Atentatul de simbata din Egipt, soldat cu cel putin 88 de morti, determina turistii din Sharm el-Sheikh sa evacueze statiunea, socati de cele traite. Nici un roman nu e pe lista victimelor. Operatorii de turism spun ca litoralul romanesc va fi din nou plin, ca in anii trecuti, din cauza atentatelor din Turcia si Egipt, destinatii pentru care se fac tot mai putine rezervari.

Atentatul de la Kusadasi a dat o lovitura severa turismului din zona. Daca, pentru moment, nici un turist nu a vrut sa paraseasca statiunea inainte de terminarea sejurului, acum se inregistreaza un declin al cererii pentru aceasta destinatie. Rezervarile sint sporadice, iar multi renunta, de teama, la biletele achizitionate.

Astfel, numarul celor care merg spre tara sultanilor scade in fiecare zi.

Decaderea imperiului

Turcia s-a aflat an de an in topul preferintelor turistilor, insa actiunile teroristilor par sa schimbe aceasta siuatie. „In prezent, agentiile de turism opereaza 13 zboruri charter cu destinatiile Bodrum, Antalya si Izmir, care transporta, in medie, 1.300-1.500 de turisti pe saptamina.

La acestea se adauga si charterele cu autocare, care mai insumeaza circa 1.500-2.000 de turisti saptaminal”, spune Mircea Draghici, secretar general al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

„Pentru Kusadasi a scazut cererea. Acest lucru nu s-a intimplat insa si pentru celelalte destinatii din Turcia”, a spus Alin Burcea, directorul general al agentiei de turism Paralela 45.

Operatorii de turism spun ca, doar in cazul in care preturile pentru Kusadasi vor scadea semnificativ, se asteapta ca cererile din partea romanilor sa creasca.

Cistig pentru litoral

Se asteapta ca, pentru perioada urmatoare, sa creasca numaul turistilor care merg pe litoralul romanesc. „Faptul ca Romania este o destinatie sigura va atrage multi turisti. Daca vremea va fi buna, sezonul se va prelungi pina pe 1 octombrie”, a spus Lucian Morariu, presedintele ANAT.

„Avind in vedere valul de atentate teroriste din ultimele saptamini, din Marea Britanie, Turcia si Egipt, ANAT estimeaza ca turistii romani vor calatori, in finalul acestui sezon, mai putin peste hotare”, informeaza ANAT, intr-un comunicat.

Totodata, operatorii specializati in turism intern spun ca se asteapta ca numarul turistilor straini care vor opta pentru o vacanta in Romania sa depaseasca cresterea prognozata, de 15%, pentru acest sezon.

In ultima saptamina, vinzarile s-au dublat si unele surse din domeniu estimeaza ca gradul de ocupare a locurilor de cazare de pe litoral va urca la peste 90% in perioada 1-15 august, la fel ca anul trecut.