Avionul care i-a adus pe olimpicii la matematica acasa a aterizat la timp, dar tinerii au asteptat mai bine de o ora bagajele. Tatal lui Dragos Michnea, medaliat cu aur, spunea: „Cateodata mi-e ciuda ca munceste asa mult. E totusi o copilarie furata. Dar Dragos nu considera asa.

Cand muncesti cu placere, nu ti se pare un sacrificiu. Este un tip cu o putere de munca formidabila. E si foarte matur. Ma sperii cateodata de rationamentele lui politice”, spune tatal. Am intrebat daca in familie exista traditia colectionarii medaliilor olimpice.

„A inceput cu mama, olimpica internationala la chimie, in 1974. Dar Dragos are cele mai spectaculoase rezultate”, ne lamureste fratele, Sorin, si el fost olimpic national la informatica. Parintii lui Bogdan Andrei Ungureanu abia asteapta sa-si stranga fiul in brate.

Anul trecut, in clasa a X-a a venit acasa din Grecia cu medalia de argint. Era visul lui sa castige aurul. Mama lui, Maria, ne asigura ca nu il obliga nimeni sa invete. „Are prieteni, se intalneste cu ei. Ii place sa innoate, sa joace sah. Ne asteptam, in urma efortului lui sa ia aurul.

Sau stiti cum e, e o impletire intre dorinta, speranta, asteptare”, ne spune mama lui Bogdan, laureat si el cu aur. Olimpicii au trecut de portile glisante ale aeroportului. In fata e Gabriel Kreindler, cel de-al treilea laureat cu aur, cu parul blond prins la ceafa intr-o coada si imbracat cu un „poncho”.

Gabriel va pleca, zilele acestea, la Universitatea din Princeton, unde i s-a oferit o bursa. Ii iese in intampinare un alt olimpic de aur, din anii trecuti, Adrian Negrut, care tocmai a terminat primul an la Princenton. Abia asteapta sa devina colegi acolo, in State.

Toti cei sase medaliati cu aur, argint si bronz ai Olimpiadei din Mexic, zambesc, se lasa fotografiati, cu medaliile pretioase la gat. Nimic nu li se pare imposibil, nimic nu-i intoarce din drum, nici macar uraganul Emily, care le-a intarziat revenirea in tara cu o zi.

Secretul rezultatului lor: „Daca exista unul, este sa pui pasiune in ce faci”, ne spune Adrian Zahariuc, cel de-al patrulea matematician laureat cu aur.

Ieri, Medicover le-a oferit drept premiu un abonament Silver, care asigura servicii medicale in regim VIP, precum si spitalizare in rezerve private in caz de accident.