Investigatorii egipteni au lansat o ampla ancheta pentru a afla cat mai multe indicii despre seria de atentate care au provocat, in noaptea de vineri spre sambata, un adevarat carnagiu in statiunea turistica Sharm El-Sheikh, de la Marea Rosie.

Un bilant interimar indica ieri moartea a cel putin 88 de persoane si peste 200 de raniti, fiind vorba de cel mai sangeros act terorist petrecut in Egipt din 1981. Surse ale politiei egiptene au declarat pentru Reuters ca in jurul orei locale 1:00 (1:00 ora Romaniei), au avut loc sapte atentate teroriste, aproape simultan, majoritatea cu masini-capcana.

Cea mai puternica explozie s-a produs la hotelul Ghazala Garden, unde a avut loc un atentat sinucigas cu o masina-capcana. Ieri, informatii oficiale aratau ca nici un roman nu a fost implicat in atentatele teroriste, desi in zona se aflau atat turisti, cat si un personal numeros care lucra in reteaua hoteliera din zona.

Atentatele au avut loc pe fondul comemorarii de catre egipteni a 53 de ani de la lovitura de stat organizata de Gamal Abdel Nasser impotriva regelui Faruk. Rene von Denberg, un turist olandez cazat la Ghazala Garden, a povestit pentru Reuters primele momente de groaza: „A fost mai intai o explozie, si apoi un foc imens... toata lumea a intrat in panica“.

„Prima data am crezut ca este vorba despre un cutremur.

A fost o explozie extraordinar de puternica, intreg hotelul fiind acoperit de praf“, a adaugat Robert Hare, un londonez care venise in celebra statiune egipteana pentru a uita de atentatele de la Londra.

Numarul victimelor a depasit cu mult capacitatea centrelor medicale din Sharm El-Sheikh, unde probabil majoritatea medicilor erau specialisti in insolatii, astfel ca guvernul egiptean a fost nevoit sa transporte majoritatea ranitilor la Cairo. Cele mai multe victime au fost egipteni, multi dintre ei angajati ai hotelurilor unde au avut loc exploziile.

Ministrul egiptean de Interne a declarat in prima faza ca sapte dintre victime sunt turisti straini, numarul acestora crescand pana aseara, printre victime numarandu-se englezi, italieni, francezi, olandezi, spanioli, sauditi, rusi, ucraineni, dar si un israelian.

Autoritatile egiptene au actiont rapid, anuland toate concediile personalului Ministerului de Interne, care a fost chemat de urgenta in statiunea Sharm El-Sheikh. Prima reactie la nivel inalt a venit din partea presedintelui egiptean, Hosni Mubarack, care a declarat sambata,

intr-un scurt discurs televizat ca „aceste atentate ne vor determina cu atat mai mult sa luptam impotriva terorismului si sa il nimicim de la radacini“. „Nu vom ceda la nici un fel de santaj si nici nu vom incerca sa facem un armistitiu cu teroristii“, a mai spus Mubarak.

Intreaga comunitate internationala a condamnat in ultimele doua zile atacurile teroriste din Egipt. Presedintele american, George W. Bush, a transmis Egiptului condoleante si l-a asigurat pe Mubarak de sprijinul SUA pentru a „aduce teroristii in fata justitiei“.

Mesaje de simpatie pentru drama poporului egiptean au curs din toate colturile lumii, printre statele care s-au declarat solidare cu Egiptul numarandu-se si Romania.

Premierul israelian Ariel Sharon i-a propus ieri presedintelui egiptean sa coopereze cu Israelul „impotriva terorismului islamic si extremist“, informeaza Reuters. Secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, aflata in vizita la Ierusalim, a condamnat cu fermitate atacurile.

„In aceste vremuri dificile, Statele Unite sunt de partea aliatului Egipt. Impreuna vom infrunta si vom invinge acest flagel care nu cunoaste frontiere si nu respecta nici un principiu religios“, a spus Rice, preluata de Mediafax.

Vladimir Putin a declarat, ieri, ca „terorismul international, prin crimele comise in Rusia, Marea Britanie, Egipt si in alte tari, incearca sa forteze lumea civilizata sa traiasca in frica si violenta“, informeaza Ria Novosti.

Atentatele au fost revendicate de gruparea „al-Qaeda din Levant si din Egipt“, pe un site de Internet islamist, insa autenticitatea acestei revendicari nu a fost inca stabilita.

Politia a operat 35 de arestari in zona statiunii Sharm El-Sheikh, insa nu se stabilise daca acestea au legatura cu atentatele. Ministrul egiptean de Interne a declarat ca detine informatii ca atentatele de la Sharm El-Sheikh au legatura cu tragicele evenimente de la Teba, din 7 octombrie 2004, atentate soldate cu moartea a 34 de persoane.

La acea data, autoritatile egiptene au arestat sute de persoane, procesul unora dintre ei incepand duminica trecuta.

Atentatele au avut repercusiuni imediate asupra turismului, Mohammed Saleh, principalul consilier al ministrului de resort declarand ieri ca aceasta ramura a economiei isi va reveni abia peste trei ani.

Saleh a precizat ca Cehia si Olanda au anulat deja toate calatoriile turistice catre Peninsula Sinai, in timp ce numerosi turisti parasesc Sharm El-Sheikh, iar anumite companii aeriene sisteaza vanzarile de bilete.

In contextul tragicelor evenimente de sambata, al-Qaeda s-a jucat cu nervii egiptenilor, difuzand, sambata, pe un site de Internet, o inregistrare video in care fostul sef al misiunii egiptene la Bagdad, Ihab al-Sharif, vorbeste despre prezenta israeliana in Peninsula Sinai.

Ihab al-Sharif a fost rapit la 2 iulie la Bagdad, iar al-Qaeda anuntase ca l-ar fi ucis, din cauza ca „regimul pe care il reprezenta era necredincios, asociindu-se cu evreii si cruciatii“.