Fortele de securitate egiptene au arestat 35 de persoane, despre care se crede ca ar avea legatura cu atacurile din Sharm El Sheick. In explozii au murit cel putin 88 de oameni si mai mult de 200 au fost raniti. Arestarile au avut loc sambata, la cateva ore dupa atentate.

Presedintele egiptean Hosni Mubarak declarase anterior ca autoritatile nu vor avea liniste pana cand nu vor fi prinsi autorii atacurilor cu bomba. Vorbind in fata turistilor care au supravietuit atentatelor, domnul Mubarak a spus ca Egiptul va continua lupta cu terorismul pana cand acesta va fi infrant.

Autoritatile spun ca majoritatea celor ucisi sunt egipteni. Politia a confirmat insa ca printre cei morti se afla si cel putin sapte cetateni straini. Din cauza atentatelor, in noaptea care a trecut statiunea de la malul Marii Rosii a fost aproape pustie, in ciuda intaririi masurilor de securitate.

Reactii

Pe plan international se manifesta o larga condamnare a atacurilor cu bomba de la Sharm el-Sheick.

Presedintele Statelor Unite, George Bush, a descris cele intamplate ca un act de barbarie si a oferit ajutor american pentru aducerea in fata justitiei a celor vinovati.

Consilierul sau in probleme de securitate nationala a declarat ca cele petrecute in Egipt demonstreaza ca lumea se afla in mijlocul unui lung si dificil razboi ideologic.

Ministrul britanic de externe, Jack Straw, a spus ca atacurile arata ca lupta impotriva terorismului se da la nivel mondial.

Primul ministru interimar al Iraqului, Ibrahim Jaafari, a declarat ca pacea lumii va fi vindecata de cancerul terorismului, iar Siria a anuntat ca va sprijini orice masura egipteana care ar duce la capturarea atacatorilor.

De asemenea, atacurile din Sharm el-Sheick au fost condamnate de lideri din Europa, Asia, Africa, Orientul Mijlociu, Organizatia Natiunilor Unite si Vatican.

pe larg in BBC