Intr-una dintre bisericile Clujului, aflata la capatul unei stradute umbroase, strajuita de tei seculari, se gaseste, de sute de ani, o colectie de blazoane, care intre timp a devenit unica atat pentru Romania, cat si pentru Ungaria.

De aproape un veac, singura podoaba a Bisericii Reformate din Cluj – in care, potrivit traditiei, atmosfera este austera, iar peretii nu sunt animati de figurile sfintilor – sunt cele 119 blazoane mortuare ale unor mari familii de nobili ardeleni maghiari, precum Banffy, Rhedey, Bethlen, Teleki, Kemeny sau Apalfy.

Lacasul a fost construit in perioada 1486-1510 de un mester franciscan, care a mai ridicat inca doua biserici asemanatoare (la Szeged si Nyirbaton), din odinul lui Matei Corvin, dar prima piesa din colectia de embleme dateaza din anul 1666.

"Blazoanele acestea de inmormantare au in mijloc insemnele casei nobiliare, iar pe margine sunt decorate cu flori de acant, ingeri sau cranii, care sunt simbolurile mortii.

Ele erau folosite in timpul ritualului de inmormantare a grofilor; inainte era acest obicei la nobilii reformati, ca blazonul familiei sa fie pus ori pe usa cortului de catifea neagra in care se slujea cel decedat, iar daca era adus in biserica, se punea peste catafalc", explica Szabo Esther, care este ghid in biserica.

COLECTIE. Aceasta povesteste ca dupa inmormantare blazoanele erau asezate la picioarele sicriului, in cripta, unde au si fost descoperite cele mai multe dintre ele, in 1910, cand s-a renovat biserica.

"In timpul Mariei Tereza s-a interzis inmormantarea in biserica, din motive igienice, astfel ca oamenii au sigilat cripta cu tot cu morti, sicrie si blazoane, iar la inceputul secolului trecut, cand s-au inceput lucrarile de restaurare, au fost descoperite, iar in 1913 s-a format aceasta colectie", spune Szabo Esther.

Colectia este completata si de 12 necroloage, care pe acea vreme tineau loc de "laudatio" si au fost tiparite de Mintalfalusi Kiss Mihlas (care isi desavarsise studiile in Olanda si a intemeiat tipografia de la Fagaras).

FRUMOASA CLAUDIA. Printre familiile ale caror blazoane sunt postate in biserica reformata din Cluj-Napoca se numara si cea a nobililor Rhedey, care sunt stramosi ai... actualei case regale a Marii Britanii. La 1 septembrie 1812 se naste la Sangeorgiu de Padure (judetul Mures) Claudia Rehedey, care este stra-stra-strabunica printului Charles de Wales.

"Claudia cea frumoasa", cum o descriu cronicile si cum ii spun inca si azi maghiarii, era chiar de la acea vreme inrudita cu marile case ale Europei, a primit o educatie aleasa si a trait o furtunoasa poveste de dragoste.

Tanara s-a indragostit la 15 ani de pricipele Alexandru Wurttemberg, cu care nu s-a putut casatori din cauza caposeniei batranului Ferenc Rhedey, tatal ei, care nu a vrut nicicum sa fie de acord cu aceasta unire.

Timpul a aratat insa ca tanara contesa a fost mai incapatanata decat tatal ei, si datorita acestui lucru, astazi Anglia este condusa de Elisabeta a II-a, iar europenii il au pe printul Charles si povestile lui de dragoste. Claudia si Alexander si-au continuat idila, in special pe taramuri austriece, incercand sa se vada pe ascuns, deoarece vointa parinteasca era de neclintit...

In 1835 insa, moartea contelui Rhedey Ferenc face posibil visul indragostitilor, care se casatoresc si traiesc fericiti – cel putin pentru o vreme – din unirea lor nascandu-se trei copii: Claudia (n. 1836), Ferenc (n. 1837) si Amalia (n. 1838).

LEGENDA. Viata tinerei contese este curmata fulgerator la mai putin de 30 de ani, iar povestile care circula in jurul motii sale sunt contradictorii, ceea ce, bineinteles, a transformat-o pe Claudia Rhedey intr-o figura legendara.

In ziua de 29 octombrie 1841, Claudia, care era insarcinata cu al patrulea copil, se afla la castelul sotului ei, in Austria. Unii spun ca frumoasa contesa a murit in urma unui accident cu trasura, altii ca ar fi murit din cauza unei hemoragii puternice, provocate de un avort spontan.

Dupa moartea ei, Alexandru Wurttemberg a parasit mondenitatile viata tumultoasa a Vienei si s-a retras, impreuna cu cei trei copii, la Sangeorgiu de Padure, pentru a fi tot restul vietii aproape de mormantul sotiei sale.

Ferenc Wurttemberg (Franz Paul Karl Ludwig Alexander Herzog von Teck), singurul fiu al contesei transilvane, avea sa se casatoreasca cu printesa britanica Mary Adelaide, iar fiica lor, Mary Prinzessin von Teck, se va casatori cu George al V-lea, nepotul marii regine a Marii Britanii, Victoria, si bunicul Elisabetei a II-a.

RESPECT

"Pentru a duce la indeplinire acest plan, au fost distruse opt mii de sate si impreuna cu ele bisericile, mormintele stramosilor si au fost taiate legaturile acestor oameni cu trecutul. In aceasta privinta, voi sustine Guvernul si partenerii europeni ai Marii Britanii sa determine Romania, prin presiuni, sa renunte la aceasta politica.

Secolul XX a asistat la cateva ciudate aberatii ale spiritului uman, dar putine se pot masura cu activitatea unor conducatori care dau pe-afara de patriotism, dar distrug sistematic mostenirea culturala a poporului lor. Extraordinara diversitate culturala a Romaniei nu este doar o parte a bogatiei lor naturale, ci are si o inestimabila valoare pentru intreaga umanitate.

Imi este foarte greu sa tac, in timp ce peste traditiile si monumentele unei societati europene trece buldozerul, si asta pentru a face loc unei modernitati uniforme si caraghioase.

Poate ma credeti sau nu, dar am un mic interes personal in aceasta tragedie, deoarece mormantul stra-stra-stra-strabunicii mele, Claudia, contesa de Rhedey – care a fost bunica stra-strabunicii mele Mary – care a fost maghiara, nascuta in Sangeorgiu de Padure, acum este amenintat cu demolarea.

Imaginati-va oroarea de a vedea cu ochii vostri vechea voastra comunitate nivelata, inclusiv monumentele din Evul Mediu – ori a romanilor in fata distrugerii centrelor istorice, a oraselor, cu tot cu monumente religioase, toate acestea avand o importanta incarcatura simbolica" - Charles, print de Wales discurs din deschiderea Expozitiei "Construirea unei Anglii mai bune", Londra, 27 aprilie

1989

VECHIME

Sangeorgiu de Padure se numara printre cele mai vechi localitati ale tarii, aici descoperindu-se urmele unor asezari din epoca bronzului si a fierului. Numele este o impletire intre denumirea hramului bisericii si faptul ca localitatea este inconjurata de paduri. Prima atestare documentara s-a facut in 1333, in registrele de dijme papale.

Aceasta mentionare are cu caracter fiscal si se refera la preotul Petru din Sancto Georgio, care in anul 1333 a platit 6 banali pe anul al doilea la Arhidiaconatul de Dabica.

In secolul al XIV-lea, se construieste aici o biserica in stil gotic, care va fi renovata in 1760 si restaurata in 1935. Castelul contilor Rhedey a fost construit in secolul al XIII-lea, de catre Rh...dey Lászl", pe locul unui castel mai vechi, si a fost renovat in 1759 si 1809, cand a capatat actuala infatisare neobaroca, iar mai apoi in 1935, cu bani donati de printesa Mary a Marii Britanii.

Sub acele case si biserica a fost sapata, atat in scopuri utilitare, dar si ca varianta de adapostire, o increngatura de tunele cu beciuri.

Din secolul al XVI-lea in documente apare sub numele de Eedoszentgyorgy, in romaneste Sangeorgiu de Padure. La 6 august 1874 a fost construita si prima scoala romaneasca din comuna. In mica localitate mai traiesc astazi aproximativ 4.500 de persoane, romani si maghiari.