Autoritatile de la Stockholm i-au respins lui Guru Bivolaru cererea de azil politic in Suedia

Acesta mai are, totusi, o sansa: apelul la instanta suprema de justitie din Suedia

Numai ca, in ultimii zece ani, Curtea Superioara de Justitie de la Stockholm a respins 99% din apelurile de acest fel

"Nimic nu mai impiedica acum extradarea lui Bivolaru in Romania", au titrat, alaltaieri, pe prima pagina, ziaristii de la cotidianul suedez "Kvallsposten"

Dupa cum au anuntat oficialitatile de la Stockholm, alaltaieri, periplul lui Gregorian Bivolaru prin Scandinavia se apropie cu pasi repezi de final. "Nimic nu mai impiedica acum extradarea lui Gregorian Bivolaru in Romania. Aceasta este decizia finala a autoritatilor". Asa au titrat colegii de la cotidianul suedez "Kvallsposten" ("Stirile Serii", in traducere – n.r.

) articolul redactat pe aceasta tema si publicat chiar pe prima pagina a editiei ziarului respectiv. Autorul articolului, Gun Lauritzson, este de parere ca, "practic, extradarea liderului yoghin Gregorian Bivolaru, in tara sa natala, este, acum, doar o chestiune de timp".

Trafic de persoane sub manta yoghina

Potrivit presei suedeze, decizia de respingere a cererii de azil formulate de Gregorian Bivolaru a fost luata intrucat procurorii suedezi au motive temeinice sa creada ca acuzatiile ce-i sunt aduse lui Bivolaru au suficient temei.

Dintre acuzele impotriva lui Grieg, despre care autoritatile din Suedia au ajuns la concluzia ca sunt suficient de temeinice, amintim actul sexual cu persoane minore si traficul de persoane. Toate acestea, "sub mantaua organizatiei de yoga MISA (Miscarea pentru Integrare Spirituala in Absolut)", au apreciat anchetatorii nordici.

Ca atare, data fiind respingerea cererii sale de azil, Gregorian Bivolaru are acum toate sansele sa fie livrat, pachet, par avion, Politiei Romane, pentru a fi cercetat si judecat.

Persecutarea lui Guru, imaginara

De-a lungul sederii sale in arestul Politiei din Malmö, Bivolaru a repetat cu fiecare prilej faptul ca este o victima a persecutiilor la care, cica, il supun autoritatile romanesti. La audierile premergatoare luarii deciziei de respingere a cererii sale de azil, Grieg a pus mereu aceeasi placa a persecutiilor: "El (Bivolaru – n.r.

) a spus ca a fost un critic constant al regimurilor politice din Romania, ca este victima unui complot politic si ca acuzatiile de natura sexuala indreptate impotriva sa sunt complet false", scrie Gun Lauritzson, in articolul sau de pe prima pagina a cotidianului "Kvallsposten". Anchetatorii au ajuns, insa, la concluzia ca spusele lui Bivolaru nu au nici un fel de sustinere in realitate.

"Noi am verificat informatiile pe care el ni le-a furnizat", s-a multumit sa spuna doamna Lena Moore, sefa de departament in cadrul Riksaklagaren (o institutie al carei nume e imposibil de tradus in romana, intrucatva asemanatoare Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de la noi), lasand sa se inteleaga, destul de explicit, faptul ca Grieg nu si-a putut dovedi asertiunile.

Avocatul lui Guru, «consternat» de decizie

"Sunt extrem de dezamagit si consternat de decizia de respingere a solicitarii de azil a domnului Gregorian Bivolaru", a declarat, imediat dupa comunicatul Riksaklagaren, avocatul suedez al lui Bivolaru, Matts P. Olsson.

"Cazul sau parea unul foarte bine documentat si nu pot sa inteleg de ce decizia a fost una potrivnica intereselor clientului meu", a mai declarat Olsson pentru un post de radio din Malmö.

Ultima sansa pentru Grieg

In ciuda deznodamantului, deocamdata, nefavorabil pentru el, Gregorian Bivolaru mai are, totusi, o sansa. Respingerea cererii sale de azil nu este o decizie definitiva. Potrivit legilor suedeze care reglementeaza imigratia, acesta mai are o cale, ultima, de apel, dupa cum ne-a informat Administratia Nationala de Imigratie din Suedia ("Migrationsverket").

Apelul lui Bivolaru – e de presupus ca acesta va folosi ultima cale de atac posibila – va fi judecat de Curtea Superioara de Justitie de la Stockholm (instanta judecatoreasca suprema din Suedia). "Sunt slabe sperante pentru ca acest conational al dumneavoastra sa primeasca azil in Suedia, in circumstantele actuale.

Spun asta pentru ca, dupa cum probabil stiti, exista doua cai de atac a unei decizii de respingere a cererii de azil. Gregorian Bivolaru este acum in situatia in care poate apela la ultima astfel cale de atac.

Am lucrat mai bine de 20 de ani la Migrationsverket, insa, in toti acesti ani, nu stiu daca am auzit de mai mult de doua sau trei cazuri de azilanti care si-au castigat la Curtea Superioara de Justitie dreptul de a ramane in Suedia. Cred ca nu sunt sanse mai mari de 1% in cazul de care vorbiti", ne-a declarat telefonic Lars Olof Andresson, fost salariat al Administratiei Nationale de Imigratie.

Exista si varianta «permisului de proba»

Soarta lui Grieg atarna acum de bunavointa magistratilor Curtii Superioare de Justitie de la Stockholm. De altfel, Guru a si fost transportat in capitala suedeza, dupa cum informeaza cotidianul regional "Sydsvenskan", care apare la Malmö. Autoarea articolului respectiv, Annika Johansson, crede si ea ca Bivolaru are "sanse mari" sa fi extradat.

Cu toate acestea, scrie ziarul "Sydsvenskan", Bivolaru mai are o varianta care sa-i permita, cel putin temporar, sa evite extradarea. Curtea Superioara de Justitie de la Stockholm poate decide, daca magistratii considera necesar, eliberarea unui asa-numit "permis de proba".

Acesta s-ar putea emite doar daca judecatorii considera ca e nevoie de timp suplimentar pentru a se putea edifica asupra temeiniciei acuzelor aduse liderului MISA.

In acest caz, Guru ar mai putea fi retinut in custodie de catre autoritatile de la Stockholm, pe o perioada estimata de colegii de la ziarul din Malmö la "cateva luni", pana la pronuntarea unei sentinte definitive in ce priveste acordarea (sau respingerea) cererii sale de azil, respectiv extradarea sa in Romania.

"Sper din tot sufletul ca decizia Curtii Superioare de Justitie sa fie una favorabila clientului meu", a declarat colegilor de la "Sydsvenskan" avocatul lui Bivolaru, Matts P. Olsson.