Pana la sfarsitul anului se vor vinde la nivel mondial aproximativ 800 de milioane de celulare, urmand ca, in 2009, piata sa ajunga la un miliard de unitati.

Acestea sunt estimarile ultimului raport Gartner, in care se mai spune ca telefonul mobil devine "cel mai comun produs electronic de consum". In 2005, vanzarile vor creste cu 15,6% fata de 2004, cand s-au inregistrat 674 de milioane de unitati vandute.

IEFTINIRI. Concomitent cu cresterea vanzarilor, pretul mediu al unui aparat va scadea in 2009 la circa 161 de dolari, de la 174 de dolari in 2004, se mai arata in cadrul studiului, desi telefoanele vor dispune de memorie mai mare, iar ecranele si camerele foto vor fi imbunatatite.

In ceea ce priveste marjele de profit, insa, acestea se vor diminua dramatic atat pe pietele mature, cat si pe cele emergente. Multi producatori mai mici vor fi scosi de pe piata, avertizeaza analistii. Potrivit studiului, diferentele de pret vor fi uriase.

Telefoanele destinate pietelor emergente vor putea fi achizitionate si la 20 de dolari bucata, in timp ce aparatele cu functii asemanatoare computerelor vor costa sute de dolari. Intr-o impartire a vanzarilor pe continente, piata Asia-Pacific devine din ce in ce mai importanta, cu unul din trei telefoane vandute in regiune in 2009, de la unul din patru in 2005.

Astfel, in China si India vor fi comercializate in 2007 aproximativ 200 de milioane de celulare.