"Il calcio e cosa nostra". Adica, fotbalul italian a ajuns Mafie. Iar Capo di tutti Capi este familia Moggi.

Acesta e verdictul dat de revista "L'Espresso", care sustine ca "GEA World", firma de impresariat cu care Mutu, Contra, Lobont si Alin Stoica au semnat angajamente in 2005, controleaza destinele fotbalistice a 125 de jucatori si a 25 de antrenori din Serie A si Serie B.

Dintre care 32, adica peste un sfert, figureaza in scripte ca apartinind de Juventus.

GEA e condusa oficial de Alessandro Moggi, insa manevrele sint regizate din umbra de tatal Luciano, directorul general al torinezilor. Poreclit "Paleta", Moggi senior a lucrat in transporturi feroviare la inceputul anilor '70, fiind adjunct de sef de gara, la Civitavecchia.

La 68 de ani, impliniti recent, Luciano primeste de la stat doua pensii lunare de 753,91 euro lunar. Bani de buzunar pe linga salariul luat anual la campioana Italiei, 2,41 milioane euro. Plus comisioanele incasate din transferurile jucatorilor GEA, 10 procente din contractul net.

"L'Espresso" dezvaluie ca Moggi senior a virat din bugetul lui Juve in cel al firmei juniorului 1,3 milioane de euro in perioada 1999-2001 si alti 1.176.000 de euro in stagiunea 2003-04.

"Daca vrei sa faci afaceri in calciomercato, trebuie sa lucrezi cu familia Moggi", acuza procuratorul Vinicio Fioranelli, care a trebuit sa fuga in strainatate. Doar in lotul actual al lui Fabio Capello sint sase jucatori sub contract cu GEA, dar numai Tacchinardi e recunoscut oficial de Alessandro.

Mutu a fost incredintat "telefonistului" GEA, Massimo Brambati, fostul fundas al lui AC Torino. Impresarul ghanezului Appiah, recent vindut la Fener, il contrazice. "Dupa ce am reusit miracolul transferului la Juve, m-au obligat sa reziliem contractul.

Moggi ma facea praf, iar Stephen nu mai obtinea marirea de salariu", declara Santiago Morrazzo.

6 este numarul jucatorilor romani aflati sub contract de impresariat cu GEA. Acestia sint Adrian Mutu, Cosmin Contra, Bogdan Lobont, Alin Stoica, Cristian Munteanu si Adrian Olah

ACUZATIE

„Alessandro Moggi a falimentat-o pe Napoli”

Pentru transferul lui Zidane la Real Madrid in 2001, Alessandro Moggi i-ar fi cerut lui Florentino Perez, presedintele lui Real Madrid, un comision special de 4 milioane de euro

Numele lui Moggi apare si in scandalul care a dus vara trecuta la falimentul lui Napoli. Luciano Gaucci, care tocmai preluase pachetul majoritar la clubul de linga Vezuviu, sustine ca Alessandro Moggi, presedintele GEA, ar fi influentat retrogradarea in Serie C1 pe motive financiare.

Napoli avea in lot 3 jucatori sub contract cu GEA, Olive, Stellone si Sesa, fiecare cu salarii de doua milioane de euro, si acestia au primit ordin de la Moggi jr. sa nu semneze actele prin care certificau ca si-au luat banii. "N-a vrut ca Napoli sa ramina in Serie B", zice Gaucci.

Fostul patron al Perugiei este convins ca Juve i-a platit polita pentru titlul pierdut in 2000, chiar in ultima etapa.

PRESIUNI

„Esti cu noi ori joci in gradina casei!”

Luciano Moggi putea distruge foarte usor un jucator. Cine ajungea la Juve trebuia sa semneze contract de impresariat cu GEA, altfel il astepta iadul. Asa a patit Corrado Grabbi, fosta speranta a "nationalei" de tineret, care la 30 de ani e somer, dupa ce in editia 2003-04 a jucat 7 meciuri la Ancona.

"Moggi m-a terminat, pentru ca n-am vrut sa rup intelegerea cu agentul cu care semnasem la 18 ani. Cind eram la Juve, au incercat sa ma intimideze. i-am refuzat de mai multe ori pe Alessandro si pe Luciano. Asta i-a infuriat si n-am mai prins prima echipa.

In 1996, Luciano Moggi m-a tinut pina cind s-a terminat mercato si mi-a zis sa ma duc la Prato, in Serie C1. Amicul sau, presedintele Toccafondo, mi-a oferit un salariu mic si n-am acceptat. Atunci Moggi m-a dat afara, urlind: «O sa mai joci doar in gradina casei!»".

Trap a fost exilat din Italia!

Giovanni Trapattoni a vrut sa revina in vara in Il Calcio. Unul dintre cei mai galonati antrenori din fotbalul mondial luase titlul cu Benfica, dar n-a mai ramas in Portugalia, desi i s-a propus prelungirea contractului. Trap era tentat sa mearga ori la Lazio ori la AS Roma.

Tratativele au murit insa in fasa, din cauza implicarii GEA, cu care tehnicianul de 66 de ani n-a fost niciodata in relatii bune: "N-aveam nici o sansa sa prind o echipa. Nici in Serie B!" Moggi a avut grija ca Delio Rossi sa fie numit la Lazio, iar locul vacant de la trupa lui Chivu sa fie ocupat de Luciano Spalletti.

Trap s-a dus in Germania, angajindu-se la VfB Stuttgart.

--------------------------------------------------------------------------------

Personaj antipatic fanilor „bianconeri”

Luciano Moggi nu este deloc iubit de tifosii lui Juventus. Un grup de fani a avut chiar initiativa de a crea in 2001 pe Internet un site contra directorului general torinez, la adresa www.antijuve.com/moggi.htm. La acea pagina au inserat mai multe trucaje, prezentindu-l pe Moggi in diverse ipostaze.

Luciano apare in rolul celui ce decide destinele lumii, la Yalta, unde s-au impartit in 1945 zonele de influenta ale lumii intre Churchill si Stalin. Cel mai bun fotomontaj il introduce insa in pielea celui mai vinat terorist mondial, Osama ben Laden, Moggi fiind numit de tifosi "marele dusman al fotbalului occidental".

Luciano e vazut chiar si in rolul Papei, schimbind istoria fotbalului italian in ultimul deceniu.