Compania Nationala Posta Romana (CNPR) va suporta din bugetul propriu cheltuielile pe care le implica procedurile de privatizare. De regula, aceste cheltuieli sunt acoperite din bugetele ministerelor de care apartin societatile ofertate.

In cazul Postei Romane, este vorba despre plata componentelor fixa si variabila a onorariului ce se cuvine consultantului, plata firmei de avocatura angajate, restructurarea, pregatirea pentru privatizare si publicitatea ofertei (in mass-media nationale si internationale).

Presedintele Consiliului de Administratie al Postei Romane, Dan Mihai Toader, ne-a declarat ca "am putea ataca hotararea de guvern care prevede ca noi sa suportam aceste costuri, dar le consideram cheltuieli firesti. Estimam ca nu vom depasi 1,5 miliarde lei vechi, suma care a fost deja realocata din bugetul pe 2005".

Toader a mai precizat ca termenul stabilit pentru finalizarea privatizarii Postei este anul 2008. "Din capitalul social de 583.000 miliarde lei vechi (58,3 miliarde RON), Posta Romana va participa cu 25% la Fondul Proprietatea, aceasta fiind una din primele faze ale procesului de privatizare", conchide seful CNPR.

O afacere rentabila

Posta Romana se numara printre putinele societati rentabile ale statului. Compania a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 7.000 miliarde lei. Pentru primul semestru din 2005, bilantul inca nu a fost raportat, dar conducerea companiei estimeaza un profit brut de cinci milioane euro - un motiv serios pentru care actuala putere se grabeste sa instrumenteze privatizarea CNPR.

Corespondenta romanilor, in crestere

Potrivit datelor Companiei Nationale Posta Romana, in primele sase luni din acest an, corespondenta prin scrisori, imprimate sau trimiteri cu valoare declarata a crescut, fata de perioada similara a anului 2004, cu 33.546.216 bucati. In cazul publicitatii prin posta (Infadres, Infadres Plus), cresterea este de 6.892.519 trimiteri, iar in cazul coletelor - de 368.291 trimiteri.

Prestatiile financiare (mandate postale, electronice, on-line etc.) s-au majorat, in aceeasi perioada, cu 95.725 bucati.