Membrii UGIR 1903 au facut, ieri, un adevarat tur de forta pentru a-l indeparta pe Ovidiu Tender de la conducerea confederatiei. De la 11 la 12 a avut loc un consiliu national extraordinar, iar de la 13 la 17 o adunare generala extraordinara.

Ca sa fie siguri ca scapa de Tender, delegatii la consiliul national au decis excluderea din UGIR 1903 a tuturor firmelor in care acesta are actiuni. Federatia Nationala a Transportatorilor, membra a UGIR 1903, a incercat, joi, sa opreasca in instanta adunarea generala fatala lui Tender.

Ca sanctiune, consiliul a decis sa excluda si aceasta federatie din UGIR 1903.

Si pentru ca joi seara Tribunalul Bucuresti a decis ca este competent sa judece plangerea federatiei, s-ar putea ca peste cateva luni sa se afle ca adunarea lor n-a fost legal constituita, asa ca membrii consiliului national au hotarat sa dea imputernici de reprezentare.

Mandatele au fost formulate scurt si clar: cei care ajung greu la Bucuresti sau au un program incarcat i-au imputernicit pe cei care pot participa oricand la o adunare generala convocata de Tender sa voteze demiterea si excluderea firmelor sale. Cand s-au terminat lucrarile consiliului national, delegatii au rasuflat usurati.

Contestatul nu-si facuse aparitia si sperau ca au scapat de scandal. N-a fost asa. Pe la 12.30, Ovidiu Tender a aparut bonom, pregatit sa conduca adunarea generala. Pana si-a parcat masina, pe oamenii din organizare i-au trecut toate naduselile.

Sa-l opreasca pe Tender sa intre in cladire, dat fiind ca nu mai este membru? N-au avut curaj. Tender a intrat zambitor. Ne-a explicat ca nu stie nimic de excludere si n-a aflat nici ca adunarea generala a fost convocata special ca sa-l debarce din functia de presedinte.

De scrisorile adunate la secretariatul UGIR, prin care 80% din structurile membre ale confederatiei ii cereau demisia, Tender a jurat ca nu stie nimic si a dat asigurari ca este dispus sa demisioneze, daca i se cere. Zambetul i s-a sters de pe fata cand a ajuns la prezidiu si nu si-a gasit cartonasul cu numele.

Directorul general al UGIR 1903 i-a explicat ce-a hotarat consiliul. Singura reactie a lui Tender a fost „Si eu unde stau?“. A plecat apoi val-vartej.

Adunarea generala a inceput cu propuneri de modificare a statutului. UGIR 1903 nu va mai avea un presedinte, ci o conducere colectiva formata din trei presedinti: fostul, prezentul si viitorul, fiecare cu un mandat de un an. Patronii au sustinut ca asa-i in Uniunea Europeana.

Candidatii pentru cele trei posturi au fost: Ioan Cezar Coraci, Marius Opran si Irina Manole. Dupa ce s-a terminat votul pe articole, inainte sa fie supus la vot statutul integral, stafia lui Tender a fost din nou invocata. Coraci a propus delegatilor sa-l accepte pe fostul presedinte in Colegiul National alaturi de vreo alti 20 de membri.

El a explicat ca a avut o discutie telefonica cu Tender si ca acesta i-ar fi promis ca, daca se aproba asa ceva, prietenii lui isi retrag plangerea de la tribunal. Cum firmele lui Tender fusesera extirpate din UGIR 1903, Coraci considera ca propunerea nu poate aduce „capcaunul“ inapoi decat onorific.

Un patron din sala a observat insa ca taman firma care l-a propulsat pe Tender ca presedinte – Vulcan Bucuresti – nu fusese exclusa. Ca din senin, s-a repezit la microfon liderul unei asociatii patronale din Bihor. Majoritatea delegatilor l-au identificat a fi omul lui Tender si au cerut sa fie scos din sala.

Fusese exclus din UGIR 1903 cu doua consilii in urma, pe motiv ca nu-si platise cotizatia. Bihoreanul n-a renuntat insa la microfon, nici dupa ce i s-a taiat sonorul. Cat pe ce sa se ia la bataie cu contestatarii, a parasit sala doar scos pe brate de bodygarzi.

Dupa acest scandal, nimeni n-a mai indraznit sa rosteasca numele lui Tender. Cei trei candidati la presedintia colectiva au fost alesi cu majoritate de voturi.