Statul va cumpara 2.905 ha de teren pentru construirea autostrazii Transilvania, care va lega Bucurestiul de Europa Centrala si de Vest.

Pana in prezent, valoarea medie a despagubirilor acordate pe un mp a fost de 5 dolari, au declarat oficialii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR).

Aceasta inseamna ca pentru cele 10.000 de proprietati care trebuie achizitionate vor fi platite, pe parcursul urmatorilor ani, aproximativ 150 milioane dolari. Potrivit datelor furnizate de CNADNR, in 2005 s-au platit despagubiri in valoare de 489 miliarde lei, urmand ca pana la finele anului sa mai fie varsate proprietarilor 640 miliarde lei.

Deocamdata, despagubirile au fost acordate numai pentru terenuri, urmand ca dupa definitivarea proiectelor tehnice ale autostrazii sa fie stabilit si numarul exact al despagubirilor care trebuie acordate pentru imobile.

Sumele primite de proprietari pentru terenurile pe care va trece autostrada vor fi stabilite pe baza unor expertize intocmite individual in cazul imobilelor, in timp ce pentru terenuri se iau in calcul categoria terenului, pretul zonei, imbunatatirile aduse acestuia, tipul de cultura existent.

Planurile de construire a autostrazii Transilvania au aruncat in aer preturile caselor si terenurilor din zona judetelor Cluj, Mures, Bihor, desi aceasta este in buna masura in faza de proiect.

Potrivit presei locale, valoarea imobilelor, pe care multi se asteapta ca statul sa le cumpere, creste saptamanal cu mii de euro. Astfel, pretul unei case in localitatea Satu Nou, judetul Bihor, a crescut de la 250 de milioane de lei, la finele anului trecut, la peste un miliard de lei, in prezent.