Ca sa-si dovedeasca loialitatea fata de Alianta PNL-PD, conservatorii vor fi somati sa voteze schimbarea presedintilor celor doua camere ale Parlamentului. Metoda de constrangere este relativ simpla, ori voteaza alaturi de Alianta, ori s-ar putea trezi cu oamenii din Guvern demisi, asta in conditiile in care nici unul dintre ministrii lui Voiculescu nu se reorienteaza doctrinar intre timp.

Partidul Democrat va sustine in cadrul Aliantei si a Coalitiei schimbarea presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, Adrian Nastase si respectiv Nicolae Vacaroiu, a declarat ieri presedintele PD, Emil Boc, dupa sedinta Biroului Permanent al partidului.

Oficial, el a spus ca schimbarea celor doi presedinti ai Camerelor se poate realiza prin modificarea Regulamentului si prin votul parlamentarilor Coalitiei de guvernare. Surse din interiorul partidului au spus insa ca democratii vor cere la viitorul CNC al Coalitiei Partidului Conservator sa-si clarifice pozitia, daca este la putere sau in opozitie.

Altfel spus, daca pune umarul alaturi de PNL si PD la eliminarea reprezentantilor PSD din diferite functii sau joaca in continuare la doua capete.

Asadar, daca reprezentantii partidului condus de Voiculescu nu contribuie la inlaturarea liderilor PSD din conducerea Parlamentului, PD cere premierului sa le demita ministrii din Executiv. Aceasta miscare, au mai spus sursele citate, ar putea pe de o parte forta si alegeri anticipate.

„Un guvern minoritar nu poate dura 3 ani de zile“, au explicat membri ai PD. Pe de alta parte insa, in sedinta de ieri au fost si voci care s-au pronuntat impotriva acestei masuri represive de teama ca Alianta isi va pierde si majoritatea fragila din Parlament.

Majoritatea membrilor PD s-a pronuntat insa pentru eliminarea duplicitarului PUR, „ca sa stim si noi pe cine contam si ce calcule ne facem“. Oficial, insa, Emil Boc a negat orice discutie despre posibilitatea eliminarii PC de la guvernare. „Nu am discutat sa scoatem Partidul Conservator de la guvernare.

Trebuie sa guvernam Romania si pentru aceasta nu avem nevoie de o coabitare cu PSD“, a spus liderul democrat.

Pe de alta parte, democratii au mai convenit in BPN sa ceara modificarea legislatiei, astfel incat sefii serviciilor descentralizate sa nu mai fie functionari publici si manageri, iar presedintii si vicepresedintii Consiliilor Judetene sa poata fi inlocuiti cu votul a jumatate plus unul din numarul consilierilor.

Asta e una din masurile prin care se va renunta la coabitarea cu PSD , a mai spus Boc.

Pe de alta parte, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a declarat ieri ca partidul sau nu se va retrage de la guvernare. „Nu avem o astfel de intentie nici in perioada urmatoare“, a adaugat el. Referitor la recentele declaratii ale lui Emil Boc, Seres a adaugat ca decizia de a indeparta ministrii conservatori din Guvern ii apartine premierului Tariceanu.

„Primul ministru trebuie sa decida acest lucru, iar apoi protocolul de guvernare, semnat de toti cei patru presedinti de partid, trebuie sa fie denuntat“, a declarat Seres.

Tematori ca amenintarile lui Emil Boc ar putea obtine inclusiv girul premierului, conservatorii au tinut sa spuna „am fost si suntem buni parteneri“.

Desi au declarat la unison ca nu exista o colaborare a formatiunii lui Dan Voiculescu cu PSD, conservatorii au spus, referitor la propunerea de schimbare a presedintilor celor doua camere, ca decizia finala in chestiunea schimbarii lui Nastase si Vacaroiu va fi stabilita la toamna.

Pe de alta parte, Codrut Seres a acuzat ca Guvernul si serviciile publice deconcentrate isi desfasoara activitatea in nesiguranta si „cu securea deasupra capului“. De fapt, schimbarea celor doi presedinti ai Parlamentului nu poate fi realizata fara votarea in plen a regulamentului dupa care functioneaza cele doua camere ale legislativului.

Nici una dintre prevederile care fac posibila revocarea celor doi nu este inca votata in plen. De asemenea, Legea administratiei, cea care poate duce la schimbarea oamenilor PSD din teritoriu, nu este nici ea modificata de plenul Parlamentului.

Prima declaratie transanta a UDMR

Presedintele UDMR, Marko Bela, a afirmat ca inlocuirea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului ar fi benefica pentru coalitia de guvernare. „Regula este ca majoritatea parlamentara sa detina presedintia Camerelor. Revenirea la aceasta regula ar fi benefica actualei coalitii guvernamentale“, a spus presedintele UDMR.

Marko Bela considera ca schimbarea presedintilor celor doua Camere trebuie sa fie precedata de modificarea regulamentelor Senatului si Camerei Deputatilor, care trebuie sa fie in perfecta concordanta cu Constitutia. Liderul UDMR a estimat ca schimbarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului ar putea avea loc in luna septembrie a acestui an.