George Copos, vicepremier din partea Partidului Conservator si patron al Rapidului, a castigat lupta cu Liga Profesionista de Fotbal in privinta drepturilor de televiziune. Copos a trecut in sedinta de Guvern de joia trecuta ordonanta de modificare a Legii Sportului, urmeaza ca in urmatoarele cateva zile sa fie publicata in Monitorul Oficial si sa devina operanta.

Schimbarea s-a produs in favoarea clubului sau si a celorlalte echipe mari din Bucuresti, Steaua si Dinamo, care se lupta de un an incoace pentru a putea negocia singure, direct cu televiziunile, transmisia in direct a partidelor proprii din Divizia A.

In prezent, LPF negociaza in numele tuturor cluburilor, iar banii primiti de la firma Telesport, cea care detine drepturile pentru primul esalon, se impart la toate echipele in functie de locul ocupat in campionat la final.

Vechiul text al legii 69/2000 prevedea ca drepturile tv sa fie detinute in exclusivitate de structurile sportive care organizeaza respectivele evenimente, iar Divizia A este organizata de LPF.

Intr-o infatisare foarte putin modificata, articolul 45, alineatul 1, litera c spune ca acestea vor apartine structurilor care participa cu proprii sportivi la evenimente, iar cum atat LPF, cat si cluburile sunt structuri sportive, dar doar cluburile au angajati sportivi, schimbarea este clara.

In plus, in noua forma legea se refera si la drepturile radio, care in vechea forma nu se regaseau deloc. Astfel, razboiul dintre "granzi", pe deoparte, si restul echipelor, de cealalta parte, poate sa inceapa.

Atunci cand s-a pus prima data problema ca Steaua, Dinamo si Rapid sa negocieze singure, acum un an, cluburile mici au amenintat ca le vor lasa sa joace singure, intre ele, in cazul in care vor primi mai putini bani.

Teoretic, cei mici au dreptate, fiindca hotararea ca LPF sa vanda drepturile si sa imparta banii dupa criteriul mai sus mentionat a fost luata intr-o Adunare Generala, la care participa toate cele 16 cluburi din Divizia A, la care si "granzii" au fost de acord.