Ministrii de Externe adjuncti din sase tari - SUA, Coreea de Nord, Coreea de Sud, China, Japonia, Rusia - se intalnesc astazi la Beijing, dupa o intrerupere de 13 luni, pentru a relua dezbaterile asupra crizei legate de programul nuclear al regimului de la Phenian.

Criza a izbucnit, cum se stie, acum trei ani, in octombrie 2002, cand oficialitatile nord-coreene au recunoscut existenta unui program pentru obtinerea uraniului imbogatit, componenta importanta a unei arme nucleare, ceea ce a creat imediat o stare de tensiune in zona.

Incercarea de a dezamorsa aceasta tensiune, prin oferirea de catre puterile regionale a unor garantii de securitate si a unui ajutor economic Coreei de Nord, in schimbul renuntarii la intentiile sale nucleare, a esuat. In februarie a.c., incordarea s-a accentuat, dupa ce Phenianul a declarat ca poseda arma nucleara.

Cam in aceeasi perioada, satelitii americani de spionaj au detectat o activitate intensa de sapare a unor tuneluri in zona muntoasa a Coreei de Nord, de unde supozitia ca se intreprind pregatiri in vederea unor experiente nucleare subterane, cu toate consecintele ce ar putea decurge de aici pe plan international.

Se ia in calcul insa si posibilitatea ca toate acestea sa fie un "bluff" pentru smulgerea de mai multe concesii din partea partenerilor de discutii ai nord-coreenilor.

Cert este ca dialogul care incepe astazi a fost precedat de intalniri separate la Beijing intre reprezentantii nord-coreeni si cei sud-coreeni, pe de o parte, si intre cei nord-coreeni si cei americani, pe de alta, pentru a se incerca netezirea unor asperitati.

Este interesant ca la intalnirea dintre delegatii celor doua state coreene s-a subliniat importanta denuclearizarii peninsulei coreene, ceea ce ar presupune retragerea armelor nucleare tactice, amplasate de SUA in Coreea de Sud, ca si abandonarea de catre Coreea de Nord a planurilor sale nucleare. Despre intalnirea dintre reprezentantii americani si cei nord-coreeni nu a "transpirat" nimic.

La sfarsitul saptamanii trecute, un purtator de cuvant al MAE nord-coreean declarase insa ca problemele ridicate de programul nuclear al Phenianului ar putea fi rezolvate daca SUA vor fi dispuse sa normalizeze relatiile dintre cele doua tari, inclusiv inlocuirea armistitiului din 1953 din peninsula coreeana cu un tratat de pace.

Intr-adevar, si astazi cele doua state coreene se afla, practic, in stare de razboi, armistitiul consemnand doar o incetare a ostilitatilor. Nu este exclus ca aceasta chestiune sa fi fost abordata la intalnirea amintita.

In acelasi timp, in cadrul unor contacte confidentiale anterioare intre Phenian si Washington, nord-coreenii au afirmat ca sunt gata sa primeasca vizita secretarului de stat Condoleezza Rice sau chiar a presedintelui Bush ori a tatalui acestuia, pentru a se ajunge la o solutie constructiva.

Se aminteste ca, in 1994, fostul presedintele american Jimmy Carter vizitase Phenianul pentru detensionarea unei situatii de incordare similare. Intr-un cuvant, s-ar putea sa asistam, la Beijing, la jucarea unor carti importante.