In ciuda randamentelor superioare inflatiei si a gradului mic de risc, micii investitori sunt reticenti la acest gen de plasamente

Administratorii fondurilor deschise de investitii s-au asteptat ca 2005 sa fie anul revenirii. Scaderea dobanzilor bancare pana la niveluri real negative, fluctuatiile mari ale pietei de capital si lipsa altor instrumente investitionale sunt numai cateva dintre argumentele care sustin optimismul in industria fondurilor.

Chiar daca revirimentul nu este pe masura asteptarilor, ceva a inceput sa totusi sa miste

Unda de soc a prabusirii Fondului National de Investitii a lasat urme adanci in industria fondurilor mutuale, increderea investitorilor in acest instrument de investitii nefiind refacuta nici pana acum.

Este firesc sa fie asa, in conditiile in care, prin natura lor, fondurile de investitii se adreseaza unui numar mare de persoane, care dispun de sume mici de bani, insuficiente pentru alte tipuri de investitii cu randamente ridicate.

Daca FNI avea, in momentul prabusirii, in jur de 300.000 de investitori, astazi numarul investitorilor in cele 19 fonduri existente pe piata se ridica la doar cateva zeci de mii.

Cu toate acestea, evolutiile din ultima perioada dau sperante deoarece in anul 2000 activele totale ale fondurilor deschise de investitii erau de numai 197 miliarde lei, iar patru ani mai tarziu acestea au ajuns la 2099,6 miliarde lei.

Pe primele trei luni ale acestui an, activele au crescut la 2556,1 miliarde lei. In prezent, industria fondurilor se afla in plin proces de consolidare a structurilor de portofoliu, obtinand o performanta de 5,1%, superioara atat ratei inflatiei, care a fost de 4,1%, cat si performantelor oferite de piata monetara.

Pe ultimele 12 luni, performanta medie a fost de 15,1% - 21,7% pe fondurile diversificate si 23,8% pe fondurile de actiuni.

Ce sunt fondurile de investitii

Un fond mutual se constituie din totalitatea contributiilor banesti, obtinute prin oferta publica continua de titluri de participare, la care se adauga totalitatea activelor achizitionate prin investirea resurselor sub forma unui portofoliu diversificat de valori mobiliare.

Cu alte cuvinte, fondurile acumuleaza bani de la mai multe persoane, iar administratorul desemnat investeste acesti bani in instrumente ale pietei monetare, obligatiuni municipale si/sau corporatiste, actiuni tranzactionate pe piata bursiera, precum si in alte valori mobiliare, in functie de politica de investire declarata a fondului.

Profiturile realizate sunt redistribuite, prin rascumpararea unitatilor de fond, acelorasi investitori. Pe acest principiu au functionat si SAFI, si FNI, cu mentiunea ca, la vremea respectiva, instrumentele de investitii nu aveau o paleta atat de larga ca acum. Administratorul transforma astfel activele monetare disponibile in active financiare selectionate in mod profesionist.

Avantajele acestui tip de plasament constau in faptul ca investitorul se bucura de drepturi si obligatii egale indiferent de suma investita, diversificarea plasamentelor duce la diminuarea riscului, iar transparenta este destul de ridicata.

Ca sa poata functiona, un fond mutual are un consiliu de incredere, o societatea de administrare, un depozitar care calculeaza valoarea titlurilor de participare si pastreaza activele, si un distribuitor care vinde titlurile de participare.

Oferta in continua crestere

Fondurile de investitii se impart in doua mari categorii: fonduri deschise de investitii si fonduri inchise de investitii, diferenta dintre ele fiind data de modul in care este organizata emisiunea unitatilor de fond. Fondurile deschise au o emisiune permanenta de unitati de fond, spre deosebire de cele inchise, care nu au emisiune continua si se adreseaza unui numar limitat de investitori.

La fondurile deschise pot subscrie permanent investitorii, indiferent de vechimea in fond, concomitent cu faptul ca unii investitori se retrag complet sau isi rascumpara o parte din numarul de unitati de fond detinute.

Printre dezavantajele unui investitor la un fond de investitii amintim faptul ca din castigurile obtinute sunt suportate comisioanele de depozit, comisionul administratorului, cheltuielile cu publicitatea sau auditul.

