Potrivit unui studiu realizat de Bank Austria Creiditanstall, la nivelul a 15 state europene, Romania si Bulgaria au inregistrat, in perioada 2000-2004, cea mai mare rata de crestere a volumului creditarii, de peste 40%.

Cu toate acestea, din studiu reiese ca Romania se plaseaza pe ultimele locuri si atunci cand vine vorba de proportia creditelor (18%) si depozitelor (24%) in Produsul Intern Brut (PIB). De asemenea, ponderea activelor detinute de bancile din Romania in PIB a fost, anul trecut, una dintre cele mai reduse comparativ cu alte tari din Europa Centrala si de Est. Adica 38%.

Un procent mai mic, de 35%, a fost consemnat in Serbia.

Conform studiului, Banca Comerciala Romana s-a plasat, in 2004, pe prima pozitie in topul primelor zece banci, inregistrand cea mai ridicata cota de piata, de 25%, si cea mai mare valoare a activelor (5.979 milioane euro). Pe locurile urmatoare s-au situat BRD Societe Generale si Raiffeisen Bank, care au detinut 10,8%, respectiv 8,9% din piata bancara.

BRD a replicat insa ca propria cota de piata este 13% si nu 10,8% cat arata studiul. Potrivit acestuia, in Romania sunt 39 de banci, cele internationale detinand 66% din piata.