Programele Uniunii Europene ce vin in sprijinul dezvoltarii micilor intreprinzatori pot aduce in conturile acestora citeva sute de mii de euro. O parte din acesti bani nici nu mai trebuie rambursati. In momentul de fata, sumele disponibile numai prin programele Phare se ridica la peste 200 de milioane de euro.

Intreprinzatorii mici si mijlocii din Romania au la dispozitie, pentru a-si dezvolta activitatea, aproximativ 220 de milioane de euro, imprumuturi rambursabile si granturi de la Uniunea Europeana prin Programele Phare. Tot ce trebuie sa faca este sa-si puna la punct proiecte viabile care sa fie acceptate de Uniunea Europeana.

De asemenea, in cele mai multe cazuri, este nevoie de o cofinantare, care poate varia intre 15 si 25% din valoarea proiectului. Cofinantarile din partea bancilor comerciale sint si ele acceptate.

Imprumuturile nereturnabile

Majoritatea programelor finantate cu bani europeni au atit o componenta de imprumut, cit si una de grant. Spre exemplu, in cadrul Liniei de Credite pentru IMM-uri Phare 1998, se pot obtine maximum 400.000 de euro, din care cel mult 75.000 de euro poate fi finantarea nerambursabila din partea UE.

La ora actuala, sumele alocate initial prin acest program au fost consumate in intregime, urmind ca alte finantari sa se acorde pe masura recuperarii creditelor. Bugetul total al programului este de 4 milioane de euro.

De asemenea, in cazul Programului de Coeziune Economica si Sociala, componenta de finantare nerambursabila se ridica la 25% din totalul sumei alocate de UE si se acorda pentru achizitionarea de licente neindustriale, de software sau pentru imbunatatirea activitatii de management. In cadrul acestui program, UE poate asigura maximum 75% din valoarea imprumutului, care nu poate depasi 300.

000 de euro pentru un proiect.

5% din IMM au facut cereri de finantare

Costurile serviciilor de consultanta necesare intocmirii unui proiect finantat din fonduri europene sint formate, de cele mai multe ori, dintr-o taxa fixa, ce poate varia intre 500 si 2.000 de euro, la care se poate adauga o taxa de succes. Aceasta se poate ridica la 1-2% din valoarea proiectului. Preturile difera in functie de complexitatea proiectului si de valoarea acestuia.

„IMM-urile sint foarte interesate de aceste programe si, pe masura ce vor veni si fondurile structurale, numarul IMM-urilor care vor accesa astfel de fonduri va creste. Depinde insa si de mediatizarea acestor programe, si de corectitudinea acordarii lor”, ne-a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii.

Potrivit unui studiu, doar 5% dintre micii intreprinzatori au intocmit cereri de finantare prin programele cu finantare de la UE sau de la bugetul de stat.