Premierul Calin Popescu-Tariceanu va prezenta in urmatoarele saptamani o evaluare a activitatii Guvernului, precum si a fiecarui ministru in parte. Surse guvernamentale au confirmat pentru Rompres informatiile potrivit carora cel putin patru dintre ministri vor fi inlocuiti din functie.

Este vorba despre ministrul Integrarii Europene, Ene Dinga, ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu, ministrul mediului, Sulfina Barbu, si ministrul sanatatii, Mircea Cinteza. Insa, primul-ministru a refuzat ieri, sa vorbeasca despre remaniere, chiar daca ultimele sondaje de opinie indica faptul ca un astfel de demers este necesar pentru dinamizarea activitatii Guvernului.

"O remaniere nu se face pe baza sondajelor de opinie, chiar daca acestea contin elemente care pot fi luate in consideratie. In urmatoarele saptamani voi prezenta o evaluare a activitatii Guvernului, la 6 luni de la investire, precum si a fiecarui ministru in parte", a declarat premierul Calin Popescu-Tariceanu.

Basescu, pentru restructurare

La randul sau, presedintele Traian Basescu a afirmat ieri, intr-o intalnire cu studentii Universitatii "Dimitrie Cantemir" din Capitala, ca restructurarea guvernului se impune inainte de 1 ianuarie 2007. "Cu certitudine restructurarea guvernului se va face. De altfel, nici nu putem deveni membri ai Uniunii Europene fara sa avem ministere corespondente cu cele de la Bruxelles.

Noi avem ministere care "se intalnesc cu nimeni" in relatiile bilaterale si ministere care "se intalnesc tot cu nimeni la Comisia Europeana". Avem ministri care practic nu au de ce sa ia avionul, pentru ca nu se gaseste corespondentul in Europa", a declarat presedintele.

Seful statului a explicat ca la momentul formarii actualului cabinet, dupa alegerile generale din toamna anului trecut, s-a considerat ca "mai bine platesti cativa ministri in plus decat sa pierzi cateva luni" esentiale in procesul de indeplinire a obligatiilor pe care Romania si le-a asumat.

"La inceperea mandatului s-a pus foarte serios intrebarea daca facem un guvern scurt, de tip european, cu 12-14 ministere, sau lasam asa cum a fost.

Concluzia a fost ca trebuie lasat asa cum a fost mostenit, pentru ca daca incepeam sa comasam ministere, ceea ce este absolut justificat, ar fi insemnat ca ministrul numit sa piarda sase luni sa-si comaseze directiile, sa se mute dintr-o cladire sau alta", a spus presedintele.

In context, Traian Basescu a subliniat ca o restructurare a Guvernului se va face inainte de 1 ianuarie 2007, momentul potrivit fiind acela in care tara noastra va avea toate obligatiile pe ministere de linie indeplinite.

orica ataca mai multe ministere

Senatorul PNL Norica Nicolai a declarat ieri ca in sedinta de saptamana viitoare a partidului va fi evaluata activitatea ministrilor liberali, multi dintre acestia putand fi remaniati. Ea a criticat dur activitatea unor ministere, sustinand, pentru Rompres, ca Alianta DA "nu-si mai poate permite sa tina in functie niste oameni care pun in pericol integrarea europeana".

Senatorul PNL a spus ca nu functioneaza ministerele Justitiei, Integrarii Europene, Sanatatii si Finantelor Publice. In acest sens, senatorul liberal a criticat ordonantele de urgenta initiate de Ministerul Justitiei despre care a afirmat ca nu respecta legalitatea si constitutionalitatea.

La Senat insa, Norica Nicolai a fost mult mai rezervata in a critica activitatea colegilor sai, precizand insa ca cei care nu vor intruni votul Delegatiei Permanente a PNL vor parasi postul. Intrebata ce anume ar trebui guvernul sa modifice in structura sa, senatorul PNL a vorbit despre intarirea domeniilor care tin de aquis-ul comunitar.

Ea a fost foarte evaziva cand a fost chestionata cu privire la schimbarea ministrului Justitiei, Monica Macovei, limitandu-se sa spuna doar ca nu aceasta este prioritatea momentului. Referitor la activitatea ministrului Sanatatii, Mircea Cinteza, senatorul PNL a sustinut ca acesta a facut tot ce tine de el in institutie.

Cat despre ministrul Finantelor, Ionut Popescu, Norica Nicolai s-a multumit sa spuna doar ca refuza sa se pronunte asupra efectului prestatiei acestuia asupra imaginii PNL.