Regele Simeon de Saxa Coburg-Gotha a declarat, ieri, ca partidul sau nu intentioneaza sa formeze o coalitie guvernamentala cu socialistii, castigatorii alegerilor de luna trecuta, relateaza Reuters. "Nu vom participa la coalitia cu socialistii", a declarat Simeon, dupa o sedinta a grupului parlamentar al Miscarii Simeon al II-lea.

In urma deciziei regelui Simeon, care este premier in exercitiu, socialistii au anuntat ca vor incerca sa formeze un guvern minoritar. Analistii politici cred ca impasul politic de la Sofia ar putea afecta integrarea Bulgariei in UE la 1 ianuarie 2007.

Socialistii vor incerca sa formeze un guvern impreuna cu reprezentantii minoritatii turce, dar soarta Cabinetului va fi incerta in conditiile in care celor doua formatiuni le lipsesc cinci voturi pentru a avea majoritatea in Parlamentul de la Sofia.

Noul guvern are misiunea dificila de a accelera reformele pana la toamna, cand Comisia Europeana va prezenta Raportul de tara referitor la Bulgaria si Romania. Socialistii intentioneaza sa ii propuna luni presedintelui Gheorghi Parvanov lista Guvernului condus de Serghei Stanisev, liderul fostilor comunisti.