Intrevederea dintre cei doi lideri liberali, ceruta cu insistenta de filiale, a avut loc ieri, dimineata, la Palatul Victoria. Conform unor surse din partid, Tariceanu a atacat frontal problema, spunandu-i lui Stolojan ca starea actuala de lucruri din PNL nu mai poate continua.

Tariceanu ar mai fi spus ca n-are nimic impotriva revenirii lui Stolojan in PNL si ca, mai mult, este dispus sa ii ofere un loc in Executiv. Premierul – sustin sursele citate – a avut, se pare, chiar doua variante: ministru al Finantelor sau vicepremier care sa coordoneze chestiunile economice ori pe cele legate de integrarea europeana.

Problema este insa ca functia de vicepremier insarcinat cu coordonarea problemelor economice este ocupata deja de conservatorul George Copos, astfel ca liberalii se vor vedea in situatia de a negocia cu partidul lui Dan Voiculescu, pentru a-l putea plasa pe Stolojan.

Tariceanu pleaca de la premisa ca Stolojan este in relatii foarte apropiate cu Voiculescu, astfel ca liderul conservator nu se va supara foarte tare, mai ales ca, in ultima perioada, nu-l prea mai are la inima pe Copos. Cat despre actualul vicepremier, acestuia i-ar putea fi oferita, spre consolare, o alta functie.

Varianta ofertelor guvernamentale este negata insa de apropiatii lui Stolojan, care declarau ieri ca la intrevederea de la Palatul Victoria Tariceanu n-ar fi propus nimic concret, toata discutia fiind condusa in jurul viitorului PNL.

Stolojan se mai gandeste

Raspunsul fostului presedinte al PNL l-a lasat masca pe Tariceanu, sustin sursele citate. „Nu m-am gandit pana acum sa ma implic in Executiv”, ar fi spus Stolojan.

Replica a fost destul de bizara pentru un om care discuta, de aproape o luna, cu mai multe filiale, care vor sa-l vada in fruntea Guvernului, in locul lui Tariceanu.

Theodor Stolojan a promis ca se mai gandeste, dupa ce discuta si el cu organizatiile. „Sper ca nu te superi daca ma intalnesc si eu cu presedintii”, i-ar fi spus acesta lui Tariceanu, care a fost nevoit sa accepte, inghitind in sec.

Stolojan are programata, pentru astazi, o intalnire cu sefii de organizatii, dar nu se stie care dintre presedintii de filiale vor fi atat de curajosi incat sa mearga la discutii pe fata cu inamicul premierului.

Ministrul Finantelor, sustinator al lui Stolo

Ionut Popescu, ministrul Finantelor, a declarat, ieri, la Senat, ca se numara printre cei care cred ca revenirea lui Stolojan in partid ar fi benefica pentru PNL. „Implicarea dl. Stolojan in PNL e de natura sa detensioneze starea de lucruri actuala”, a spus Popescu.

El nu a vrut sa precizeze daca il vede pe Stolojan ca premier sau doar la partid, motivand ca e o optiune personala a fostului presedinte. In schimb, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, pare mai echivoc: „PNL are azi un presedinte si un premier. De aici trebuie pornit”.

Flutur a salutat decizia lui Tariceanu de a-l convoca pe Stolojan la discutii, afirmand ca intrevederea „a transat problema in PNL”. Vicele liberal a adaugat ca partidul „trebuie sa ia in seama” oferta ex-presedintelui de a se implica in partid, „mai ales ca starea de sanatate ii permite”.

Delegatia Permanenta va transa conflictul

Tariceanu a declarat, la Senat, ca a convenit cu Stolojan asupra faptului ca disputele trebuie sa se transeze doar in interiorul partidului. „I-am mai spus ca usa PNL este oricand deschisa, daca doreste sa se implice in PNL sau in vreun alt fel in activitatea politica”, a adaugat premierul.

Un comunicat de presa al liberalilor confirma faptul ca Tariceanu i-a oferit lui Stolojan functii in Executiv: „Presedintele PNL a aratat disponibilitatea sa si a partidului de a astepta implicarea lui Theodor Stolojan in cadrul partidului sau al Guvernului. Theodor Stolojan a mentionat ca va reflecta asupra acestei propuneri”.

Tariceanu nu sta cu mainile in san pana se decide adversarul sau. El urma sa ceara, aseara, Comitetului Executiv al PNL, convocarea Delegatiei Permanente pentru astazi seara. In acest for, din care fac parte si presedintii de filiale, ar urma sa se dea un vot asupra persoanei pe care PNL o va sustine ca premier.

Astazi dimineata, este programata si o intrevedere a premierului cu parlamentarii liberali.