Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) a lansat procedura de licitatie deschisa pentru atribuirea proiectului pilot de implementare a sistemului PLC (Power Line Communications) in satul Marasesti, din comuna Band, judetul Mures.

MCTI precizeaza ca vor fi achizitionate echipamente de interconectare la reteaua de linii electrice, terminale telefonice, precum si calculatoare si alte echipamente informatice. Acestea vor fi livrate si instalate in satul Marasesti, cei interesati trebuind sa depuna oferta pentru intreaga gama de produse solicitate.

Prin sistemul de comunicatii PLC sunt furnizate servicii de comunicatii electronice avand ca suport de transmisie a semnalului util retelele de tensiune electrica de joasa si medie tensiune. PLC este si o tehnologie de acces broadband care utilizeaza infrastructura de electricitate de tensiune medie si joasa pentru transmisii de voce, date si video.

Viteza de transmisie a datelor este mai mare de 10 MB/secunda, mergand pana la 200 MB/s cu echipamente de ultima generatie.

Semnalul este adus pana la un transformator electric prin cablu optic, tehnologii wireless sau linii inchiriate, apoi este transportat prin linii electrice la utilizatorul final. Calea de transmisie spre locuinte este de la statia de transformare de medie/joasa tensiune la interfata contorului si apoi distribuita la prizele normale.

In continuare, conexiunea la calculator se realizeaza prin modem dedicat, astfel ca se poate vorbi despre "Internet la priza".

PLC permite ca aplicatii multiple sa ruleze pe aceeasi infrastructura, oferind acces la o gama larga de aplicatii - citirea automata a contoarelor de electricitate, telefonie, Internet de banda larga, precum si potentiale aplicatii de automatizare a locuintei. PLC de noua generatie permite si "triple-play": servicii de date, voce si video furnizate integrat.

Documentatia pentru elaborarea si prezentarea ofertei pentru licitatie se poate ridica, contra cost, incepand de luni, 25 iulie, de la sediul MCTI.

Data limita pentru depunerea documentatiei de calificare este 18 august 2005, ora 12,00, iar deschiderea ofertelor va avea loc la sediul MCTI la data de 18 august 2005, ora 13,00, termenul limita de prestare a serviciilor fiind de 90 zile de la semnarea contractului.

"MCTI si-a fixat ca un obiectiv prioritar reducerea "decalajului digital" dintre oras si sat prin identificarea si implementarea tehnologiilor optime pentru furnizarea serviciilor de comunicatii in mediul rural. Prin utilizarea tehnologiei PLC se poate valorifica o infrastructura existenta in marea majoritate a locuintelor, cea electrica (...

) De asemenea, dezvoltarea acestui tip de bucla locala alternativa va conduce la cresterea competitiei, generand tarife si servicii mai atractive pentru consumatorul final", a declarat ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy.