Pana una alta, KBC dezvaluie ca, in eventualitatea preluarii BCR, bancherii belgieni nu vor schimba conducerea bancii romanesti, vor pastra numele acesteia si vor adauga doar simbolul grafic al KBC. „Pastram numele institutiei unde investim si majoritatea angajatilor. Daca au condus o afacere de afacere de succes, de ce sa-i schimbam.

Ar putea aparea doar schimbari ocazionale, in domeniul tehnicii de calcul si al expertilor financiari. Dam autoritate conducerii locale si pastram banca intr-o pozitie total separata de grup. Nu suntem investitori, devenim parteneri pentru bancile preluate“, a spus Voljc.

KBC a avut aceeasi atitudine de parteneri fata de bancile preluate in restul Europei Centrale, a adaugat seful bancii pentru aceasta regiune. „In Polonia, anul 2003 a fost foarte dificil si banca pe care noi o preluasem cu doi ani inainte, Kredyt Bank, a avut pierderi. Ne-am asumat responsabilitatea si am finantat banca. Asa si in Romania, intentionam sa stam vesnic aici.

Nu suntem parteneri de conjunctura. Ramanem in bancile unde am intrat sau nu existam ca grup“, ne-a declarat Voljc. Bancherul belgian poate promite un atasament vesnic pentru Romania, deoarece grupul sau financiar are o structura de actionari extrem de stabila, care a sustinut eforturile bancii.

„Spre deosebire de bancile corporative, actionariatul nostru este conservator, prudent, stabil si loial. Mai bine de un sfert din actiunile grupului financiar KBC (27,1%) sunt in mainile unei coperative cu 400.000 de membri, mici investitori, Cera/Almancora. Peste 11,6% din actiuni sunt controlate de o alta asociatie care grupeaza 1.

000 de investitori, MRBB, iar 11,4% din afacere este controlata de un grup familii bogate. Restul de 46,6% este cotat la burse, iar investitorii sunt in special englezi si americani, care detin cam trei sferturi din titlurile listate la burse. Toata aceasta suflare a actionarilor sustine politica bancii, care de altfel le-a dat si satisfactia unor castiguri peste asteptari.

In 2004, profitul net al KBC a depasit 1,7 miliarde euro, in crestere viguroasa, cu 57% fata de 2003. „Mai bine de jumatate (52%) din actionariat stapaneste situatia. Cele trei grupari independente au stabilit ca nu-si vor vinde actiunile decat unele altora. Astfel sunt evitate riscuri, de preluare ostila a bancii si este asigurata stabilitatea acesteia“, a mai adaugat Voljc.

KBC mai controleaza 25% din celebra companie AGFA Gevaert, prin ramura sa Gevaert. Dupa ce au dezvaluit intentii prietenoase fata de BCR, bancherii de la KBC au admis ca au bani pentru a sustine batalia. Analistii estimau ca grupul financiar belgian ar dispune de 4,3 miliarde euro, bani cu care sunt pregatiti sa faca achizitii in Europa.

„Cred ca analistii s-au referit la capitalul de care dispunem. Avem intre 2,5 si 4 miliarde euro la dispozitie, depinde cum definim nivelul minim al capitalului pe care noi il avem la dispozitie.

Daca includem participarea noastra la Agfa Gevaert, unde acontrolam 25% din capital, daca vindem si este un mare semn de intrebare acest gest, acei bani ar putea fi cheltuiti pe alte achizitii in domeniul financiar. Deci daca au luat in calcul capitalul operational in exces, atunci s-au referit la posibilitatea, la care noi nu ne gandim, de a transforma in cash actiunile Agfa Gevaert.

Dar suma de care dispunem este in jurul a 2,5 miliarde euro“, ne-a declarat Luc Popelier, direcotroul general pentru strategii si expansiune al KBC. Belgienii nu sunt intersati de preluarea CEC. Cu 2,5 miliarde de cheltuiala, ei tintesc acum banca cea mai buna. „Nu suntem intersati sa intram cu orice pret intr-o piata. Nu investim de la zero si nu preluam banci care au dificultati financiare.

Crestem o afacere mare“, a precizat Voljc.