Consiliul Concurentei este pus pe fapte mari: din circa 34 de decizii luate in sectorul industrial-energetic in acest an, cinci sunt referitoare la tranzactii efectuate de Grupul Tender, Balkan Petroleum sau Imperial Oil Bacau, patru din ele soldandu-se cu amenda pentru firmele implicate.

Ultima decizie comunicata ieri amendeaza cu 22,6 miliarde de lei vechi (peste 636.000 euro) Balkan Petroleum pentru ca nu a notificat Consiliul cu privire la preluarea controlului unic asupra societatii Rafo Onesti, informeaza un comunicat al arbitrului competitiei. Consiliul Concurentei a amendat anul acesta cateva firme care au derulat afaceri in jurul rafinariei Rafo.

Astfel, diverse tranzactii efectuate de Grupul Tender, Balkan Petroleum sau Imperial Oil Bacau au intrat pe mana Consiliului si s-au soldat cu amenda din cauza lipsei indeplinirii obligatiei legale de notificare.

Balkan Petroleum, firma inregistrata in Marea Britanie, avea obligatia de a notifica aceasta tranzactie in termen de 30 de zile de la finalizare.

„Operatiunea de concentrare economica s-a realizat prin modificarea formei de exercitare a controlului asupra Rafo Onesti, de la controlul in comun detinut de Imperial Oil Bacau si Balkan Petroleum, la controlul unic exercitat de catre Balkan Petrolum“, se arata in comunicatul Consiliului.

La randu-i, Balkan Petroleum a anuntat ca va ataca in instanta decizia Consiliului, sustinand ca a efectuat operatiunea ceruta de lege.

„Balkan Petroleum a inregistrat la Consiliul Concurentei adresa 7.192 din 12 octombrie 2004 prin care notifica preluarea de la SC Imperial Oil SA si Canyon Servicos Ltd. a pachetului de actiuni reprezentand 97,94% din capitalul social al SC Rafo SA“, se arata intr-un comunicat al firmei inregistrata in Marea Britanie.

Balkan Petroleum sustine ca institutia de reglementare in domeniul concurentei a remis firmei, la 24 octombrie 2004, un document in care precizeaza ca notificarea nu este obligatorie, intrucat „nu sunt indeplinite conditiile legale referitoare la pragul de minimus peste care ar fi obligatorie notificarea“.

Nu este prima data cand un grup energetic a fost amendat in acest an: Imperial Oil apare in documentele Consiliului soldate cu amenda: in luna martie, pentru omisiunea notificarii unei concentrari economice.Totodata, la inceputul anului si Grupul Energetic Tender SA Bucuresti a fost amendat cu 483.210.104 lei vechi tot din cauza omisiunii notificarii unei concentrari economice.

Ovidiu Tender nu a putut oferi comentarii privitor la deciziile luate de Consiliul Concurentei. „Nu stiu cine este actionar la Balkan, in orice caz, nu sunt eu“, ne-a declarat Tender.

Rafo Onesti este una dintre principalele rafinarii din Romania, detinand in acelasi timp controlul asupra unor societati prezente in diverse domenii de activitate, precum lucrari de constructii, servicii hoteliere sau servicii de transport.

Balkan Petroleum detine in Romania si producatorul de cauciuc sintetic Carom Onesti. Rafinaria din Onesti a fost privatizata in 2001, cind 60% din actiuni au fost cumparate, pentru 7,48 milioane de dolari, de Imperial Oil, apartinand lui Corneliu Iacobov, si Canyon Servicos din Portugalia.

In octombrie 2003, Balkan Petroleum Ltd din Marea Britanie a devenit actionar la Rafo, preluind 48,91% din actiunile rafinariei de la Canyon Servicos. La finele anului trecut, participatia firmei britanice a ajuns la 97,82% din totalul actiunilor, in urma transferarii a 74,5 milioane actiuni detinute de Imperial Oil.

Balkan Petroleum este controlata in proportie de 50% de VGB Oil, restul participatiei fiind in posesia unui fond de investitii - Central European Petroleum. Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie cerceteaza 19 persoane intr-un dosar din anul 2003 pentru savirsirea infractiunilor de spalare de bani, inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni.

Pe lista persoanelor cercetate sunt inclusi atat principalii actionari ai VGB, Eugen, Octavian si Alexandru Iancu, cat si fostul proprietar al rafinariei, Corneliu Iacobov.