In ultima perioada, pentru a atrage atentia investitorilor, societatile de administrare au redus comisioanele la rascumpararea titlurilor si comisioanele de administrare si au trecut la o ajustare realista a politicilor investitionale. In paralel, s-a conturat o oferta mai interesanta de produse de investitii.

Au aparut obligatiunile municipale, emisiunile bancare de obligatiuni, piata bursiera inregistreaza o lichiditate in crestere. Nu in ultimul rand, aparitia fondurilor valutare ofera investitorilor romani, si nu numai, posibilitatea sa-si plaseze banii direct in valuta.

A aparut si primul fond cu investitii exclusiv pe pietele externe, ceea ce face posibil accesul investitorilor romani la pietele bursiere mature.

Fondurile de actiuni iau randamentele cele mai mari

In functie de modul in care isi investesc activele (structura de portofoliu), fondurile mutuale se pot clasifica in patru categorii: fonduri monetare, fonduri de obligatiuni - instrumente cu venit fix, fonduri diversificate si fonduri de actiuni. In prezent, piata este dominata de fondurile monetare, desi, incepand cu anul trecut, cele mai bune performante sunt obtinute de fondurile pe actiuni.

Dintre acestea, fondurile Napoca si Intercapital au atras in prima parte a anului cel mai mare volum de active. Fondurile de actiuni au atras si cel mai mare numar de investitori, in timp ce la celelalte tipuri de fonduri numarul investitorilor a scazut. De remarcat insa ca evolutia Bursei din ultima perioada a afectat si performantele fondurilor pe actiuni.

Fondurile Napoca si Intercapital, care detin cea mai mare cota din piata, sunt urmate de Omnivest, FON, KD Maximus si Active Dinamic. Investitia intr-un fond de investitii presupune si un anumit grad de risc, obtinerea unor performante ridicate fiind strans legata de riscul asumat. Importanta este si durata investitiei.

Cele pe termen lung, in fonduri care investesc in actiuni, pot conduce la castiguri mai mari si, in acelasi timp, la o absorbtie mai usoara a comisioanelor de rascumparare, care pe termene lungi sunt foarte mici sau egale cu zero. Situatia este inversa in cazul investitiilor pe termen scurt.

Cine sunt actorii

Piata fondurilor monetare este reprezentata de Simfonia 1 si Stabilo. Primul fond, care detine de altfel pozitia dominanta, a inregistrat pe primele cinci luni o crestere a activului cu 2,6 milioane lei noi, respectiv 102,5% fata de luna precedenta. Stabilo si-a marit in schimb de trei ori expunerea in obligatiuni, pentru a beneficia de avantajele acestui instrument cu venit fix.

Pe segmentul fondurilor de obligatiuni si instrumente de venit fix exista sase fonduri dedicate, cea mai mare cota din piata revenindu-i fondului BCR Clasic. Acestuia i se alatura Fortuna Gold, Orizont, Tezaur, Vanguard Protector, FCEX.

Conform raportului pe iunie 2005, publicat de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv, fondul Tezaur si-a majorat, in cursul lunii iunie, portofoliul de obligatiuni, atingand peste 37% pondere in activele totale, ceea ce reprezinta o crestere de 21,3% comparativ cu luna anterioara.

Randamentul fondului a fost de 0,46% in aceasta luna, iar scaderea de activ s-a datorat in principal reducerii cu 24% a numarului unitatilor de fond in circulatie. Fondul Vanguard Protector a realizat in luna iunie o crestere de 1% a numarului de investitori si de 8,2% a activului net.

Randamentul cumulat de la inceputul anului al unitatii de fond a ajuns la 4.89%, performanta superioara atat inflatiei, cat si pietei monetare.

Fondurile diversificate formeaza o piata destul de concentrata, Fondul Mutual Transilvania si BCR Dinamic detinand peste jumatate din piata, urmate de Capital Plus, Integro si Fortuna Clasic. Conform raportului UNOPC, Integro a avut o evolutie in crestere cu 1% a activului net si cu 1,5% la performanta in iunie.

