Intr-o informare sustinuta luni, 25 iulie 2005 in fata Senatului, premierul Calin Popescu Tariceanu a detaliat bilantul inundatiilor, modul in care s-a actionat si ce actiuni vor fi intreprinse in viitor.

Astfel, in urma ploilor torentiale atipice pentru tara noastra,

au fost afectate cel mai grav judetele Olt, Tulcea, Tulcea, Buzau, Constanta, Buzau, Braila, Galati si Vrancea.

Premierul a reamintit ca efectele inundatiilor au fost amplificate de despaduriri masive, balastiere care nu au respectat normele legale, de proasta exploatare a mediului si strategia de lupta depasita a inspectoratelor pentru situatii de urgenta.

Efecte inundatiilor: 24 morti (15 in Vrancea, 4 in Bacau, 2 in Tulcea si cate unul in Alba, Constanta si Galati), peste 3500 de case distruse, 2 mii in pericol de prabusire, 89 scoli si 24 biserici afectate, 375 km de drumuri nationale distuse, 699 pod avariate si 300 mii hectare de teren afectate.

Costurile de reconstructie: 24 de mii de miliarde lei vechi, valoarea caselor distruse 4.027 miliarde.

Pana acum au fost alocate, de la buget, peste 7 milioane de lei noi pentru sinistrati iar alte 15 miliarde de lei vor fi distribuiti, in urma unor anchete, pentru ajutorarea populatiei afectate.

In perioada urmatoare, autoritatile actioneaza pentru evacuarea apei, aprovizionarea cu hrana, restabilirea comunicarii terestre si telecomunicatiilor, vaccinarea populatiei, dezinfectarea fantanilor, reabiliatea retelei de apa si curent electric.