A doua fregata achizitionata de statul roman, in 2003, printr-un acord incheiat cu Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, a acostat in portul Constanta. La ceremonii participa si presedintel Traian Basescu.

Prima nava de acest tip, fregata "Regele Ferdinand", a intrat in serviciul Fortelor navale romane pe 9 septembrie anul trecut si a sosit in tara pe 10 decembrie acelasi an.

Fregata "Regina Maria" a intrat in serviciul Fortelor navale romane pe data de 21 aprilie a.c., in prezenta sefului Statului Major al Fortelor Navale, contraamiral dr. Gheorghe Marin, a unor importante personalitati politice si militare din Romania si din Marea Britanie, in cadrul unui ceremonial militar si religios care s-a desfasurat in baza navala britanica Portsmouth.

Pana in prezent, nava a fost supusa unui proces de regenerare si modernizare si unui program de pregatire a echipajului conform standardelor NATO.

Marsul spre tara a reprezentat prima misiune de lunga durata pentru cei 200 de marinari (16 ofiteri, 76 maistri militari, un subofiter si 107 militari angajati pe baza de contract) aflati la bordul fregatei "Regina Maria".