Capital Plus si-a crescut ponderea plasamentelor in obligatiuni pana la 29%. Evolutia oscilanta a pietei de capital a dus la o apreciere de numai 0,44% in aceasta luna. Numarul unitatilor aflate in circulatie s-a redus cu 12,47%, iar indicele costurilor a scazut in luna iunie pana la un nivel de 0,65%.

Asocierea gradului de risc

Fonduri monetare - - plasamente : 90% instr. monetare

Risc MINIM Max. 10% obligatiuni

Fonduri de obligatiuni si instrumente cu venit fix

- plasamente: 90% instr. monetare si obligatiuni

Risc MINIM – MEDIU Max. 10% actiuni

Fonduri diversificate - plasamente: 55% instr. monetare si obligatiuni

Max. 45% actiuni

Risc MEDIU

Fonduri de actiuni - plasamente: peste 45% actiuni;

Risc RIDICAT

(*sursa: UNOPC)

Societatea de administrare Fonduri aflate in administrare

Active Management International Active Dinamic

BCR Asset Management BCR Clasic, BCR Dinamic

Certinvest SAI SA Intercapital, Capital Plus, Tezaur, Orizont

Globinvest FMTransilvania, Napoca

Quadrant Asset Mangement Integro, Stabilo

SG Asset Management Simfonia I

Target Asset Management Fortuna Clasic, Fortuna Gold

SIRA SA FCEX, Omninvest

Vanguard Asset Mangement FON, Vanguard Protector

KD Investments KD Maximus

*Societatile de administrare membre UNOPC si Fondurile administrate

Primul fond pentru obligatiuni europene

Incepand cu 1 august, un nou fond de investitii va deveni operational pe piata romaneasca. Fondul Europa Obligatiuni va plasa resursele atrase cu preponderenta in obligatiuni ale tarilor membre ale Uniunii Europene, pentru piata romaneasca fiind alocate cel mult 20% din actiunile fondului.

Capitalul de pornire este de 5 milioane euro, situatie in care Europa Obligatiuni va devansa majoritatea fondurilor deschise de investitii de pe piata romaneasca, in fata sa situandu-se doar fondul monetar Simfonia 1 si fondurile diversificate BCR Dinamic si Transilvania.

Investitorii pe care mizeaza societatea de administrare sunt in principal cei conservatori, care urmaresc siguranta depunerilor si care vor o garantie impotriva unei eventuale deprecieri a leului in raport cu moneda unica europeana.

Gradul de risc al fondului este foarte scazut daca luam in considerare faptul ca aproximativ 80% din bani vor fi directionati catre obligatiuni guvernamentale europene.

Fondul Europa Obligatiuni a fost lansat de cea mai veche companie de administrare a investitiilor din Austria, Capital Invest GmbH, prin intermediul CA IB Asset Management, societate de investitii la care detine 95% din actiuni. Celelalte 5 procente din CA IB Asset Management sunt detinute de HVB Bank Romania, aceasta fiind si principalul distribuitor al unitatilor noului fond de investitii.

Investitia initiala minima va fi de 300 de euro, iar unitatea de fond va avea valoarea initiala de 10 euro, societatea de administrare propunandu-si investitii pe termen mediu si lung, un lucru mai putin obisnuit la noi. De altfel, perioada minima de investire recomandata este de trei ani, iar perioada optima ajunge la cinci-sapte ani.

Singurii care vor plati comision de rascumparare sunt investitorii care vor dori sa rascumpere unitatile de fond mai devreme de un an. Motivul este dat de modul de functionare a pietei, constatandu-se ca, pe mai mult de sapte ani, randamentul anual al unui fond de obligatiuni ramane constant. Asadar, riscul ca profitul sa fie influentat de factori aleatori este minim.

Distributia unitatilor de fond se va face pentru inceput prin intermediul celor 13 sucursale ale CA IB Asset Management si HVB Bank Romania. Potrivit lui Dan Pascariu, presedintele HVB Bank Romania, lansarea fondului a avut loc intr-un moment potrivit, avand in vedere planurile de extindere ale HVB pe piata romaneasca.

Randamentul pe care il va avea Europa Obligatiuni este deocamdata greu de previzionat, fiind primul fond de acest gen din Romania.