Mai mult de jumatate din romanii de peste 35 de ani plaseaza vacanta pe ultimul loc in ordinea preferintelor lor de finantare. Cei care isi intemeiaza o familie doresc in primul rand o casa, un copil si o masina, arata rezultatele unui sondaj realizat de GfK-Institut de Cercetare de Piata.

Corelat cu acesta, un recent studiu realizat de Raiffeisen Bank privind piata creditului in Romania arata ca cea mai slaba solicitare intre imprumuturile pentru nevoi personale se inregistreaza pentru creditul de vacanta.

Asa se face ca, desi ne aflam in plin sezon estival, bancile nu mizeaza pe un astfel de produs de creditare, iar cele care au avut in anii trecuti incheiate acorduri de colaborare cu agentii de turism au renuntat in buna parte la acestea in 2005.

"Clientii constanti ai agentiei nu-si fac concediul pe credit, ci sunt oameni care aproape an de an pot aloca din castig o parte semnificativa pentru vacanta", spun surse ale unei agentii de turism din Bucuresti.

"Creditul destinat sustinerii financiare a vacantei nu reprezinta mai mult de 3% din total credite acordate persoanelor fizice, ceea ce reprezinta extrem de putin fata de situatia din alte tari din regiune", subliniaza Steven C. van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania.

Daca analizam oferta de creditare specifica din aceasta vara, vedem ca un credit de vacanta costa clientul aproape dublu cat un credit imobiliar sau ipotecar. In vreme ce un credit imobiliar a ajuns in prezent la o dobanda de 7% pe an la euro (cel mai redus nivel de pe piata), cel de vacanta oscileaza intre 9,5%, 10,5% si chiar 12,6% pe an.

Dar dobanda nu reprezinta total costuri, dupa cum se stie. La un credit de 2.000 euro, acordat pe 5 ani unei persoane de 45 de ani, suma care ar putea acoperi costul unei excursii de doua saptamani intr-o zona exotica, spre exemplu, rata lunara este de 43 euro, in conditiile unei dobanzi anuale efective (dae) de 14,05%.

Se percepe, de asemenea, un comision de analiza a dosarului, care reprezinta intre 4 si 5% din valoarea creditului. Cei interesati de un credit pentru petrecerea concediului trebuie sa aiba in vedere si costul politei de asigurare de viata ce se impune a fi incheiata, cu cesionarea drepturilor de incasat in favoarea bancii.

Ceea ce este specific acestui tip de imprumut este faptul ca solicitantul va prezenta bancii documente justificative privind costurile de cazare si transport sau factura finala reprezentand contravaloarea serviciilor de turism utilizate.

Pe viitor, cererea pentru astfel de credite s-ar putea reduce drastic prin modificarea de catre BNR a normelor privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice, anticipeaza bancherii.

In esenta, aceste reglementari stipuleaza ca totalul angajamentelor de plata lunare nu va putea depasi un plafon maxim de 40% din veniturile nete lunare ale solicitantului si, dupa caz, ale familiei acestuia.

Daca cineva are deja un credit ipotecar - pentru care gradul de indatorare poate merge pana la 35% din veniturile nete lunare atunci respectivei persoane nu-i va mai ramane decat un procent de 5% (din venituri) pentru un credit de vacanta.