Surpriza in "cazul Teo Peter". Pentru sergentul american Christopher R. VanGoethem, acuzat de uciderea, intr-un accident de masina la Bucuresti, a basistului trupei "Compact", audierile din SUA aduc noi acuzatii-problema: adulter si "solicitare de comitere a unui delict".

Puscasul marin, acuzat ca l-a ucis pe Teo Peter, basistul formatiei "Compact", intr-un accident de masina petrecut anul trecut, in decembrie, are de-a face acum cu noi acuzatii, in afara celor legate strict de accidentul mortal pe care l-a provocat. Audierea se desfasoara la Detasamentul de Infanterie Marina de la Quantico, Virginia.

ZILE GRELE. Potrivit publicatiei armatei americane, Stars and Stripes, de altfel cea care a acordat spatii largi cazului, acuzatia de adulter a fost formulata luni, in prima zi a audierilor in baza articolului 32, la care este supus sergentul Christopher VanGoethem (32 de ani).

Audierile sunt programate sa se desfasoare in perioada 25-29 iulie, preciza, zilele trecute, un comunicat al Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti. S

tars and Stripes, care citeaza surse din cadrul Procuraturii Corpului de puscasi marini a armatei SUA, precizeaza ca audierile in baza articolului 32 sunt echivalente cu audierile in fata unui tribunal civil, de inalta instanta.

ACUZATII. VanGoethem, fost comandant al Detasamentului de securitate al puscasilor marini de pe langa Ambasada Statelor Unite la Bucuresti, este acuzat de implicare in accidentul mortal din 4 decembrie 2004, pentru ca se afla la volanul unei masini a ambasadei, care a intrat in coliziune intr-o intersectie din Bucuresti cu un taxi, in care se afla victima.

Sergentul Robert Christopher VanGoethem a fost acuzat oficial la 18 aprilie de Justitia militara americana pentru implicarea sa in accidentul care s-a soldat cu moartea artistului Teo Peter.

Comandantul Batalionului Corpului de Infanterie Marina al Statelor Unite pentru Securitatea Ambasadelor SUA a hotarat demararea unei investigatii preliminare procesului pentru a analiza acuzatiile impotriva puscasului marin american.

VanGoethem este acuzat, conform Codului de Justitie Militara al Fortelor Armate SUA, de omor din culpa, obstructionarea Justitiei, conducerea imprudenta a unui autovehicul si furnizarea unor informatii oficiale false.

Puscasul marin american este audiat si pentru unele acuzatii care nu sunt legate direct de accidentul rutier, cum ar fi: nerespectarea unui ordin sau a unei reguli, conducerea unui autovehicul sub influenta alcoolului si comportament reprobabil sub influenta alcoolului.

Procedura de audiere este asemanatoare cu aceea a unui complet penal de jurati, acuzatul avand dreptul sa solicite prezenta avocatului. De asemenea, pana la demonstrarea vinovatiei, acuzatul beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, a precizat Ambasada SUA, in acelasi comunicat.

SURPRIZA. Ofiterul insarcinat cu investigarea cazului, locotenent-colonelul Stewart Couch, a initiat audierea de luni, dand citire acuzatiilor formulate impotriva lui VanGoethem. Printre acestea si cea de "comitere de adulter"! Protagonista "actiunii" este Ilse Wentworth, fiica lui Mark Wentworth, consilier pentru afaceri publice al ambasadei.

In plus, la adresa lui VanGoethem au fost formulate si doua capete de acuzare, care se refera la "solicitare de comitere a unui delict", deoarece i-ar fi cerut lui Wentworth sa stearga toate e-mail-urile primite de la el si sa nu pomeneasca nimanui despre relatia lor.

COMPLICATII. Agentul special James Loftstrom, de la Divizia Serviciului de Investigatii Penale a Marinei SUA, din Napoli, Italia, a oferit, la audierile de luni, detalii cu privire la aceste doua acuzatii.

El a depus marturie, afirmand ca puscasul marin, care este casatorit, a plecat de la petrecerea de Craciun, care avusese loc la ambasada, impreuna cu Ilse Wentworth. Conform afirmatiilor lui Loftstrom, cuplul s-a oprit pentru scurt timp la Barul Coyote Ugly, din centru, dupa care s-a indreptat spre locuinta sergentului VanGoethem.

NOAPTE AGITATA. Coliziunea fatala, cu taxiul in care se afla Teo Peter, a avut loc dupa ce sergentul VanGoethem a condus-o pe Ilse Wentworth inapoi la resedinta tatalui ei, relateaza Stars and Stripes. Si adauga, citandu-l pe Loftstrom, ca "taxiul a fost lovit atat de tare, incat s-a rotit de vreo patru ori inainte sa se opreasca, cauzand decesul aproape instantaneu al basistului roman".

Ei bine, cu toate astea, sergentul a sustinut, initial, o cu totul alta versiune a faptelor. Varianta cea noua, "imbunatatita" cu noi detalii, a reiesit abia dupa ce anchetatorul NCIS (National Criminal Intelligence Service) a discutat cu Wentworth.

Puscasul marin a mai fost acuzat si in baza articolului 111, de conducere in stare de ebrietate si comportament neadecvat, dar si in baza articolului 92, de folosire inadecvata a unui computer guvernamental, pentru accesarea de site-uri pornografice.