Temperaturile ridicate din ultima vreme au facut ca poluarea din marile orase sa se accentueze. Din cauza caniculei, a traficului intens, dar si a societatilor care polueaza, pe timpul verii, valorile noxelor se dubleaza. Cel mai poluat oras este Bucurestiul, inclusiv cartierele rezidentiale Baneasa si Pipera.

Locuitorii din Capitala au de inhalat lunar 273 de tone de praf pe kilometru patrat. Dar nici orase precum Constanta, Timisoara, Craiova sau Cluj nu au un aer prea respirabil. In plus, romanii au de-a face in aceste zile si cu tintari, a caror inmultire este favorizata tot de canicula.

Orasele din Romania au un grad de poluare de trei ori mai mare decit cele din Europa, potrivit specialistilor. Iar pe timp de canicula, concentratiile de gaze depasesc cu mult nivelurile maxime admise, din cauza „neaerisirii orasului“. Astfel, constructiile inalte, lipsa spatiilor verzi si strazile inguste duc la transformarea aglomerarilor urbane in adevarate bombe ecologice.

„Problema poluarii nu este luata in serios la noi in tara. Romania are probleme grave“, spune Dragos Stan, presedintele asociatiei Eco-Romania.

Bucurestiul, mai rau decit Copsa Mica

Cele mai poluate intersectii din Bucuresti sint Bulevardul Carol cu Mosilor, Universitate, in zona Razoare, Cotroceni, Piata Unirii, Piata Romana si Gara de Nord. Monoxidul de carbon, plumbul si poluarea fonica inregistreaza cele mai inalte cote. In plus, asfaltul polueaza si el, noxele de la masini intra in asfalt, iar caldura mare face ca ele sa fie eliberate.

In ceea ce priveste poluarea industriala, cele mai afectate zone sint Dudesti, unde poluarea chimica afecteaza peste 135.000 de locuitori, urmata de Faur, unde turnatoriile si constructiile emana gaze toxice care afecteaza 50.000 de oameni. Alte zone cu grad ridicat de poluare sint Vitan, Progresu, Militari, Obor si Popesti Leordeni, zone in care locuiesc peste 120.000 de oameni.

Traficul, responsabil de 70% din poluare

Din cauza poluarii atmosferice, a apei, cit si a solului, boli precum hepatita virala acuta de tip A, dizenteria, astm, tumori ale esofagului si stomacului sint in crestere. Potrivit studiului realizat de Eco-Europa, factorii responsabili pentru situatia de la ora actuala sint: praful, poluarea industriala si fonica, traficul auto, precum si reducerea drastica a spatiilor verzi.

Astfel, locuitorii Ca-pitalei inspira zilnic resturile gazoase si cancerigene emise de cele aproximativ 1,5 milioane de automobile din oras, traficul auto fiind responsabil de 70% din poluarea orasului. In plus, bucurestenii inhaleaza lunar 273 de tone de praf pe kilometru patrat.

Constanta - pe locul doi, dupa Capitala

Constanta este pe al doilea loc ca oras la nivel de poluare din cauza transportului de petrol, cit si a CET-urilor. Si in judetul Dolj poluarea a atins cote alarmante. Temperaturile mari inregistrate in ultimele zile au determinat o crestere semnificativa a fenomenelor de poluare.

„Fenomenele de poluare obisnuite produse de gazele de masini sau activitatile industriale devin mai mari in conditiile in care temperaturile sint mai mari“, a declarat Ionel Bala, sef Laborator din cadrul Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Craiova. Conform Centrului Meteorologic Regional (CMR) Oltenia, schimbarile bruste de temperatura genereaza o marire a indicelui de disconfort.

Si la Timisoara atmosfera torida a ridicat la cote mari indicatorii privind poluarea atmosferica. „La praf, mereu sint depasite limitele admise. Timisoara este un oras de cimpie. Din cauza lipsei unei perdele de pomi, tot praful este adus de pe cimp“, spune Doina Marin, de la APM Timis. •

Baneasa si Pipera, in topul poluarii

Pipera si Baneasa sint printre cele mai poluate cartiere, potrivit raportului Garzii de Mediu, Bucuresti. Astfel, 22.000 de oameni din Baneasa sint expusi unui grad mare de poluare din cauza turnatoriei, industriei de metalurgie si a transportului aerian. Nici Pipera nu este mai prejos. Un numar de 15.

000 de oameni inhaleaza, zilnic, noxe de la arderile industriale si din cauza industriei lemnului. Cele doua cartiere sint recunoscute ca zone rezidentiale de lux.

Disconfort termic in zonele de cimpie

Pina la sfirsitul saptaminii, meteorologii se asteapta ca temperaturile sa creasca in intreaga tara cu doua pina la patru grade Celsius, in functie de zona. Daca ieri termometrele aratau 33-34 de grade Celsius in Bucuresti, astazi vor atinge 36-37 de grade. Canicula se va mentine pina duminica.

Starea de disconfort termic se va resimti cu precadere in zonele de cimpie din sudul si vestul tarii, unde vor fi peste 36 de grade Celsius. Medicii sustin ca in aceasta perioada este bine sa fie evitat consumul de grasimi, cafeaua si bauturile alcoolice, dar si deplasarile pe distante lungi.

Expunerea la soare pe toata durata zilei ar trebui sa se faca numai cu protectie: palarii, umbrele, ochelari de soare, imbracaminte subtire din tesaturi naturale in culori deschise. Cantitatea de lichide consumate ar trebui sa creasca la 2-4 litri pe zi, iar alimentatia ar trebui sa fie saraca in grasimi.

Antoaneta Etves, Malin Bot, Adi Ciulu