Intalnirea de ieri, de la Palatul Victoria, dintre premierul Tariceanu si fostul lider al PNL, Theodor Stolojan, este departe de a rezolva criza pe care o traverseaza partidul. Intrevederea celor doi a fost mai degraba un dialog al surzilor, situatie care ar putea marca inceputul unui lung sir de lupte interne pentru asigurarea suprematiei uneia dintre cele doua tabere.

Tariceanu a anuntat ca deschide usa larg pentru revenirea lui Stolojan in partid sau in Executiv. Propunerea este exclusiv formala pentru ca un lider de talia lui Stolojan nu va accepta o functie sub comanda politica si tehnica a actualului sef de la Palatul Victoria.

Este evident ca iesirea fostului lider PNL in prim-planul vietii politice nu se datoreaza dorintei de a ocupa o functie oarecare in partid sau guvern. Premierul Tariceanu nu i-a facut nici o promisiune ieri. El a spus doar ca este pregatit sa asculte oferta lui Stolojan, declaratie care nu-l obliga la nimic concret.

Pe de alta parte, fostul sef al liberalilor nu si-a declarat explicit pozitia si conditiile in care doreste sa revina in actualitatea politica. Oficial, Stolojan nu a facut nici o declaratie. Surse PNL sustin insa ca el i-a prezentat lui Tariceanu strategia de relansare a PNL, in care functia de prim-ministru este separata de cea de conducator al partidului.

Disocierea celor doua functii are sustinerea filialelor PNL, avand in vedere ca nu doresc un Congres Extraordinar, dar sustin revenirea lui Stolojan. In acest context este limpede ca Stolojan vizeaza fotoliul de premier.

Seful PNL a participat aseara la sedinta Consiliului Executiv al partidului pentru a stabili urmatoarele miscari politice. Ministrii Gheorghe Flutur, Mona Musca si Cristian Boureanu, sustinatori ai aripii Stolojan, au absentat de la sedinta. Fostul lider al liberalilor se va consulta astazi cu filialele pentru a vedea, "in teren", pe care dintre ele se poate baza.

Zgomotul armelor este din ce in ce mai puternic. Partidul sta sa explodeze iar cei doi isi pierd vremea intr-un dialog al surzilor. (Mihai TOADER)

Comunicatul partidului

Presedintele PNL e disponibil, consilierul prezidential va reflecta

Liderul liberal, Calin Popescu Tariceanu, a aratat disponibilitatea sa si a PNL de "a astepta implicarea lui Theodor Stolojan in cadrul partidului sau al Guvernului", iar "Theodor Stolojan a mentionat ca va reflecta asupra acestei propuneri", se arata intr-un comunicat al Biroului de presa al PNL.

Potrivit acestui comunicat, Tariceanu s-a intalnit ieri, cu consilierul prezidential Theodor Stolojan pentru a analiza ultimele evenimente din cadrul partidului si modalitatile de dinamizare a PNL.

"Principala concluzie a intalnirii se refera la necesitatea intaririi PNL si a Aliantei ŤDreptate si Adevarť, obiective pentru care vor milita atat Calin Popescu-Tariceanu, cat si Theodor Stolojan", se arata in comunicat.

Potrivit Biroului de Presa al PNL, in cadrul intalnirii "s-a cazut de acord ca PNL trebuie sa actioneze solidar si responsabil pentru indeplinirea tuturor obiectivelor programului de guvernare". In urma discutiilor, "a rezultat clar" ca tensiunile care apar in interiorul PNL trebuie rezolvate strict in interiorul partidului, conform prevederilor Statutului acestei formatiuni.(R.A.)

Tariceanu si Stolojan au vorbit discutii

"Usa PNL este deschisa oricand pentru domnul Stolojan", a fost mesajul transmis de liderul liberal, Calin Popescu Tariceanu, la Senat, fiind singura afirmatie publica facuta de premier dupa intalnirea avuta cu consilierul prezidential. Tariceanu s-a multumit sa ofere presei detalii minore despre discutia avuta cu Stolojan, precizand doar ca acesta este dorit si primit oricand in partid.

De altfel, presedintele PNL a povesteste ca intalnirea cu Theodor Stolojan a cuprins "toate subiectele legate de situatia actuala si de perspectiva din PNL". "Domnul Stolojan mi-a spus ca este foarte preocupat si ca vede ca aceasta situatie nu este utila pentru PNL: persistenta unor dispute in interiorul partidului.

Considera - si eu la fel - ca toate acestea se pot rezolva numai in cadrul organismelor statutare", a adaugat Tariceanu. Premierul a vrut neaparat sa spuna ca "usa PNL este oricand deschisa pentru fostul sef liberal, daca acesta doreste sa se implice in PNL sau intr-un alt fel in activitatea politica".

Tariceanu a adaugat ca el are toata disponibilitatea si ca a ramas ca Theodor Stolojan sa se gandeasca, deoarece nu are inca un punct de vedere in acest sens. Intrebat care este oferta lui Theodor Stolojan, Calin Popescu Tariceanu a raspuns: "Nu am discutat despre oferta.

I-am explicat ca exista disponibilitate si in ceea ce ma priveste si la nivelul conducerii PNL de a se implica si, daca va dori sa o faca, suntem oricand dispusi sa ascultam".

