In 1995, cand ciclistul spaniol Miguel Indurain castiga pentru a cincea oara consecutiv Turul Frantei, specialistii estimau ca o astfel de performanta va fi greu de egalat. Ce se mai poate spune acum, cand americanul Lance Armstrong si-a trecut ieri in palmares a saptea victorie consecutiva in Marea Bucla?

La 34 de ani, omul care a iesit invingator din lupta cu cancerul a intrat ieri din nou triumfator pe celebrul bulevard Champs-ElysŽes, din Paris, acolo unde se incheie in mod traditional Turul Frantei.

Etapa de ieri, desfasurata intre Corbeil-Essonnes si Paris (144,5 kilometri) a fost una cu emotii pentru ciclistul texan. Cu 65 de kilometri inainte de sosire, Armstrong a evitat in ultima clipa o cadere, traseul fiind alunecos din cauza ploii.

De altfel, conditiile meteo au determinat juriul competitiei sa decida oprirea cronometrarii dupa primul dintre cele opt tururi care se efectueaza de obicei la Paris.

Raspuns

Sambata seara, Lance Armstrong a dat primul semn ca nu vrea sa scape victoria in Marea Bucla. Americanul s-a impus in etapa a 20-a, penultima, un contratimp individual desfasurat la Saint-Etienne, pe distanta de 55,5 kilometri. Aceasta a fost a 22-a runda din Turul Frantei castigata de american de-a lungul carierei.

La linia de sosire il asteptau cei trei copii si prietena sa, cantareata Sheryl Crow. „Este un vis implinit pentru mine, acela de a-i avea pe copii alaturi la ultima mea cursa. Am vrut sa demonstrez ca merit tricoul galben. Sunt foarte multumit de rezultat”, a declarat texanul.

Izbanda de la Saint-Etienne, una dintre cele mai importante runde din Marea Bucla, a fost un raspuns pentru cei care au incercat sa-i diminueze performanta, argumentand ca succesul final al lui Armstrong va surveni fara nici o victorie de etapa.

Parasit de tata

Nascut intr-o suburbie a orasului Dallas, Lance a fost abandonat de tatal sau cand avea numai doi ani. Numele Armstrong l-a preluat de la tatal vitreg.

S-a lansat in competitiile de triatlon, dar treptat a devenit clar ca are talent pentru mersul pe bicicleta. In 1992, dupa ce a terminat pe locul 14 la Jocurile Olimpice de la Barcelona, Lance Armstrong a decis sa devina ciclist profesionist. Prima mare victorie si-a trecut-o in palmares in 1993, la Oslo, in Norvegia, la Campionatele Mondiale pe sosea.

A fost un succes clar, iar inainte de a trece linia de sosire, Lance a avut chiar timp sa-si salute mama. Triumful i-a adus o invitatie la regele Norvegiei, refuzata initial, dupa ce a aflat ca mama sa nu era inclusa. Luand la cunostinta, monarhul a decis imediat sa-i cheme pe amandoi in audienta.

„Tour de Lance”

In urmatorii ani, Lance Armstrong si-a continuat ascensiunea in sportul pe doua roti. Anul 1996 ii da o puternica lovitura americanului, care este diagnosticat cu cancer la testicule. In acel moment a inceput o batalie apriga intre om si boala. In 1998, Armstrong a obtinut cea mai importanta victorie a vietii sale: a invins boala.

Un an mai tarziu, americanul a inceput marea aventura in Turul Frantei, castigand cea mai prestigioasa competitie de ciclism din lume. A fost doar cel dintai succes dintr-o serie lunga, care acum ii determina pe specialisti sa spuna ca Tour de France ar putea fi denumit „Tour de Lance”.

Ciclismul este sportul in care circula cele mai multe substante dopante. Anul trecut, Armstrong a fost nevoit sa depaseasca un alt moment dificil. Jurnalistii David Walsh si Pierre Ballester au publicat cartea „L.A. Confidential: Secretele lui Lance Armstrong”, volum in care americanul era acuzat ca se dopeaza.

Afirmatiile se bazau pe declaratiile facute de fizioterapeutul Emma O’Reilly, care lucrase pentru ciclist timp de doi ani. Ea sustinea ca americanul obisnuia sa foloseasca eritropoietina (EPO), precizand ca sportivul o ruga sa-i acopere cu fond de ten urmele lasate de seringi.

Lupta pentru supravietuire

In octombrie 1996, Lance Armstrong a primit o veste ingrozitoare: a fost diagnosticat cu cancer la testicule, in metastaza, iar boala incepea sa se intinda spre plamani si creier.

Medicii i-au dat 50 la suta sanse de supravietuire. A fost supus la doua operatii: una pentru indepartarea testiculului atins de cancer si alta, pe creier, pentru eliminarea celulelor canceroase.

Americanul a urmat un tratament intensiv de chimioterapie, iar in 1998 a revenit in competitii, terminand pe locul patru Turul Spaniei.

In timpul perioadei de tratament, Lance a cunoscut-o pe Kristin, cu care s-a casatorit in 1998, la Santa Barbara.

In octombrie 1999, li s-a nascut primul copil, Luke, conceput in urma fertilizarii in vitro, iar in 2001 au venit pe lume gemenele Grace si Isabelle. Dupa cinci ani de casnicie, Lance si Kristin au decis, in 2003, sa se desparta.

In prezent, sportivul traieste o frumoasa poveste de dragoste cu faimoasa cantareata Sheryl Crow.

LANCE ARMSTRONG

Data si locul nasterii: 18 septembrie 1971, Plano (Texas)

Echipa: Discovery Channel Pro Cycling

Trecerea la profesionism: 1992

Stare civila: divortat. Are trei copii (Luke si gemenele Grace si Isabelle)

Venit anual: 20 milioane de dolari

Pasiuni: plimbarile pe munte cu bicicleta, alaturi de copiii sai, pescuitul

Palmares: campion mondial (1993), castigator al Turului Frantei de sapte ori (1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005), medalie de bronz la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000),

Distinctii: Sportivul anului (revista „Sports Illustrated” 2002), Cel mai bun sportiv al anului (Associated Press 2002, 2003, 2004 si ESPN 2003, 2004, 2005), Personalitatea anului (BBC 2003)

Bicicleta: Trek Madone 5.9 (5.500 de dolari).