Romanii au cheltuit in afara tarii, prin intermediul cardurilor Mastercard, cu 63% mai mult decit cu un an in urma, adica 14,5 milioane de euro.

Turistii si oamenii de afaceri romani au cheltuit anul trecut in statele europene, cu carduri Mastercard, 14,5 milioane de euro, adica cu 62,7% mai mult decit cu un an in urma, se arata intr-un studiu realizat de MasterCard Europe. Din punct de vedere al cresterilor de cheltuieli inregistrate, tara noastra conduce detasat in topul statelor europene.

„Ritmul de crestere inregistrat de tara noastra in ceea ce priveste tranzactiile internationale este incurajator. Avem insa, in continuare, un potential considerabil de crestere, dat fiind ca majoritatea cheltuielilor efectuate in strainatate sint pe carduri de credit, si nu pe cele de debit“, ne-a declarat Denisa Mateescu, MasterCard Operations Manager Romania.

Cumparaturi triple pe Internet

Romanii se pare ca s-au convins si de utilitatea si siguranta tranzactiilor pe Internet. Potrivit studiului, anul trecut, posesorii de carduri Mastercard au cumparat din magazinele virtuale din Europa in valoare totala de 776 de mii de euro, in crestere cu 183,6% fata de 2003.

Desi Internetul este o metoda tot mai frecventa pentru a aface cumparaturi din afara tarii, achizitiile „traditionale“ ramin in topul preferintelor. Astfel, 94% dintre cheltuielile cu cardul realizate de romani in strainatate, ce se ridica la 13,8 milioane de euro, au fost facute in mod direct. Raportat la 2003, cresterea pe acest segment a fost de aproximativ 59%.

Trend ascendent si anul acesta

Din datele Visa, in primele sase luni ale anului, cheltuielile romanilor in strainatate au depasit 108 milioane de dolari, ceea ce reprezinta o crestere de 42,6% fata de perioada similara a anului precedent. Cele mai frecvente destinatii au fost Germania, unde s-au cheltuit 14,1 milioane de dolari si Franta - 12,3 milioane de dolari.

„Statisticile Visa au aratat ca romanii isi folosesc cardul la cumparaturile de afara mai mult decit acasa”, spune Catalin Cretu, Regional Manager Visa. •

Strainii au lasat in tara 85 de milioane de lei

Dind la o parte cheltuielile facute de catre romani in strainatate cu cardurile Mastercard, tara noastra a cistigat de pe urma strainilor aproximativ 10 milioane de euro. Cele mai mari sume aduse in tara s-au cheltuit pe hoteluri si combustibil.

Potrivit studiului Mastercard Europe, anul trecut, strainii care au ajuns in Romania fie ca turisti, fie in scopuri de afaceri au lasat in tara 24,2 milioane de euro (85 de milioane de lei). Avind insa in vedere ca 14,5 milioane de euro au iesit pe cumparaturile facute de romani in afara granitelor, venitul net al tarii noastre pe seama strainilor se ridica la 9,64 de milioane de euro.

Altfel spus, din cele 24 de state europene care au facut obiectul studiului, Romania se situeaza pe locul 14 in topul locurilor unde strainii au cheltuit cei mai multi bani.

„Rezultatele studiului arata ca strainii vin si cheltuiesc in Romania sume importante pe carduri - cresterea numarului de comercianti acceptatori, mai ales in zonele turistice, poate contribui si ea la incurajarea acestui comportament, benefic pentru economia nationala“, apreciaza Denisa Mateescu, MasterCard Operations Manager Romania.

Cele mai importante sume, adica 5,4 milioane de euro au venit, prin intermediul cardurilor, de la cetatenii germani.

Strainii au dormit in Romania de 12,6 milioane de euro

Peste 50% din banii cheltuiti pe card de straini in tara noastra, mai precis 12,6 milioane de euro, au ajuns in conturile proprietarilor de hoteluri si moteluri. Din aceasta suma, aproximativ 300.000 de euro au fost plati online. De asemenea, la benzinarii s-au dus de aproape sase ori mai putini bani decit s-au cheltuit in hoteluri, adica aproape doua milioane de euro.

Pentru serviciile oferite de agentiile de turism, s-au cheltuit prin intermediul cardurilor 1,7 milioane de euro, iar transportul i-a costat pe calatori in jur de 1,6 milioane de euro. Totodata, strainii au mincat si au baut din barurile si restaurantele autohtone in valoare de 1,5 milioane de euro si au cheltuit in magazine de peste un milion de euro.

In schimb, acestia nu prea s-au dat in vint dupa produsele din magazinele universale, aici cheltuind in total, cu cardul, putin peste 100.000 de euro.

Cistigatori si perdanti

Din prisma raportului intre volumul cheltuielilor realizate in interiorul tarii de catre turistii straini si volumul cheltuielilor efectuate de rezidenti in afara tarii, Spania, Franta si Italia reflecta cel mai mare influx financiar, cu un volum total net de 5,6 miliarde de euro.

In schimb, Germania, Olanda si Marea Britanie, tarile cu cel mai mare volum de cheltuieli in strainatate din Europa, au inregistrat o pierdere neta de 5 miliarde de euro.