Liderul PNL a precizat ca nu poate sa defineasca sub ce forma ar putea sa se implice Theodor Stolojan in viata PNL, adaugand ca este datoria lui Stolojan sa spuna in primul rand daca doreste sa se implice si cum vrea sa o faca. "Domnul Stolojan ca si mine suntem preocupati ca PNL sa fie in perspectiva un partid puternic si Alianta la fel", a mai spus Tariceanu. (Roxana ANDRONIC)

Ionut Popescu, ministrul Finantelor: PNL ar avea de castigat

Cateva cuvinte despre implicarea lui Stolojan in PNL au spus si ministrii Gheorghe Flutur si Ionut Popescu, amandoi insistand pe ceea ce-si doreste Stolojan de la partid si nu partidul de la el. "Implicarea lui Theodor Stolojan in viata PNL este de natura sa detensioneze starea actuala", a spus ministrul Finantelor, Ionut Popescu.

Intrebat daca este benefica si implicarea lui Stolojan in plan guvernamental, Ionut Popescu a raspuns: "Si asta poate fi discutat. Repet, depinde ce isi doreste domnul Stolojan". Popescu a subliniat ca el crede ca PNL ar avea de castigat prin implicarea lui Theodor Stolojan.

Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii: Stolojan, asteptat in PNL

La randul sau, ministrul Agriculturii Gheorghe Flutur a apreciat ca nu exista un conflict intre Tariceanu si Stolojan si ca este foarte bine pentru partid ca au avut loc discutii intre cei doi. El si-a exprimat convingerea ca vor avea loc discutii in continuare pentru ca partidul sa mearga si mai bine.

Intrebat daca sustine varianta Stolojan - premier, Flutur a raspuns: "Eu sustin sa se discute in toate forurile partidului oferta domnului Stolojan". El a adaugat ca oferta acestuia este de a se implica in viata partidului.

Gheorghe Flutur a mai spus ca discutia dintre Tariceanu si Stolojan era necesara si a clarificat niste lucruri, deoarece Theodor Stolojan este asteptat in PNL sa se implice in continuare. (Roxana ANDRONIC)

Ludovic Orban, presedintele PNL-Bucuresti: Stolojan a fost folosit

Care credeti ca este motivul real al revernirii lui Theodor Stolojan in prim-planul vietii politice?

Cred ca Theodor Stolojan a fost folosit fara sa fie consultat si cred ca nu ar fi fost de acord niciodata sa participe la o miscare care creeaza factiuni in PNL si sunt convins ca va lamuri aceste lucruri in discutiile pe care le va avea cu premierul Tariceanu.

Guvernul are nevoie de stabilitatea PNL si de sustinerea hotarata a Aliantei pentru a-si putea indeplini obiectivele din programul de guvernare si din calendarul de aderare la UE. Cred ca nici un lider al PNL, ce poarta pe umeri raspunderea guvernarii, nu poate submina partidul si guvernul din care face parte.

Cum comentati situatia actuala din PNL?

Cred ca trebuie organizata cat mai rapid o Delegatie Permanenta, care prin vot sa asigure coeziunea si unitatea PNL. Cred ca premierul trebuie mandatat sa faca o remaniere profunda a Guvernului, pana la nivel de prefect, si de asemenea cred ca trebuie sa manifeste mai multa fermitate si autoritate in conducerea Guvernului si sa dedice mai mult timp partidului.

Ati participat la intalnirea de la Casa Dante. Puteti sa ne oferiti detalii?

A fost o intalnire organizata de presedintele PNL pentru a afla de la presedintii filialelor punctul lor de vedere fata de alegerile anticipate, Congresul extraordinar si sustinerea lui Tariceanu in functia de premier si presedinte al partidului.

Din 46 de lideri prezenti, toti s-au declarat impotriva Congresului Extraordinar si si-au declarat sustinerea pentru mentinerea lui Tariceanu in functia de lider al partidului.

In privinta sustinerii sale in functia de premier, cu exceptia filialelor Neamt si Dolj care sunt pentru promovarea lui Theodor Stolojan in aceasta functie, toti ceilalti sefi de filiale au declarat ferm ca il sprijina pe Calin Popescu Tariceanu pentru aceasta functie. La finalul intrevederii s-a convenit ca liderul PNL sa faca o declaratie, insotit de presedintii filialelor.

Consider ca toate relatarile din presa despre intalnire sunt subiective: cele 25 de filiale care l-ar dori pe Stolojan ca premier nu au legatura cu realitatea.

De altfel in cursul sfarsitului de saptamana, 32 de filiale s-au pronuntat prin vot pentru sustinerea lui Calin Popescu Tariceanu la functia de premier si presedinte al PNL, in timp ce doar sapte organizatii au spus ca Theodor Stolojan ar trebui sa revina prim-ministru.

PNL a uitat total subiectul alegerilor anticipate?

Din discutiile de la Casa Dante a rezultat decizia PNL de a inchide definitiv tema anticipatelor. Reprezentantii Comisiei Europene au explicat oficialilor de la Bucuresti ca instabilitatea politica poate pune sub semnul intrebarii aderarea Romaniei in ianuarie anului 2007.