Peste 2.300 de service-uri autorizate functioneaza in Romania, acestea oferind asistenta unui numar de peste patru milioane de autovehicule, potrivit datelor remise Rompres de Registrul Auto Roman (RAR). Din cele 2.315 service-uri, aproximativ 543 activeaza in Bucuresti. RAR realizeaza periodic controale care vizeaza modul in care aceste ateliere respecta legea.

In 2005, RAR, prin serviciul inspectii agenti economici, a depistat 647 de agenti economici care desfasurau activitati de service fara a fi autorizati. Atelierele service autorizate din Romania se impart pe mai multe categorii: statii de inspectie periodica, ateliere care monteaza pe autoturisme instalatii GPL, ateliere autorizate sa monteze si sa verifice tahografe si limitatoare de viteza.

In urma cresterii cu peste 75% a productiei de autoturisme din Romania si cu doua treimi a vanzarilor de autovehicule pe primele sase luni ale anului 2005, reprezentantii producatorilor si importatorilor de autoturisme considera ca activitatea de service auto trebuie sa se dezvolte in pas cu dezvoltarea pietei auto.

„Activitatea de service trebuie sa se desfasoare la standarde europene in Romania.

Acest segment trebuie sa tina seama de toate conditiile de profesionalism, tocmai pentru a tine pasul cu dezvoltarea fulminanta a pietei auto inregistrata in primele sase luni din 2005“, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), Brent Valmar, cu ocazia prezentarii bilantului pietei auto din Romania pe primele sase luni ale anului.