare a Rusiei in aceasta regiune si de extindere a asa-zisei prezente militare alternative este inevitabil", a concluzionat Belkovski.